Mainos
Mainos

(08.04.2003) Komission puheenjohtajuus ja Pohjola

Tutkija Teija Tiilikainen sanoo, että Paavo Lipposen näkyvän esiintymisen EU:n komission puheenjohtajakilvassa luulisi kiinnostavan enemmän Ruotsia.

Suomi ja Itävalta ovat kymmenen ensimmäisen EU-jäsenyysvuotensa aikana onnistuneet luomaan vahvan ja integraatioon sitoutuneen jäsenyysprofiilin. Itävallan profiilia ei muutaman vuoden takainen boikottikaan enää tahraa. Eräänä todisteena näiden maiden hyvästä sopeutumisesta integraatioon - sekä niiden politiikkaa kohtaan tunnetusta arvostuksesta on se, että kumpikin maa on ollut näkyvästi esillä komission seuraavan puheenjohtajan valintaan liittyen. Kyse on luonnollisesti ennen muuta luottamuksesta esille nousseita henkilöitä, eli puhemies Paavo Lipposta ja liittokansleri Wolfgang Sch sseliä kohtaan. Heidän johdollaan omaksuttu integraatiopolitiikka muodostaa kuitenkin tärkeän taustan tälle luottamukselle.

Komission puheenjohtajuus on äärimmäisen haasteellinen tehtävä. Komissio on jäsenmaista riippumaton johtoelin, jonka suhde Euroopan parlamenttiin on jatkuvasti tiivistynyt. Komission puheenjohtajaksi valitun henkilön on ensinnäkin nautittava jäsenmaiden laajaa luottamusta. Tämä koskee ensi sijassa henkilön kykyä hoitaa komission puheenjohtajuutta yksittäisten jäsenmaiden eduista riippumattomasti ja viitoittaen tietä kohti usein vaikeastikin hahmottuvaa - yhteistä eurooppalaista etua. Toisaalta, jäsenmaiden integraatiopoliittisista eroista johtuen puheenjohtajan on nautittava luottamusta yhtä hyvin integraatiota kiivaasti syventävissä kuin siihen varauksellisesti suhtautuvissa jäsenmaissa.

Samanlaista luottamusta on puheenjohtajakokelaan nautittava myös Euroopan parlamentissa, jonka rooli puheenjohtajan valinnassa on jatkuvasti vahvistunut. Vaikka puoluepoliittisten kriteerien merkitys vahvistaa tämän vuoksi otettaan puheenjohtajan valinnassa, komission riippumattomuuden vaatimus muodostaa sille edelleen selvän pidäkkeen. Komission ja sen puheenjohtajan puoluepolitisoituminen pääsee täyteen vauhtiin vasta, kun paikat irrotetaan lopullisesti jäsenmaiden nimitysvallasta. Näin ei ainakaan ihan välittömässä lähitulevaisuudessa tule tapahtumaan. Komissaarinpaikoilla on unionin uusillekin jäsenmaille niin tärkeä symboliarvo, että ne tulevat pitämään roolistaan kiinni myös nimitysprosessissa.

Komission puheenjohtaja ja sen jäsenet valitaan melkoisessa intressien ristitulessa, ja tällaisessa tilanteessa erityisesti komission puheenjohtaja joutuu myös työskentelemään. Puheenjohtaja vastaa omalla toiminnallaan ja profiilillaan komission asemasta ja arvovallasta tilanteessa, jossa myös unionin instituutioiden välillä on havaittavissa kiristyvä kilpailu vallasta. EU:n uusi perustuslaillinen sopimus tuo Eurooppa-neuvoston henkilöpuheenjohtajuuden muodossa uuden poliittisen johtohahmon unionin huipulle, ja odotettavissa onkin kiristyvä kilpailu näiden kahden johtoelimen välillä. Samalla komission sisälle tulee uusia entistä painavampia varapuheenjohtajan toimenkuvia, jotka puheenjohtajan on sovitettava osaksi komission sisäistä päätöksentekokulttuuria toimielimen tehokkuuden ja yhtenäisyyden tästä kärsimättä. Komission puheenjohtajalla onkin aivan uusia haasteita komission reviirin vaalimisessa tilanteessa, jossa kaikki jäsenmaatkaan eivät panisi sen heikkenemistä pahakseen.

Seuraavan komission puheenjohtajakysymys on parasta aikaa eri agendoilla pohdittavana, ja tehtävään liittyvät vaatimukset ja haasteet huomioiden suomalaisen nimen esiintyminen jatkuvasti lyhenevällä ehdokkaiden listalla on äärimmäisen kunnioitettava saavutus. Asetelmassa olisi voinut kuvitella myös Ruotsin hallitusjohdon näkevän etua. Komission puheenjohtajuuden päätymisellä pohjoismaisiin käsiin voisi arvella olevan huomattavaa positiivista vaikutusta EU:n häilyvälle legitimiteetille koko Pohjolassa. Ruotsin pääministeriltä ei tukea kuitenkaan tullut, ja taas ovat puheet pohjoismaisesta yhteydestä Euroopan integraatiossa saanet uuden ikävän särön.

Teija Tiilikainen, johtaja, Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkosto (Tiilikainen edusti Suomen hallitusta EU:n tulevaisuuskonventissa)

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme