Mainos
Mainos

(06.08.04) Työreformista vastuureformiin - Onko lopputulos enää oikeudenmukainen?

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes perää työreformin sijaan vastuureformia.

Vaikka aika kuluu nopeasti ja poliittinen muisti on tunnetusti lyhyt, monet muistavat vielä ajan, jolloin keskusta ajoi innokkaasti ns. työreformia. Sen ideana oli vapauttaa yritykset ja työnantajat tietyistä vastuista suhteessa työntekijöihin ja työn teettämiseen. Tulilinjalla oli muun muassa työehtosopimusten yleissitovuus.

Työreformi ei kuitenkaan viime vuosikymmenellä onnistunut. Sen vauhdinotto oli näyttävä, mutta askeleet menivät sen verran sekaisin, että keskusta pudotti onnistuneen hypyn sijasta hallitusriman ja joutui pitkäksi aikaa oppositioon. Sieltä se on nyt kammennut itsensä takaisin valtaan. Taannoiseen työreformiin kuulunut ajatus yritysten vastuun vähentämisestä ei ole kuitenkaan keskustan ajattelusta minnekään kadonnut, pikemminkin päinvastoin. Nyt yritysten vastuuta halutaan vain purkaa yleissitovien työehtosopimusten sijasta yhteisen hyvinvoinnin rahoittamisessa.

Eikä keskustan halu ole tällä kertaa jäänyt edes pelkäksi yritykseksi, vaan sitä on päinvastoin aktiivisesti toteutettu. Vanhasen hallituksen vastuureformin ensimmäinen askel otettiin viime keväänä, kun hallitus ajoi läpi yritysten kannalta varsin anteliaan yritysverouudistuksen. Vastuureformin toinen askel on budjettiesitykseen sisältyvä ehdotus sairasvakuutusjärjestelmän muuttamisesta. Sen mukaan yritykset vapautettaisiin kokonaan sairaanhoitokulujen rahoittamisesta. Vastuureformin kolmas askel on budjettiriihessä ratkaistavaksi sovittu kysymys matalapalkkaisen työn työnantajamaksujen alentamisesta.

Yritysverouudistusta lukuun ottamatta vastuureformin askeleet näyttävät yksittäin tarkasteltuina varsin pieniltä. Yhdessä niistä muodostuu kuitenkin selvästi aikaisemmasta poikkeava kuvio, jossa yritysten vastuu yhteisen hyvinvoinnin rahoittamisesta on selvästi aikaisempaa pienempi. Kun siihen yhdistetään vielä Vanhasen hallituksen jo toteuttamat ja niiden lisäksi suunnittelemat mittavat verokevennykset, lopputuloksena on se, että yhteiskunnallinen tulonjako ja vastuunjako muuttuvat merkittävästi.

Tämän muutoksen yksi seuraus on se, että esimerkiksi sairastamisen kustannuksia siirretään aiempaa enemmän sairaille itselleen. Siirto johtuu siitä, että mittavien veronkevennysten aiheuttamia tulonmenetyksiä tullaan paikkaamaan kunnallisten verojen ja maksujen korotuksilla. Se tarkoittaa sitä, että sairaaloiden ja terveyskeskusten perimät asiakasmaksut nousevat.

Myös esitetty sairasvakuutusjärjestelmän muutos vaikuttaa niin, että ikääntymisen myötä lisääntyvät sairaanhoitokulut ja niihin liittyvät korvaukset rahoitetaan jatkossa vain valtion ja palkansaajien pussista. Yritysten ei tarvitse enää niihin osallistua. Yksi edessä olevan budjettiriihen suurista kysymyksistä onkin se, onko näin syntyvä lopputulos enää oikeudenmukainen.

Ikääntymisestä syntyvät haasteet ja kustannukset ovat Vasemmistoliiton mielestä koko yhteiskunnan asia, ovathan vanhukset ja eläkeläiset yhteiskunnan täysivaltaisia jäseniä. Jokainen heistä on omana aikanaan tehnyt työtä ja hyödyttänyt myös yrityksiä ja niiden toimintaa. Myös monet ihmisten sairauksista ja vaivoista ovat tavalla tai toisella työhön ja sen kuormittavuuteen liittyviä. Siksi on kohtuullista, että myös yritykset osallistuvat yhteiskunnallisten vastuiden kantamiseen niin verojen kuin sairasvakuutusmaksujenkin muodossa.

Jos ja kun muutoksia esimerkiksi sairasvakuutusjärjestelmään tarvitaan, niistä pitää sopia niin, että ne ovat kaikkien rahoitukseen osallistuvien mielestä oikeudenmukaisia. Siksi kysymys sairaskulujen rahoittamisesta on syytä siirtää budjettiriihestä syksyn tuloneuvottelujen yhteyteen. Matalapalkka-alojen työnantajamaksujen alentamista koskevista ehdotuksista on sen sijaan luovuttava budjettiriihessä kokonaan.

Suvi-Anne Siimes, Vasemmistoliiton puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme