Mainos
Mainos

Arto Ojala

Nettivieras

03.05. Tuottavuudella tehokkuutta

Palvelutyönantajien toimitusjohtaja Aro Ojala suomii kirjoituksessaan ay-johtajien ihannoimaa mallia, jossa palkkoja nostetaan ja verotus pidetään korkeana otsikolla: Tuottavuudella tehokkuutta.

Ojala, Arto, toimitusjohtaja Palvelutyönantajat

SAK:n puheenjohtajaa Lauri Ihalaista haastateltiin viime lauantaina Iltalehdessä. Samana päivänä oli puheenjohtaja Mikko Mäenpään haastattelu Turun Sanomissa ja Aamulehdessä. Herrojen haastattelun perussisältö oli samansuuntainen: kumpikin toivoi pitempiaikaista sopimusta nykyisen tupo-sopimuksen jatkoksi, kumpikin haikaili suurehkoja palkkojen korotuksia ja kumpikin ihannoi korkeaa verotusta. Ostovoima turvattava pääasiassa palkkojen korottamisen, ei verotuksen keventämisen kautta.

Yhdyn herrojen näkemykseen pitkäaikaisen sopimuspolitiikan tarpeellisuudesta ja hyödyllisyydestä. Sen sijaan en hyväksy korkean veroasteen ihannointia enkä korkeita palkkojen korotuksia ehdoitta. Mihin herroilta unohtui tuottavuuden nostotavoitteet ainoana keinona luoda reaalisten palkkojen nousuvaraa ja tehokkuutta yhteiskuntaan? Ja myös keinona pysäyttää veroasteeseen näköpiirissä oleva nousupaine. On turha väittää, että kansalaiset todella rakastavat näin korkeaa verotusta - korkea veroaste on tehottomuuden merkki.

Tuottavuuden taso on eri selvitysten mukaan 20-50 prosenttia alhaisempi kuin Euroopan kärkimaissa ja USA:ssa, mittaustavasta riippuen. Tuottavuuden nostamisvaraa on siis todella huimasti. Samoin tarvetta! Kilpailukyvyn arvioidaan olevan maailman huippua mutta tuottavuuden vain keskimääräisellä tasolla. Jossakin mättää!

Kuntasektorilta on poistumassa ehkä 130 000 ihmistä tällä vuosikymmenellä ja lisääntyvät kunnallisten palvelujen tarpeet huomioiden uusrekrytointitarve on noin 160 000 ihmistä. Yksityisellä palvelusektorilla poistumaksi on arvioitu 120 000 henkilöä ja uusrekrytointitarpeeksi kokonaisuudessaan 270 000 henkilöä tällä vuosikymmenellä. Samaan aikaan väestön ikääntymisen seurauksena työvoima alkaa vähetä! Miten ratkaista reaaliansioiden nostamisen, verotuksen alentamisen ja työvoiman vähentymisen ongelmat? Vain tuottavuuden nopean nostamisen kautta.

Ei pidä hyväksyä korkean verotuksen illuusiota. Korkea verotus, korkeat sosiaaliset tulonsiirrot ja korkea työttömyys ei ole hyvinvointiyhteiskunnan merkki, päinvastoin. Veroastetta on kyettävä alentamaan nopeasti jotta työllisyysaste saadaan ylös. Väestön ikääntymisestä seuraavaan kunnallisten palvelujen kasvavaan kysyntään on vastattava palvelujen tuottamisen kilpailuttamisella paljon nykyistä tehokkaammin. Sama koskee myös valtion toimintoja. Lisää kilpailua, tehokkuutta, laatua ja kustannusten läpinäkyvyyttä. Ainoa tie alentaa veroastetta!

Yksityisten palvelujen kysyntä tulee vakaissa euro-oloissa kasvamaan voimakkaasti, varsinkin jos myös elinkeinopolitiikassa ymmärretään palvelujen kehittämisen merkitys. Yksityinen palvelusektori on Suomessa selvästi pienempi kuin useimmissa muissa maissa. Palkkatason on noustava selvästi ja uusia vahvoja yrityksiä on saatava syntymään. Tuottavuus ja uuden teknologian nopea ja tehokas soveltaminen on ainoa keino.

Mitä sitten voidaan tehdä? Keskitytään ydintoimintoihin ja kilpailutetaan. Sovelletaan tehokkaasti uutta teknologiaa joka samalla pakottaa järjestelemään työt ja tuotannon uudella tehokkaalla tavalla. Kehitetään työmarkkinapolitiikassa mahdollisimman joustavia järjestelmiä paikallisen sopimisen avulla. Panostetaan koulutukseen sen kaikilla tasoilla, myös työpaikoilla. Ja varmasti löytyy vielä paljon muuta. Nyt tuottavuustalkoisiin!

Arto Ojala, toimitusjohtaja, Palvelutyönantajat ry.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme