Mainos
Mainos

05.04. Lipposen-Niinistön linja lisää tuloeroja

MTV3:n uutisten nettivieras Anneli Jäätteenmäki vaatii Lipposen hallitukselta uutta otetta mm. julkisen sektorin ongelmiin: Lipposen-Niinistön linja lisää tuloeroja.

Anneli Jäätteenmäki

Suomi on kilpailukykyinen, mutta vain suurille yrityksille. Tavallisille kansalaisille Suomesta on tullut Lipposen - Niinistön politiikan tuloksena kasvavien tuloerojen maa. Rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät.

Viime vuonna lähes puoli miljoonaa suomalaista eli joka kymmenes kansalainen joutui hakemaan sosiaalitoimistosta toimeentulotukea, kun omat tulot eivät riittäneet edes välttämättömiin menoihin. Köyhien asema on huonompi kuin koskaan 1960-luvun jälkeen.

Viime vuosien politiikan tulos tavallisten kansalaisten näkökulmasta on karua luettavaa. Tuloerot repesivät ja leipäjonot ilmestyivät katukuvaan. Suomen bruttokansantuote kasvoi 1990-luvun puolivälistä reipasta tahtia, 500 miljardista markasta yli 800 miljardiin. Varsinkin rikkain kymmenes repi kaulaa muihin. Kasvu valui melkein kokonaan noin 20 000 rikkaimman suomalaisen taskuun.

Oikeudenmukaisilla päätöksillä kansantalouden kakusta olisi riittänyt jaettavaa kaikille tarvitseville. Loputon yhteiskunnan terveys-, koulutus- ja kulttuuripalvelujen leikkaus- ja supistuslinja olisi voitu lopettaa.

Kehitys on ollut Lipposen hallituksen tietoisen valinnan tulos. Suomen pitäisi kuitenkin olla kilpailukyinen myös niillä mittareilla, joilla mitataan sitä miten kohdellaan kaikkein huono-osaisimpia kansalaisia.

Julkisen sektorin piiristä tulevat puheenvuorot palkkauksen parantamiseksi ovat ymmärrettäviä ja perusteltuja. Jos houkuttelevuutta työnantajana ei paranneta, odotettavissa on työmarkkinaselkkauksia ja pitkällä tähtäyksellä paheneva työvoimapula.

Kuntien ja valtion työntekijöitä ei saa kohdella toisarvoisena ryhmänä. Erityinen ongelma on naisvaltaisilla aloilla, mutta muitakin esimerkkejä on runsaasti. Missä esimerkiksi viipyy valtiotyönantajan aikoja sitten lupaama tarjous poliisien uudesta palkkausjärjestelmästä?

Valtiovarainministeriö Sauli Niinistön johdolla olisi jo aikoja sitten voinut uudistaa palkkausjärjestelmät. Nyt rahoitus on jäissä. Poliisijohdon palkkoja on korjattu, mutta tavallisille poliiseille ei ole tullut mitään. Miksi poliisiministeri Ville Itälä on hiljaa eikä hoida asiaa kuntoon yhdessä valtiovarainministeriön kanssa?

Turvallinen yhteiskunta on ollut Suomen kilpailuvaltti ja toivottavasti on sitä myös tulevaisuudessa. Tässä poliisilla on tärkeä roolinsa, mutta palkkauksen ja yleisten toimintaedellytysten tulee olla kunnossa. Kun varkauksista pystyttiin selvittämään 20 vuotta sitten vielä yli 30 prosenttia, nyt selvitetään enää kymmenkunta prosenttia. Tilanne on huolestuttava.

Vahva ja toimiva julkinen sektori on ollut suomalaisen hyvinvointivaltion perusta. Turvallisuuden ja hyvinvoinnin ohella se on tuonut Suomelle myös taloudellista kilpailukykyä. Tätä kehitystä ei pidä romuttaa.

Suurten ikäluokkien eläköityminen ravisuttaa lähivuosina työmarkkinoita. On arvioitu, että vuoden 2003 syksystä alkaen työmarkkinoilta poistuu enemmän väkeä kuin uutta tulee. Myös julkisen sektorin henkilöstöstä suuri osa siirtyy eläkkeelle.

Osaavan ja motivoituneen työvoiman saanti kaikkialle Suomeen on suuri haaste. Jos julkisen sektorin palkat ovat oleellisesti yleisiä työmarkkinoita huonompia, vaarana on, että hyviä työntekijöitä ei saada töihin. Palvelujen hyvää tasoa ei tällöin pystytä ylläpitämään.

Lipposen hallituksen on otettava uusi ote julkisen sektorin ongelmiin. Epäkohtiin on tartuttava ripeästi eikä asioiden pidä antaa vain valua jotenkin eteenpäin. Hallituksen on laadittava konkreettinen ohjelma, jolla poistetaan valtion ja kuntien palkkojen jälkeenjääneisyys.

Ohjelmassa on otettava huomioon erilaisten tehtävien vaativuus. Tarvitaan myös arvio pahimmista palkkakuopista ja esitykset siitä miten ja millä aikataululla tilannetta voidaan parantaa.

Ohjelma on tehtävä yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Erityistä huomiota on kiinnitettävä julkisen sektorin houkuttelevuuteen työnantajana. Jo nyt eräille erityisaloille on vaikea saada työvoimaa ja kehitys saattaa vahvistua, kun suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle. Toisilla aloilla ja alueilla taas on samaan aikaan työttömyyttä. Tämä yhtälö on pikaisesti ratkaistava.

Toimivan julkisen sektorin rahoitukseen valtio tarvitsee verotuloja, eikä hyvinvointivaltion perusteita pidä romuttaa. Verotus kaipaa uudistuksia, joilla parannetaan talouden dynamiikkaa ja jotka helpottavat työllistymistä. Julkisessa taloudessa ei ole tällä hetkellä liikkumavaraa kovin radikaaleihin yleisiin veronkevennyksiin palveluja vaarantamatta.

Oma tärkeysjärjestykseni on selvä: ihmisten perusoikeuksien täytyy toteutua kaikkialla Suomessa. Uskon, että tällä ajatuksella on myös suomalaisten vahva tuki.

Anneli Jäätteenmäki, Keskustan varapuheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme