Mainos
Mainos

Mielipiteet

Artikkelityypit

Ceausescun haudalla

Matkailua ei tässä blogissa ole vielä käsiteltykään, mutta nyt työmatka vei Bukarestiin journalismikonferenssiin.

Viikonloppuna oli aikaa "rikostoimittajaturismiin". Diktaattori Nikolai Ceausescun jäljet näkyvät kaupungin keskustassa. Ceaucescu hävitti viidesosan vanhasta keskustasta ja rakennutti jättimäisen palatsin sekä eliitin asuintaloja. Tämä maisema hallitsee edelleen Bukarestia.

Rahaa maasta kuitenkin löytyy. Siitä kertovat loistoautojen määrä ja palatsin edessä järjestetyt venemessut.

Ceausescu syöstiin vallasta joulukuussa 1989, mutta miten se oikein tapahtui. Tätä en muistanut. Kirjakaupasta löytyi pari englanninkielistä pientä kirjaa.

Joulukuun tapahtumat alkoivat Timisoarasta, jossa paikallinen pappi Laslo Tokes nousi keskipisteeseen. Tokes aiottiin häätää toisaalle asumaan, mutta seurakunta vastusti tätä.

Protestit yltyivät mellakoiksi. Romanian media ei tapahtumista raportoinut, koska Ceausescun mielestä toisinajattelijoista kertominen olisi todistanut sen, että toisinajattelijoita ylipäätään oli. Tieto levisi Unkarin televisiosta sekä läntisistä radioista.

Muutamassa päivässä levottomuudet levisivät eri puolille maata, myös Bukarestiin. Ceausescu päätti 21.joulukuuta järjestää kommunistisen puolueen päämajan edessä häntä tukevan mielenosoituksen, joka televisioitaisiin koko kansalle.

Aukiolle tuli arviolta 80 000 ihmistä. Ceausescu aloitti puheensa, mutta sitten kävi näin. (Katso YouTube-video viimeisestä puheesta)

Mielenosoittajien seassa oli vallankumouksellisia ja kuvat hämmentyneestä diktaattorista levisivät koko maahan.

Jos Ceausescu olisi paennut vielä samana päivänä, hän olisi todennäköisesti onnistunut. Ceausescu viivytteli päivän ja lähti sitten helikopterilla puoluetalon katolta. Se pakotettiin kuitenkin alas ja diktaattori vangittiin.

Oikeudenkäynnissä (Youtube-video) Ceausescu ja vaimo Elena tuomittiin kuolemaan. Kaksi tuntisesta oikeudenkäynnistä löytyy osittainen englanninkielinen tekstiversio.

Lyhyt ote siitä suomennettuna: "Olette toimineet erittäin vastuuttomasti ja teidät tuomitaan syytteiden mukaan. Olette syyllistyneet tekoihin, vaikka ette sitä myöntäisi."

Ja tässä puhui Ceausesculle osoitettu puolustusasianajaja.

25. joulukuuta Ceausescut teloitettiin. Heidät haudattiin alunperin maaseudulle, mutta ruumiit siirrettiin Bukarestiin Ghencean hautausmaalle.

Hauta löytyy pienen kirkon tuntumasta käytävän läheltä.

Hautakivessä on punainen tähti ja kukat ovat tuoreita. Ympärillä on vartijoita, joiden selässä lukee firman nimi: "Life Guard Security".

Kommunistivallan (1947-89) aikana Romaniassa murhattiin, vangittiin ja tuomittiin pakkotyöhön kirjailija Romulus Rusanin mukaan arviolta kaksi miljoonaa ihmistä. Tarkkaa lukua ei ole, koska monet rekisterit ja arkistot ovat joko puutteellisia tai yhä salaisia. Salaisen poliisin (Securitate) harjoittama vaino oli järjestelmällistä.

Ceausescun kuoleman jälkeen vallan otti Kansallinen pelastusrintama, joka koostui pitkälti entisistä kakkos- ja kolmostason kommunistijohtajista. Epäselvää on edelleen mikä oli Securitaten todellinen rooli vallankumouksessa.

Euroopan Unioniin maa liittyi tammikuussa 2007.

Konferenssin yhteydessä järjestetyssä cocktail-tilaisuudessa tapasin Romanian oikeusministeri Catalin Predoiun. Kysyin kuinka paljon kommunistiajan julmuuksia on selvitetty ja kuinka paljon on vielä selvitettävää.

Oikeusministerin mukaan menneet ovat menneitä ja maan on syytä katsoa eteenpäin.

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme