Mainos
Mainos

(03.10.03) Voidaanko nyt keskustella yhteisporvarillisesta ehdokkaasta?

Kokoomuksen puheenjohtajan Ville Itälän mielestä olisi aika aloittaa keskustelu porvaripuolueiden yhteisestä presidenttiehdokkaasta. Itälä myös peräänkuuluttaa kirjoituksessaan nykyistä laajempaa ja parempaa porvariyhteistyötä.

Itälä, Ville

Kirjoitin kesällä nettikolumnissani porvariyhteistyöstä siten, että porvarillisen kentän yhteistyön tarpeelle on ratkaisevaa mm. se saako Keskusta tulevassa budjetissa mitään porvarillisia tavoitteita läpi. Jääköön jokaisen kansalaisen arvioitavaksi miten budjettiriihessä tästä näkökulmasta tarkasteltuna onnistuttiin. Mutta jatkan hieman tätä yhteistyöpohdiskelua.

Minulta on kysytty miten suhtaudun, kun omat kokoomusnuoremme ovat perustamassa yhdessä keskustanuorten, kristillisten nuorten ja RKP:n nuorten kanssa yhteisporvarillisen yhdistyksen. Vastaus on selvä: suhtaudun myönteisesti. Oikeastaan otin tiedon nuoremman sukupolven liikkeestä suurella tyytyväisyydellä vastaan.

Puolueiden nuoret ovat nyt lopullisesti sisuuntuneet siitä, että SDP käyttää alle neljänneksen vaalikannatuksella yli 80 prosenttia maan budjettivallasta. Eikä ihme, sen verran suvereenisti demarit tätä hallitusrinkiään pyörittävät. Aina välillä jompikumpi suurista porvaripuolueista on heidän kumppaninaan hallituksessa.

Koen keskustelun oikeasta porvariyhteistyöstä syksynkin perusteella entistä tärkeämmäksi.

Yhteistyön eri muodoista on keskusteltu pitkään, Kokoomuksessakin jo esimerkiksi Juha Vikatmaan aikoina asia oli esillä synnyttämättä kuitenkaan enempää tuloksia.

Yksi avainhetki oli aikanaan vuosi 1987 jolloin sovittu porvarihallitus kaatui - sekin demarien suunnasta aloitettuna. En sitten tosin tiedä olisivatko silloinen Väyrysen keskusta ja Suomisen Kokoomus kyenneet rakentamaan riittävää aatteellista pohjaa yhteistyölle? Siihen aikaan sisällöllisiä eroja esimerkiksi suhtautumisessa globalisaatioon ja Euroopan yhdentymiseen riitti.

Puolueissamme on kiistatta samoja aatevirtauksia. Kokoomuksessa, keskustassa, RKP:ssa ja kristillisillä on kaikilla joukoissaan liberaaleja yksilöllisyyttä korostavia ja myös arvokonservatiiveja.

Tuoreimman porvariyhteistyö-keskustelun lähtökohta oli heti kärkeen pielessä kun aloitteellisempi osapuoli keskusta vain tarvitsi presidentinvaalien toiselle kierrokselle Esko Ahon tueksi koko porvarikentän tukea. Syyttävää sormea osoitettiin kun kannattajat eivät toimineet käskyjen mukaan. Mihin ovat nyt muuten kadonneet ne keskustalaiset porvarit, joita tuolloin näytti olevan pilvin pimein? Yleisemminkin minulle on jäänyt kuva keskustasta joka puhuu porvariyhteistyöstä aina itse oppositiossa ollessaan. Esimerkiksi nykyinen pääministeri Matti Vanhanen väitti vaalikirjassaan, että yritämme painostaa yrittäjyyttä esillä pitämällä Kokoomusta tekoihin hallituksessa, mutta se ei silti pysty päätöksiin. Vanhasen mukaan juuri yrittäjyyden palauttaminen nousuun puoltaisi keskustan yhteistyötä Kokoomuksen kanssa.

Menneet ovat menneitä. Nyt pitää katsoa edes muutaman vuoden päähän. Enkä nyt naulaa kiinni omaa etenemistämme asiassa, mutta kun tulevana viikonloppuna keskusta kokoontuu ylimääräiseen puoluekokoukseensa, olisi mielenkiintoista kuulla sieltä joku signaali siitä miten he haluaisivat mennä presidentinvaaleihin.

Jos nyt kuviteltaisiin että asia nytkähtäisi liikkeelle, tulisi puolueitten määritellä riittävän ajoissa sen millaisia kriteerejä tämän yhteisen ehdokkaan pitäisi täyttää. Toisaalta samalla sovittaisiin yhteistyömme pelisäännöistä. Muistettava on myös se, että vaikka kaikille puolueille sopiva henkilö löytyisikin, kannattajamme toimivat lopulta kuitenkin omien arvojensa mukaan. Äänestäisivätkö joukkomme siis kuitenkin muita vaihtoehtoja?

Käydään keskustelu nyt tai porvariyhteistyön ovet pysyvät taas lukittuina. Olisiko yhteisporvarillisten nuorten esimerkki nyt suunnannäyttäjä? Olisiko aika oikeasti pohtia yhteistä ehdokasta?
Ville Itälä, Kansallisen Kokoomuksen puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme