Mainos
Mainos

WSOY-pomo: Suomessa ilmestyy liikaa kirjoja

Suomessa julkaistaan liikaa kirjoja, napauttaa WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden päällikkö Anna-Riikka Carlson.

– Julkaisutahtia pitäisi vähentää, tästä on kustannusalalla yhteisiä näkemyksiä, vakuuttaa kirjapäällikkö.

Carlson tietää tökkäävänsä kipeään paikkaan; ja onhan asiaa puitu jo vuosia - myös silloin, kun meni hyvin. Nyt alalla ei mene hyvin, ei varsinkaan kauno- eikä tietokirjallisuudessa. Kirjat ovat vaihtuneet kädessä älypuhelimiin ja tabletteihin, sosiaalisen median nopeaan selaamiseen.

– Kun aletaan keskustella julkaisujen vähentämisestä, kyllähän siitä häly syntyy, tietää Carlson. Jääkö juuri minun rakas kirjailijani vaille julkaisua? Mutta liian moni kirja saa tänään meillä liian vähän lukijoita.

Oppikirjat takovat tulosta

Ainoa laji, mikä tuottaa yhä tasaisesti on oppikirjat. Niidenkin määrällinen myynti on vähentynyt, mutta kun hinnat ovat nousseet, oppikirjat ovat pitäneet markkinansa hyvin.

Viime vuonna niiden tuotto kustannusalalle oli 88 miljoonaa euroa, vuonna 2009 87 miljoonaa euroa. Tämä on 35 prosenttia kokonaiskakusta.

Kaiken muun kirjallisuuden tulos on pudonnut. Eniten julkisuutta saava kaunokirjallisuus tuotti viime vuonna 40 miljoonaa euroa16 prosentin osuudella.

Suomen Kustannusyhdistyksen tilastoinnissa pudotusta vertailuvuoteen 2009 tuli runsaat neljä miljoonaa euroa, siis kymmenisen prosenttia.

Sähkökirja floppasi 

Carlsonin huoli koskee juuri kaunokirjallisuutta. Kustantajat joutuvat nyt liikaa odottamaan kuin kuuta nousevaa tähtikirjailijoilta uutta tuotantoa: Remeksen, Oksasen, Hirvisaaren tai Hotakaisen harteille sysitään myyntitykkien paineet.

Kirjallisuus on suuren rakennemuutoksen äärellä. Eritoten sähkökirja on ollut floppi, seitsemän prosentin markkinalla se ei ole paikannut myynnin pudotusta.

– Joidenkin arvioiden mukaan ihmisethän lukevat enemmän kuin koskaan - uutisia ja kaikenlaista pientä lyhyttä tietoa älypuhelimista ja tableteista - mutta vähemmän kirjoja. Ihmisten ajan käytön muutoksista ennen kaikkea kyse, pohtii Anna-Riikka Carlson.

Nuori, hitaan tiedon äärelle, kiitos

- Nyt pitää miettiä, miten me oikeasti saamme kirjallisuuden tarjolle näihin laitteisiin, varsinkin nuorelle polvelle, joka on kasvanut näiden koneiden kanssa. Ketään ei voi pakottaa kirjan ääreen, mutta ettei vain kulutettaisi pelejä. Sama sitten, mistä kirjan lukee.

Kustantajan toivo on myös jonkinlainen vastaliike.

– Sirpaleisen ja nopean digiajan keskellä pitää uskoa, että hitaamman tiedon ja tarinoiden kaipuu säilyy - ja palaa, miettii WSOY:n kirjapäällikkö. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme