Mainos
Mainos

(11.04.03) Työelämän kehittäminen onnistuu vain laajalla yhteistyöllä

Ministeri, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes korostaa kirjoituksessaan yhteistyön tärkeyttä työelämän kehittämisessä.

Suvi-Anne Siimes

Työelämässä ja tuotannossa tapahtuvat muutokset vaikuttavat usein hyvin konkreettisesti yksittäisten ihmisten arkeen ja sen rakennuspuihin. Niistä riippuu muun muassa se, onko ihmisellä työtä vai ei, ja jos on, jaksaako työtä tehdä vai uupuuko siinä.

Tuotannon ja työelämän muutokset vaikuttavat yksittäisten ihmisten arjen ohella laajasti myös koko suomalaiseen yhteiskuntaan. Siksi niihin liittyvät asiat täytyy ottaa huomioon myös politiikassa ja yhteiskunnan kehittämisessä.

Suomalaisessa työelämässä muhiikin juuri nyt monia rakenteellisia ongelmia ja muutospaineita. Esimerkiksi työuupumus on monilla työpaikoilla todellinen ongelma, samoin työn ja perheen sujuva yhteensovittaminen. Myös pitkäaikainen työttömyys ja erilaisten pätkä- ja silpputöiden jatkuva lisääntyminen niittävät kovaa ja karkeaa satoaan lukemattomien suomalaisten arjessa.

Uuden hallituksen rakentajat painivat parhaillaan ohjelmatalkoissa Helsingin Säätytalolla, ja syytä on painiakin. Uuden hallituksen on nimittäin löydettävä lääkkeitä sekä väestön ikääntymisestä jo aivan lähivuosina aiheutuvaan työvoiman saatavuusongelmaan että rakenteellisen työttömyyden purkamiseen. Sen lisäksi hallituksen on vastattava koko ajan vaikeutuvaan suhdannetilanteeseen.

Pelkkä työllisyysasioiden kuntoon saattaminen ei nyt kuitenkaan riitä. Sen ohella huomiota ja toimenpiteitä tarvitsevat myös monet työelämän laadulliset asiat. Sellaisia ovat esimerkiksi työssä jaksaminen, työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin edistäminen ja työntekijöiden perhevelvoitteiden nykyistä joustavampi huomioon ottaminen. Myös matalapalkka-alojen asemassa ja työoloissa on paljon korjaamista.

Työllisyyden parantaminen ja työelämän keskeisten laatukysymysten edistäminen ovat tärkeitä asioita myös Vasemmistoliitolle. Siksi me olemme valmiita tukemaan hallituksen toimia näiden tavoitteiden toteuttamisessa, sillä suomalaisen työelämän kehittäminen onnistuu mielestämme vain laajalla hallitus-oppositio rajan ylittävällä yhteistyöllä.

Tuen ja yhteistyön edellytyksenä on kuitenkin se, että työllisyyden parantamisen varjolla ei ajeta sellaisia toimia, jotka ovat työttömyyden alentamisen kannalta tosiasiallisesti tehottomia. Sellaisia ovat esimerkiksi suuret yleiset veronalennukset ja kohdentamattomasti kaikkiin suuntiin heitetyt työnantajamaksujen alennukset. Niistä hyödyn korjaavat aivan muut kuin työttömät tai työssään huonosti jaksavat työntekijät.

Myös uuden hallituksen ohjelmaansa kaavailema työllisyys- ja kasvupaketti on nykyisessä suhdannetilanteessa enemmän kuin tervetullut. Senkin sisältö on kuitenkin laadittava niin, että arjen sujuvuuden kannalta tärkeiden palveluiden rahoitusta ei vaaranneta eikä työoloja huononneta. Yksi työelämän tärkeistä laatukysymyksistä on nimittäin se, että myös palvelualan työllä ja siitä saadulla palkalla voi elää ja tulla toimeen.

Suvi-Anne Siimes, Vasemmistoliiton puheenjohtaja, ministeri valtiovarainministeriössä

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme