Mainos

Wallin toivoo kulttuurille arvoa vaalien jälkeenkin

- Vaalien jälkeen olisi aivan olennaista varmistaa, että veikkaustuottojen jako kansalaisten hyväksi säilyy ennallaan. Veikkauspelien kasvava suosio näkyy kulttuurin rahoituksen hyvänä kehityksenä, myhäili kulttuuriministeri Stefan Wallin (RKP) tänään tiistaina tiedotustilaisuudessa, joka oli oli Wallinin testamentti medialle vaalikauden päättyessä.

Wallin ylistää suomalaisen veikkauspelaamisen monopolia, joka on toki suomalaisen kulttuurin elinehto. Hallituskaudella Veikkauksen tuottama kulttuurirahoitus on noussut 68,1 miljoonaa euroa; 210 miljoonaan euroon. Se on liki puolet kulttuuriministeriön 426 miljoonan euron kokonaisbudjetista. Mutta tuo toinen puoli, verovaroin kerättävä osuus on sittenkin kasvanut viimeisen neljän vuoden aikana veikkausrahaa enemmän, liki 130 miljoonaa euroa.

Luova talous savupiippujen tilalle

Viimeisen neljän vuoden aikana monet kulttuurin valtavirran sektorit - mm. elokuva, näyttämötaide, orkesterit - ovat kasvattaneet tukeaan kymmeniä miljoonia euroja eli kymmeniä prosentteja. Wallin sanoo, että tulevaisuudessa työtä ja tuottoa on haettava luovasta taloudesta, kun "savupiiput kaatuvat".

- On syytä muistaa, että kulttuuri ja luova talous on ala, johon satsataan tulevaisuudessa yhä enemmän - ja yhä uusilla tavoilla. Nyt pitää vain huolehtia resursseista vaalien jälkeenkin. Tämä lysti alkaa minun kohdaltani olla lopussa, totesi Wallin.

Kiinnnostaisiko jatkaa kulttuuriministerinä vaalien jälkeenkin?

Jatkuuko "kul och tur?"

- Olisihan tätä työtä mukava jatkaakin, mutta siihen tangoon tarvitaan 19 muutakin päätöstä, hymähtää Wallin viitaten hallituksen ministerien määrään.

Ja uudistamista riittää jatkossakin - itsenäiset taiteen tekijät kunnan tai valtion tuen ulkopuolella joutuvat kamppailemaan elannostaan. Viihteen tukeminen on yhä olematonta, se vaatisi asenteen muutosta. Taiteilijoiden sosiaaliturva, eläkkeet - ja yhtä lailla liika koulutus alalle vaativat lähivuosina toimenpiteitä.

Ministerin mukaan Suomessa on viime vuosina vallinnut hyvin myönteinen ilmapiiri kulttuuria kohtaan - jopa poliitikkojen keskuudessa.

- Enpä muista että oppositiokaan olisi merkittävästi protestoinut kulttuurin rahoitusta. Kulttuuri luo hyvinvointia, tästä ei näytä syntyvän riitaa puolueiden kesken.

Entäs hallituksen linjaukset jatkossa, jos hallitukseen nousee uusi puolue, perussuomalaiset. Onko ministerillä käsitystä puolueen kulttuuripolitiikasta? Wallin vastaa tavalla, joka ei jätä epäselväksi hänen näkemystään perussuomalaisista:

- Heidän kulttuuripolitiikastaan en tiedä, mutta ainakin he luovat uutta poliittista kulttuuria. Katsotaan sitten, millaista suuntaa vaikkapa kultuuriministeri Kike Elomaa näyttää tälle maalle.

Wallin kertoo myös tarinan nokkelasta tyttärestään, joka kysyi isältään, onko kultuuriministerinä olo sekä hauskaa että onnekasta. Isä kysyi takaisin, että miksi tytär pohtii asiaa juuri tuolla tavoin. Vastaus oli kirkas:

- No kun siinä sanassa ovat ne molemmat: kul (hauska) ja tur (onni)!

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot