Mainos
Mainos

(06.02.04) Hei, älä koskaan ikinä muutu ...?

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki kirjoittaa kolumnissaan, että EU-politiikkamme muutosten sijaan tulisi pohdiskella sitä onko politiikka oikeaa vai ei.

Suomessa pidettiin eduskuntavaalit vajaa vuosi sitten. Vaalien seurauksena hallitus vaihtui. Toiset jäivät ulos, toiset tulivat sisään. Roolit vaihtuivat sen mukaisesti. Hallituksen vaihdos merkitsee muutosta hallituksen toiminnassa. Yksinkertainen lähtökohta, eikö totta?

Tätä taustaa vasten on erikoista, miten paljon poliittista latausta on viime päivinä suunnattu sen kaiveluun, onko Suomen EU-politiikka muuttunut vai ei. Lipposen perinnön vaalimista on vaadittu niin SDP:n kuin Kokoomuksenkin taholta.

Tämän päivän Turun Sanomien kolumnissaan Lipponen itse toppuuttelee tilannetta. Osa aatetovereista taitaakin olla "lipposlaisempia" kuin Puhemies itse.

On totta, että hallituksen ja EU-politiikan johtajana Matti Vanhanen on erilainen kuin Paavo Lipponen. Vanhasella on Lipposesta poikkeava tyyli painottaa asioita ja erilainen lähestymiskulma eurooppalaisuuteen. Persoona, jonka kautta asiat välittyvät ja kieli, jota käytetään, vaikuttaa aina voimakkaasti kuullunymmärtämiseen.

Myös Euroopan unioni on muuttunut ja tulee muuttumaan. Käynnissä on parhaillaan useita kehityskulkuja, joissa perinteiset jakolinjat eivät päde. Kansainvälisessä toiminnassa unioni hakee edelleen rooliaan vahvana vaikuttajana.

Jatkuvan muutoksen oloissa politiikka ei voi olla maailmantappiin saakka samoihin koloihin betonoitua. Muutosherkkyyttä pitää löytyä.

Kaikki ei silti ole muuttunut. Varsinaisissa päätöksissä ja linjanvedoissa on mahdoton nähdä perusteita peloille Suomen harjoittaman aktiivisen EU-politiikan perinnön "tärvelemisestä". Suomen tavoitteena on edelleen yhtenäinen, toimintakykyinen ja kansainvälisesti vahva Euroopan unioni. Tätä tavoitetta on ajetaan aktiivisesti yhteistyökumppaneita etsien: pirtissä hyörien - ei porstuan puolella.

Riippuen siis siitä, mitä "linjalla" tarkoitetaan, voi sen sanoa sekä muuttuneen että pysyneen. Tämä kikkailu onkin ollut otsikkomaakareiden juhlaa!

Muutos- keskustelua huomattavasti olennaisempaa olisi keskittyä siihen, onko linja ja politiikka oikeaa vai ei.

Suomen Eurooppa-politiikkaa muotoillaan joka viikko hallituksen EU-ministerivaliokunnassa. Suuret linjat hiotaan yhdessä eduskunnan kanssa. Eduskunnan ja hallituksen aktiivisen vuorovaikutuksen mahdollistava asioiden käsittelytapa tukee yhteisen sävelen löytymistä. Samoista nuoteista onkin pystytty soittamaan hyvässä yhteisymmärryksessä.

Eduskunnassa EU-asioita käsittelevän suuren valiokunnan johto on kokoomuksen käsissä. Näin myös oppositio on keskeisellä tavalla kiinni EU-politiikan linjaamisessa. Siksi sieltä kumpuava kritiikki sekä toimintatavoista että politiikan sisällöstä kuulostaa identiteettiään etsivän oppositiopuolueen välihuudolta.

Tänä päivänä sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikka että EU-politiikka ovat aiempaa avoimemman poliittisten keskustelun kohteena ja saavat ollakin. Pitäähän puolueilla olla erilaisiakin näkemyksiä. On jännittävää nähdä, mihin keskustelu seuraavaksi kääntyy.

Viime kesän suuri hitti oli Egotripin " ...hei älä koskaan ikinä muutu... pysy aina tuollaisena kuin nyt oot ..". Biisi on hyvä, mutta on jo aika vaihtaa toisiin säveliin.
Paula Lehtomäki, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme