Mainos
Mainos

Yrityksillä satojen miljoonien taideaarteet

Suomalaisyritysten taidekokoelmissa on kymmeniä tuhansia teoksia. Nämä taideaarteet ovat hyvin vähän esillä omina näyttelyinään.

Jyväskylän yliopistossa tekeillä oleva väitöskirja osoittaa, että Suomen suurimpien yrityskokoelmien aarteet ovat harvoin julkisesti nähtävillä muuta kuin yksittäisinä teoslainoina.

- Tällaisten yhteistyökanavien löytyminen on ehkä sitten se tulevaisuuden haaste. Uskon, että, varmasti tahtoa on asettaa näitä niin sanotusti piilossa olevia tai ei-julkisesti esillä olevia teoksia näytteille, toteaa taidehistorioitsija Teija Luukkanen-Hirvikoski Jyväskylän yliopistosta.

Suomessa taideomistuksia ei myöskään käytetä laajasti hyväksi esimerkiksi yrityskuvan rakentamisessa kuten muualla Euroopassa. Arvokkaimmat teokset ovat yleensä johdon työhuoneissa ja sillä siisti.

- Yrityksissä ei ole taiteen asiantuntemusta ja se on suurin syy siihen, että kokoelmaa ei osata käyttää yrityksen mielikuvan, brändin rakentamisen kannalta, Luukkanen-Hirvikoski pohtii.

Suomalaisyritysten taidekokoelmissa on vähintään satojen miljoonien eurojen omaisuus. Suurin lienee Nordean 8500 teoksen kokoelma.

Tuhansia teoksia on myös kaikilla suurilla metsä- ja energiayhtiöillä. Yrityskauppojen ja fuusioiden varalta taidetta on pantu turvaan säätiöihin, jotta teokset pysyisivät Suomessa.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot