Mainos

Wallin pistää kulttuurin rahoituksen täysremonttiin

Kulttuurilaitoksille on tullut rahaa valtiolta kuin automaatista - taiteen laadusta ja yleisön mielipiteistä riippumatta. On haluttu taata taiteen vapaus ja toisaalta laadukas tarjonta kaikkialla Suomessa, myös muuttotappioalueilla. Tähän on tulossa muutos.

Kulttuuriministeri Stefan Wallinin (RKP) johdolla valmistellaan laatukriteereitä, joiden perusteella 10 - 20 prosenttia valtion tuesta myönnettäisiin. Siis vain 80 prosenttia nykyisestä valtionosuusrahoituksesta tulisi enää vanhan lain mukaan, työntekijämäärän perusteella.

Ministeri haluaa lisätä dynamiikkaa valtion tukemiin taidelaitoksiin.

- On varmaan hyvä että jokaisessa tällaisessa suhteellisen sementoituneessa järjestelmässä on myös olemassa liikkuvia osioita jotka ottavat huomioon toiminnan laadun, monipuolisuuden, tuloksellisuuden ja muita tällaisia tekijöitä, tällä tavalla pystytään luomaan positiivinen ilmapiiri suhteellisen jäykän järjestelmän sisälle, sanoo Wallin.

Kriteerit on vasta valmisteilla ja niistä on odotettavissa värikästä keskustelua. Ministeriöstä kerrotaan, ettei taiteelta edellytetä taloudellista kannattavuutta - siihen korkeakulttuuri ei juuri koskaan pysty. Eikä lippuhintoja voi asettaa niin korkealle, että ne kattaisivat edes merkittävän osan kustannuksista. Lipputulot ovat esimerkiksi teattereissa keskimäärin neljänneksen tuloista, loput valtion ja kuntien avustusta.

Valtio tukee 70-luvulta periytyvän systeemin perusteella 56 kaupunginteatteria, 27 orkesteria ja yli 120 museota yhteensä 250 miljoonalla eurolla. Kunniltaan nämä laitokset saavat tukea, joka on keskimäärin valtoin rahoitusta jonkin verran suurempi.

Uudistuksen aikataulua ei ole päätetty mutta Wallin kertoo, että valmistelu lähtee liikkeelle nopeasti. Seuraaviin vaaleihin on enää muutama kuukausia ja ministerit haluavat saada uudistuksia aikaan. Wallinin ajama Taiteen keskustoimikunnan uudistus kaatui paitsi rahoituksen puutteeseen myös taidekentän ankaraan vastustukseen.

KATSO myös Kymmenen Uutiset

Lisää valtion tukeman kulttuurin ja taiteen tehtävästä Huomenta Suomessa heti kahdeksan uutisten jälkeen

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot