Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

(08.08.03) Hallituksen kuunneltava herkällä korvalla myös palkansaajia

SDP:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma on huolissaan teollisuuden rationalisointiaallosta ja perää työnantajilta "malttia irtisanomisiin".

Vakaan talouskehityksen ja paranevan työllisyyden kannalta on tärkeätä, että Vanhasen hallitus ja palkansaajajärjestöt pystyvät alusta alkaen hyvään yhteistyöhön. Pääministeri on tänään luvannut jatkaa edeltäjiensä viitoittamalla yhteistyön linjalla. Lähtökohta on oikea, sillä työllisyyshaasteet ovat muuttuneet entistä kovemmiksi viime kuukausien työpaikkakehityksen valossa.

Erityisesti teollisuudessa on jo jonkin aikaa ollut käynnissä uusi rationalisointiaalto, joka on johtanut kymmeniin tuhansiin irtisanomiseen. Irtisanomiset herättävät huolta sekä tuhansissa perheissä että laajemmaltikin. Jatkuessaan tämä linja saattaa vaarantaa vakavasti uskoa kotimarkkinoiden hyvään kehitykseen. Näin hallituksen kunnianhimoiset työllisyystavoitteet voivat saada alkumetreillä ylimääräisen kolauksen.

Työnantajien olisi nyt perusteltua osoittaa malttia irtisanomisissa. Kansainvälisen talouden nousua odotetaan yleisesti ja hallituksen veronkevennykset antavat kotimarkkinoille lisää vauhtia. Vain voittojen lisäämismielessä irtisanovat yritykset heikentävät omaa mainettaan ja voivat olla vaikeuksissa kun työvoimasta lähivuosina joudutaan myös taistelemaan yritysten kesken.

Työntekijöiden irtisanomissuoja on Suomessa selvästi EU-tasoa heikompi. Tämä on jo nyt johtanut tilanteisiin, jossa monessa maassa toimivien yritysten on taloudellisesti kannattanut lopettaa tuotantoa ennemmin Suomessa kuin Keski-Euroopassa. Irtisanomissuojan heikkous saattaa siis globalisoituvassa taloudessa johtaa irtisanomisten lisääntymiseen heikon irtisanomissuojan maissa.

On siis ymmärrettävää, että palkansaajain keskuudessa on virinnyt keskustelua tarpeesta irtisanomissuojan parantamiseen. Erityisesti on kyse siitä, että työnantajilla säilyisi aito neuvotteluvelvoite, jonka aikana haettaisiin uudelleenkoulutuksen ja uudelleen sijoittumisen vaihtoehtoja pelkän ajankulumisen sijasta. Siksi palkansaajajärjestöissä on toivottu yhteistoimintalain avaamista, mikä sisältyykin Vanhasen hallituksen hallitusohjelmaan.

Teollisuuden etujärjestön uusissa avauksissa on väläytelty, ettei se olisi ollenkaan valmis irtisanomissuojaa koskeviin keskusteluihin. Tämä on yllättävää ja joutuu kysymään, onko tällainen kanta myöskään loppuun saakka hallittu. Jos työmarkkinaosapuolet eivät kykene edes yhteiseen keskusteluun, irtisanomissuojaa koskevat asiat siirtyvät suoraan hallituksen ja poliittisen päätöksenteon pöytään. Hallituksella tulee olla valmius toimintaan työntekijöiden irtisanomissuojan parantamiseksi esimerkiksi yhteistoimintalakia uusittaessa.

Vanhasen hallituksen täytyykin katsoa huolella, että se käytännön toiminnassaan kuuntelee myös palkansaajapuolen toiveita. Työllisyysasteen nostamiseen tähtäävien toimien tulee olla tasapuolisia ja myös palkansaajia ymmärtäviä. Ei voi olla niin, että työllisyyspolitiikan keppilinja varataan palkansaajille ja työnantajapöydässä tarjotaan kaikki porkkanat.

Kaikissa vaihtoehdoissa on kuitenkin niin, että on helpompaa pitää kiinni olemassa olevia työpaikkoja kuin luoda tyhjästä kokonaan uusia. Tämän viisauden tulisikin olla niin työmarkkinajärjestöjen kuin hallituksen työllisyysponnisteluissa yhteisenä lähtökohtana.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme