Mainos

Villisian metsästäjät saavat uuden aseen sikajahtiin

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen metsästyslain muuttamisesta villisian metsästyksen tehostamiseksi. Maa- ja metsätalousministeriön mielestä Suomen villisikakanta olisi saatava puolittumaan.

Hallituksen esityksen mukaan villisian metsästyksessä voidaan käyttää jatkossa kiinteää keinovaloa villisian ruokintapaikalla. Lisäksi hallitus esittää, että villisian pyynnissä sallitaan aitauksen käyttämisen. Lain muutoksen on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Tavoitteena afrikkalaisen sikaruton torjuminen

Pyyntiarsenaalin lisäämisen tavoitteena on ennaltaehkäistä afrikkalaisen sikaruton leviäminen luonnonvaraisten villisikojen kautta Suomeen.

Toistaiseksi afrikkalaista sikaruttoa ei ole todettu Suomessa. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan uhka taudin leviämisestä Suomeen on kasvanut, koska sitä esiintyy jo Virossa ja muissa Baltian maissa. 

Maa- ja metsätalousministeriöstä muistutetaan, että myös ihminen voi kuljettaa virusta paikasta toiseen esimerkiksi kengänpohjassaan tai metsästysvarusteiden mukana. Näin ollen villisikojen metsästysmatkoja tartunta-alueille on syytä välttää.

”Villisikakanta on puolitettava”

Suomessa arvioidaan olevan noin 1 500 villisikaa. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan villisikakannan tiheys ja levinneisyys vaikuttaa suoraan siihen, miten mahdollinen afrikkalaisen sikaruton tartunta säilyisi populaatiossa ja leviäisi edelleen. Ministeriön asettama villisikatyöryhmä on ehdottanut Suomen villisikakannan puolittamista.

Villisian rauhoitusaika poistettiin viime kuussa afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi. Porsaattoman villisian metsästys on mahdollista ympärivuotisesti. Naarasvillisika, jota vuotta nuorempi jälkeläinen seuraa, on edelleen aina rauhoitettu.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot