Mainos
Mainos

Viitasaaren festivaali nykymusiikin tuulenhalkojana

Maamme ainoa nykymusiikin festivaali, Viitasaarella pidettävä Musiikin Aika on tänä vuonna erityisesti suomalaisen sävellystaiteen juhlaa. Kaikkiaan kantaesityksensä saa ennätykselliset kymmenen teosta.

Nuottivihko

Lukuisista kantaesityksistä huolimatta tapahtumassa on ruodittu varsin kriittisesti suomalaisen nykymusiikin tilaa. Kansainvälisesti ajateltuna nykymusiikin taso on Suomessa laaja ja monipuolinenmutta liian monen teoksen kohtalona on jäädä unholaan.
-Pullonkaula ei ole siinä, etteikö meillä olisi työmahdollisuuksia. Meillä on hyvä apurahajärjestelmä, meillä tehdään paljon työtilauksia, mutta teoksia ei käytetä siinä suhteessa kuin tämä satsaus ansaitsisi, harmittelee säveltäjä Mikko Heiniö, joka on myös Suomen säveltäjät ry:n puheenjohtaja.

Vaikka suomalaista musiikki-ilmastoa tätä nykyä väitetäänkin vapautuneeksi ja sallivaksi, tapahtumien ohjelmistoissa nykymusiikki ei vieläkään loista.
-Lisättäisiin edes viisi prosenttia (nykymusiikin tarjontaa), niin se hyödyttäisi kaikkia. Nykytilanteessa kyseessä on ennemminkin passiivinen kuin aktiivinen nykymusiikin vastustaminen, ikään kuin henkinen laiskuus, sanoo Heiniö.

Musiikin Aika -festivaalin ohjelmisto on pyritty rakentamaan niin, että se kiinnostaisi laajempaakin yleisöä.
Tarjolla ei ole niinkään kokeiluja tai kummallisuuksia, nykymusiikki hakee nyt vahvempaa asemaa.
-Minulla on tunne, että nykymusiikki on joutunut ahdistettuun asemaan ja se on turhaan saanut vaikeasti lähestyttävän taidelajin maineen. Tätä yrittäisin purkaa valitsemalla tänne sellaista musiikkia, joka on vähän melodisempaa ja tarjoaa tarttumapintaa laajemmallekin yleisölle, arvioi Musiikin Aika -festivaalin uusi taiteellinen johtaja Tapio Tuomela. Musiikin Aika päättyy huomenna.
(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot