Mainos
Mainos

Elinkautinen

Mielipiteet

Rasistikortti jää käteen

Aiemmin kunnianloukkaustuomioita on tullut muun muassa täysin asiattomista "ryssä" tai "neekeri" -sanoista, mutta tuoreessa tapauksessa Helsingin käräjäoikeus käänsi pöydän toisin päin. Myös rasistiksi leimaaminen on sakoilla rangaistavaa.

Tiedossani ei ole, että tällaista tuomiota olisi langetettu aiemmin.

Rasismilla tarkoitetaan syrjintää rodun, ihonvärin, syntyperän tai etnisen alkuperän nojalla. Rasismin ydin on siinä, että jotkut ihmiset eivät osaa tehdä eroa yksittäisten ihmisten ja taustaryhmien välillä. Rotusyrjintä on paitsi väärin, niin myös lainsäädännöllisesti tuomittavaa.

Kunnianloukkaustuomioissa on kyse on myös kielen muuttumisesta. Se alkoi 90-luvun lopulla. Kun nimittelyt koettiin loukkaaviksi, niistä tuli rangaistavaa. Muutos näkyi muuallakin. Mustaihoinen karikatyyri katosi lakuista ja lasten korttipelin Mustasta Pekasta tuli vain Pekka.

Käräjäoikeuden tuore päätös toi keskusteluun uuden elementin.

Mannerheimintien tapauksessa pysäköinninvalvojien kunniaa loukattiin, koska 63-vuotias ulkomaalaistaustainen mies haukkui heitä rasisteiksi ja fasisteiksi. Tähän sisältyy tietysti ajatus, että hänen mielestään parkkisakkoa oltiin kirjoittamassa vain sen takia, että moottoripyörän väärin parkkeerannut 34-vuotias mies oli ulkomaalaistaustainen.

Olisiko parkkisakko pitänyt jättää tämän taustan takia kirjoittamatta? Ei tietenkään. Voiko sakottamisen syy olla se, että kuski on ulkomaalaistaustainen? Ei tietenkään.

Virhemaksuja langetetaan sen takia, että ajoneuvo on pysäköity väärin rotuun, ikään, sukupuoleen tai auton merkkiin katsomatta.

Tällaisesta rasistikortin käytöstä kuulee tarinoita, mm. portsareilta, vartijoilta ja poliiseilta. Netin keskustelupalstoilla esimerkkejä on paljon. Kyse ei siis ole mistään mitättömästä ilmiöstä. Rasisti-syytökset ovat herkässä, jos toiminta on jotain muuta mitä sen kohteena oleva henkilö itse haluaa.

Oikeus perusteli kantaansa rasisti-sanasta valitettavan vähän. Käräjätuomari Hilkka Vähäsöyrinki totesi vain, että pysäköinnintarkastajia oli heidän kertomansa mukaan nimitelty. Kun toinen koki tämän loukkaavaksi, kyse oli kunnianloukkauksesta.

Mielellään olisin lukenut tästä laajemman pohdinnan. Ehkä tuomari piti tapausta rutiinijuttuna.

Käräjäoikeus teki oikean päätöksen. Rasistisia solvauksia ei saa käyttää, muttei myöskään moittia toista rasistiksi aiheetta.

Syrjintä- ja rasismipykälien tarkoituksena on suojata vähemmistöjä, mutta nyt käräjäoikeus totesi, ettei rasismikorttia voi myöskään käyttää tai yrittää käyttää hyväksi. Yhtälailla on selvää, ettei käräjäoikeuden päätös anna mitään suojaa todelliselle rasismille.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot