Mainos
Mainos

(10.12.) Hutun keittoa ja lahjasäkkejä

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes uskoo, että hallituksen veropoliittisesta pukinkontista löytyy vielä lahjoja rikkaille ja hyvätuloisille. Varallisuusvero on poistettu, seuraavaksi poistetaan perintövero, Siimes kirjoittaa. Hänen mukaansa asian pohjustaminen on jo aloitettu.

Hallituksen viimeaikaiset veropoliittiset toimet ovat tuoneet mieleeni suomalaisen lastenlorun "Harakka huttua keittää". Siinä lorun huttua keittävä harakka hämmentää keitosta hännällään ja "antaa tuolle, antaa tuolle, antaa tuolle ja antaa tuolle, mutta tuolle ei anna mittään". Juuri niin tekee myös veronalennuksia jakava hallitus.

Se on jo tähän mennessä alentanut tuloverotusta ja yritysverotusta paljon. Viime viikon tulopoliittisen kokonaisratkaisun jälkeen se alentaa tuloverotusta selvästi vielä sitäkin enemmän. Keitoksen pohjalle se on vielä lisännyt sokeripalaksi varallisuusveron täydellisen poistamisen. Lopputuloksena on se, että rikkaille ja hyvätuloisille annetaan paljon, pieni- ja keskituloisille annetaan vähän ja kaikkein köyhimmille ei anneta mitään.

Varallisuusveron poistamista on perusteltu tulopoliittisella kokonaisratkaisulla. Samalla veron poistamista kritisoivat henkilöt on leimattu tupon vastustajiksi.

Varallisuusveron poistaminen ei ole ainakaan omien havaintojeni mukaan koskaan ollut esimerkiksi palkansaajajärjestö SAK:n vaatimuslistalla. Sen sijaan se löytyi valtiovarainministeriön asettaman verotyöryhmän suosituslistalta jo keväällä 2003. Hallitusohjelmaan sitä ei kuitenkaan silloin otettu. Aika katsottiin asialle poliittisesti kypsäksi vasta nyt.

Varallisuusveron poistamisen liittämisessä osaksi tupoa onkin vahva kasvojen pesun maku. Sen poistamisen synnyttämä paha veri voidaan pestä pois sillä, että vastuu asiasta sysätään sosialidemokraattisen valtiovarainministerin sijasta työmarkkinajärjestöille. Niitä on demareiden eduskuntaryhmässä paljon vaikeampi arvostella kuin Kalliomäkeä.

Tupopöytien hämärissä veropoliittisena joulupukkina hääri Vanhasen hallituksen valtuuttama valtiosihteeri Sailas. Sailaksen pukinkontin sisältö säilyi kuitenkin sopimusosapuolille lahjapaperiin käärittynä salaisuutena loppuun asti. Vain paketin suuruusluokka oli tiedossa, mutta ei sen täsmällinen sisältö. Siksi varallisuusveron poistaminen oli myös monille tupopöydässä istuneille täydellinen yllätys.

Joidenkin mielestä hallituksen veropoliittinen pukinkontti on nyt tyhjennetty kokonaan. Itse en siihen aivan vielä usko. Kun varallisuusvero on poistettu, seuraavaksi lahtipenkille joutuu perintövero. Pian sekin poistetaan.

Asian pohjustaminen on jo aloitettu. Ja miksi ei olisi, kuuluuhan perintöverosta luopuminenkin siihen samaan toivomuskirjeeseen, joka kirjoitettiin valtiovarainministeriössä jo keväällä 2003. Joidenkin lahjojen toimittaminen on toki hieman viivästynyt alkuperäisestä aikataulusta. Mutta kyllä viimeisetkin paketit vielä perille tulevat - viimeistään ensi vuoden jouluna, jos eivät jo sitä ennen.

Valtiovarainministeriön verotyöryhmän lisäksi joulupukille on kirjoittanut myös pääministeri Vanhanen. Hänen kirjeensä ei kuitenkaan koske lisäveronalennuksia vaan matalapalkkaisen työn työnantajamaksujen alentamista. Sitä koskeva ns. Holmin-Vihriälän-malli on kirjattu myös hallitusohjelmaan. Asiaa on selvitetty, mutta lopulliset päätökset puuttuvat vielä.

Miten siis on pukinkontin sisällön laita? Vieläkö sieltä löytyy rahaa myös Vanhasen toivomien työnantajamaksujen alentamiseen? Vai söikö nyt tupon yhteydessä lahjaksi annettu tuplajättipotti jo kaikki?

Suvi-Anne Siimes

Vasemmistoliiton puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme