Mainos
Mainos

Valokuvamainen jättiläismuraali piirtyy viljasiiloon Hämeenlinnassa – korkeutta 55 metriä, kuvassa äiti ja lapsi

Ympäri maailmaa kiertänyt australialainen muraalitaiteilija Guido van Helten työstää parhaillaan tiettävästi Pohjoismaiden suurinta seinäteosta Hämeenlinnan Kantolan teollisuusalueella.

55 metriä korkea viljasiilo on juuri sopiva alusta Guido van Heltenin työlle. Seinägraffiteista nuorena uransa aloittanut van Helten kertoo ajautuneensa pikkuhiljaa suurempien ja suurempien töiden pariin. Tarkka suunnittelu on työn onnistumisen edellytys.

- Työhön liittyy paljon suunnittelua, en voi vain nousta ylös ja keksiä päästäni. Käytän suunnitteluun paljon aikaa ja se on yksi syy sille, että saavun paikalle hyvissä ajoin ennen työn aloittamista. Haluan nähdä tilan, johon teos tulee ja miettiä sen sisältöä, kertoo taiteilija Guido van Helten.

Van Helten kuvaa seinäteoksissaan tyypillisesti ihmishahmoja, näin myös Kantolassa. Teokset näyttävät jopa valokuvamaisilta tarkkoine yksityiskohtineen.

Kantolan viljasiilon seinämään valmistuva teos kuvaa äitiyttä ja vanhemmuutta. Se on taiteilijan mukaan jotakin, johon kuka tahansa pystyy samaistumaan. Van Helten kertoo tuntevansa vastuuta siitä, että teos sopii ympäristöönsä ja kuvaa jollakin tavoin sitä yhteisöä tai yhteiskuntaa, johon teos jää elämään.

- Näen, että lapset ovat tärkeässä asemassa suomalaisessa yhteiskunnassa. Huomasin, että koulutus ja vanhemmuus ovat selvästi läsnä, ehkä vielä enemmän kuin muissa maissa, van Helten kertoo.

Kantolaan nouseva muraali on osa toista kertaa järjestettävää Upea-taidefestivaalia, joka keskittyy julkisen tilan taiteeseen. Upea17-festivaalin myötä Suomeen nousee parikymmentä uutta seinäteosta.


 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme