Mainos
Mainos

(06.05.03) Ahon kaipaama nurkkakuntaisuus ei riitä - EU-politiikassa tarvitaan myös globaalia vastuuta

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes moittii kirjoituksessaan kovin sanoin Keskustan entisen puheenjohtajan Esko Ahon EU-linjauksia.

Yksi kuluneen viikon keskustelunaiheista on ollut Esko Ahon maamme EU-politiikkaa kohtaan esittämä arvostelu. On hienoa, että entinen pääministerikin aktivoituu tulevaisuutemme kannalta tärkeitä asioita koskevassa keskustelussa. Samaa aktiivisuutta toivon myös maamme nykyiseltä pääministeriltä, jonka EU-profiili on ainakin toistaiseksi ollut aivan ennätysmäisen matala.

Aho on saanut ulostulostaan paljon pyyhkeitä. Yhden pyyhkeen hän saa minultakin. Se ei kuitenkaan tule siitä, etteikö menneen ja nykyisenkin hallituksen EU-linjauksia saisi arvostella, sillä kriittinen keskustelu on aina paikallaan. Pyyhe tulee siitä, että Aho painottaa kritiikissään hyvin voimakkaasti kansallisen edun nykyistä suurempaa huomioon ottamista maamme EU-poliittisissa linjauksissa.

Kansallinen etu on toki tärkeä asia ja siksi senkin huomioon ottamista tarvitaan. Sitä tarvitaan kansakunnan edun takia (miten se sitten kulloinkin määritelläänkään). Mutta sitä tarvitaan myös siksi, että monet kansalaisetkin odottavat, että EU-jäsenyydestä ja EU:n politiikasta on heille hyötyä myös jokapäiväisessä elämässä.

EU on kuitenkin suuri ja monella tapaa maailmanlaajuinenkin toimija. Sillä, mitä EU tekee ja jättää tekemättä on paljon merkitystä paitsi Suomen, myös EU:n rajojen ulkopuolella.

Meille suomalaisille - ja muille eurooppalaisille - se tarkoittaa sitä, että pelkän kansallisen edun vartiointi ei enää riitä. Meidän on ajateltava yhä useammin myös unionin ja sen kansalaisten etua ja sitä, miten unionin toimet vaikuttavat ihmisten elämään muualla maailmassa.

Suomeksi se tarkoittaa sitä, että meidänkään EU-politiikkamme ohjenuoraksi ei suinkaan enää riitä pelkkä Ahon perään kuuluttama kansallinen etu ja sen ilmentämä nurkkakuntaisuus. Se ei riitä maatalouspolitiikassa. Se ei riitä veropolitiikassa eikä kehitysyhteistyössä. Eikä se ehkä riitä edes puolustuspolitiikassa. Maailma on nähtävä laajemmin.

EU:n täysivaltaisena jäsenmaana Suomella ja meillä suomalaislla on oma vastuumme siitä, miten Euroopan unioni toimii ei vain täällä Euroopassa vaan koko maailmassa. Suomenkin EU-politiikassa tarvitaan siksi kansallisen edun jalustalle nostamisen sijasta pikemminkin nykyistä suurempaa tietoisuutta EU:n maailmanlaajuisesta vastuusta ja siitä, mitä sen kantaminen edellyttää niin unionin tulevaisuudelta kuin meiltä itseltämmekin. Se on asia, jota myös nykyisen pääministerin tulee ajatella.

Vaikka nykyinen EU on suuri ja mahtava, silläkään ei ole varaa eikä kykyä kaikkeen. EU ei esimerkiksi voi olla yhtä aikaa sekä kehitysyhteistyön että sotilasteknologian ja asevarustelun suurvalta - siihen ei pysty edes Amerikan Yhdysvallat. Siksi EU:ssakin täytyy tehdä valintoja, ja valintoja tarvitaan yhtä lailla myös Suomen Eurooppa-politiikassa.

Valintojen eteen joutuu myös maamme nykyinen pääministeri. Myös hänen on kerrottava oma Eurooppa-visionsa ja ne keinot, joilla hän sitä edistää.

Koska Anneli Jäätteenmäki puhui ennen vaaleja lämpimästi kehitysyhteistyön lisäämisen puolesta, toivon, että hänellä on rohkeutta toimia pääministerinäkin niin, että EU on jatkossakin nimenomaan kehitysyhteistyön ja konfliktien ennaltaehkäisyn eikä suinkaan asevarustelun suurvalta.

Uskon, että se on selkeästi Suomen kansallisen edun mukaista. Samalla se vahvistaa EU.n globaalia vastuuta koko maailmasta ja maailman kestävän kehityksen ehdoista.

Suvi-Anne Siimes, Vasemmistoliiton puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme