Mainos
Mainos

Merja Yla-Anttila

Kolumni

Rauhannobelisti - Naistenpankin kummitäti

Nobelin rauhanpalkinto Liberian naispresidentti Ellen Johnson-Sirleafille. Uutisnaisenkin sydämessä ailahti lämpimästi.

Muistan elävästi tammikuun 2007, kun Kirkon ulkomaanavun kanssa järjestämällämme naisten kehitysyhteistyömatkalla saimme tavata hurmaavan presidentin ja hänen naisenergiaa puhkuvan ministerinsä.

Liberia oli vasta toipumassa raskaasta sisällissodasta ja sodan jäljet ja tunnot olivat yhä voimakkaasti läsnä ihmisten arjessa ja elämässä.

Asumuksia ja rakennuksia korjattiin. Monet asiat olivat kesken. Toimeentulon, koulutuksen ja naisten oikeusturvan kannalta tärkeitä lainsäädäntöhankkeita vasta suunniteltiin ja niistä haaveiltiin.

Saimme kuitenkin tavata presidentin, joka pursui iloa ja toivoa ja joka halusi meidän vauraassa länsimaassa elävien kanssasisarten vievän yhden matkamuiston kotiin - viestin Liberiasta - Toivon viestin.

Näiden naisten asenteesta, joilta monilta puuttuivat meille itsestään selvästi kuuluvat ihmisoikeudet, opimme suhteellisuudentajua. Mitkä oikeasti voivat olla naisten elämän haasteita. Heistä huokui valtava voima, jota oli oikeastaan aika vaikea jopa käsittää, kun miettii mitä kaikkea raakuuksiakin he olivat sodan aikana kokeneet.

Ellen Johnson-Sirleaf valoi uskoa koulutukseen ja naisten yhteistyöhön.

Olikin oikeastaan itsestään selvää, että kun tulimme matkalta kotiin, emme voineet unohtaa hänen viestiään toivosta.

Yhdessä naisporukkamme kanssa aloimme miettiä jo kotimatkalla mitä liberialaisten naisten hyväksi olisi tehtävissä ja samalla lausuttiin Naisten pankin syntysanat.

Nyt tämä yhteisö ja rahasto on kerännyt Suomessa 3 miljoonaa euroa kehitysmaiden naisten toimeentulon ja yrittäjyyden tukemiseen eri puolilla maailmaa kaikkiaan 12 maassa, myös Liberiassa.

Olen ollut elämässä onnekas kun sain olla mukana viemässä viestiä Liberiasta eteenpäin ja olla mukana synnyttämässä Naisten pankkia.

Ilman Ellen Johnson-Sirleafin tapaamista ja inspiroitumista ei Naisten pankkikaan kukoistaisi.

Kaikki tässä maailmassa tarvitsevat toisiaan. Me olemme aikanaan hyötyneet globalisaatiosta ja saaneet vauhtia talouden ja hyvinvointimme kehitykseen. Ellen Johnson-Sirleafia lämpimästi onnitellen, nyt on meidän vuoromme auttaa muita.

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme