Mainos
Mainos

(02.04.03) Lilliputti-Liisa USA:ta sitomassa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes arvostelee kirjoituksessaan SDP:n kansanedustajan Liisa Jaakonsaaren turvallisuuspoliittisia lausuntoja.

SDP:n puoluevaltuusto hyväksyi muutama viikko sitten yksimielisesti turvallisuuspoliittisen linjapaperin, jossa se asettui Vanhasen hallituksen omaksuman linjan taakse. Kannanottoa edeltäneessä keskustelussa puolueen seinät olivat leveällä ja katto korkealla, mutta linjauksen piti selkiyttää tilanne. Niin ei ilmeisesti kuitenkaan käynyt, sillä esimerkiksi kansanedustaja Liisa Jaakonsaari oli jo viime sunnuntaina sitä mieltä, että maamme liittoutumattomuudesta on syytä luopua.

Liisan linja on kovin erilainen kuin se, mitä Vanhasen hallitus ajaa. Jaakonsaari kannattaa paitsi maamme Nato-jäsenyyttä, myös sitä, että "meidän Lilliputtien kannattaisi sitoa USA-Gulliver tuhansin multilateraalisin sitein". Jaakonsaari ilmeisesti ajattelee, että niin voidaan tehdä muun muassa Naton ja muiden monenkeskisten järjestelmien avulla. Liisan linja myös rinnastaa sotilasliitto Naton täysin ongelmattomasti muihin monenkeskisiin järjestelmiin, esimerkiksi Maailman kauppajärjestöön WTO:hon, ja pitää sitä siksi jo lähtökohtaisesti hyvänä.

Kansainvälinen yhteistyö on tärkeää, siinä Jaakonsaari on aivan oikeassa, ja yhteistyötä on syytä pyrkiä tekemään kaikin tavoin myös Yhdysvaltain kanssa. Yhdysvallat on kuitenkin kaikesta huolimatta erilainen kuin muut. Se on suurvalta, tällä hetkellä jopa maailman ainoa sellainen, ja siksi se myös käyttäytyy niin hyvässä kuin pahassakin suurvallan tavoin.

Mutta vaikka Yhdysvallat on paljon muita suurempi, se ei ole sellainen Gulliver, joka antaisi meidän Lilliputtien sitoa itsensä, sillä se ei taatusti nukahda väärällä hetkellä. Siksi Suomen Nato-jäsenyyttä ei mielestäni kannata puolustaa ainakaan ajatuksella, että me voisimme sitä kautta jotenkin kahlita tai padota Yhdysvaltain toimintaa. Siihen meidän voimamme eivät riitä, eivät edes yhdessä muiden pienten tai vähän isompienkaan maiden kanssa.

Monenkeskinen yhteistyö on siitä huolimatta tärkeä asia. Yhteistyötä tehdään kuitenkin eri aloilla keskenään hyvin erilaisilla tavoitteilla ja keinoilla. Esimerkiksi WTO:n tavoitteena on kaupan vapauttaminen kaikkia jäseniä yhtäläisesti sitovien pelisääntöjen avulla. WTO ei ole järjestönä täydellinen, mutta siitä huolimatta esimerkiksi kehitysmaat ovat ainakin periaatteessa tasaveroisesti sen toiminnassa mukana. Ero Natoon on huomattavan suuri, sillä sen päätöksissä kehitysmailla ei ole osaa eikä arpaa. Niillä on enintään vain kohteen asema. Siksi mikä tahansa monenkeskisyys ei riitä. Väliä on myös sillä, mitä tehdään, keiden kanssa, millä säännöillä ja miksi.

Säännötkin ovat eri järjestöissä hyvin erilaiset. Silloin, kun mukanaolijoille syntyy erimielisyyttä kauppapolitiikan sääntöjen tulkinnasta, asia viedään WTO:n riitojenratkaisupaneeliin. Paneelin kiistoihin ottama kanta sitoo periaatteessa kaikkia.

Naton hyviin puoliin kuuluu se, että se tekee oma päätöksensä yksimielisesti. Silti Yhdysvallat varaa aina tarvittaessa itselleen oikeuden toimia turvallisuuspolitiikan saralla myös yksin. Se ei ole osoitus Yhdysvaltain muita suuremmasta pahuudesta, suurvalloilla vain on ollut aina tapana tehdä niin.

Yhdysvaltain kanssa on siitä huolimatta hyvä yrittää tehdä yhteistyötä niin paljon kuin suinkin, sillä yhdessä tehden lopputulos on yleensä Yhdysvaltain yksipuolisia toimia parempi. Silti on naivia kuvitella, että Yhdysvaltain suurvaltaominaisuus saataisiin sillä poistettua. Ei, se ominaisuus on ja pysyy. Vaikka vaikuttamismahdollisuudesta kuinka puhuttaisiin, tosiasia on se, että pieni maa on pieni maa, vaikka sitä kuinka voissa tai jopa Nato-jäsenyydessä paistaisi. Siksi maamme mahdollisen Nato-jäsenyyden perustelut pitää etsiä jostain muualta. Liisan listaan niitä ei nimittäin ole pitävästi kirjattu.

Suvi-Anne Siimes, Vasemmistoliiton puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme