Mainos
Mainos

(11.7.03) Porvarien hajaannus lihottaa demareita

Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä harmittelee porvariyhteistyön puuttumista kirjoituksessaan otsikolla: Porvarien hajaannus lihottaa demareita.

Itälä, Ville

Kevään eduskuntavaalitaistelun yhteydessä keskusteltiin silloin tällöin myös porvariyhteistyöstä mahdollisena tulevana hallitusvaihtoehtona. Valitettavasti tämä keskustelu jäi lähinnä akateemisten analyysien varaan. Todellisuudessa porvariyhteistyön ovet pysyivät visusti lukittuina. Suomen Keskusta ei ole uhrannut ajatustakaan porvarilliselle hallitukselle.

Syntynyt hallitusratkaisu ja sen jälkinäytös osoittivat, että porvariyhteistyö porvarillisessa Suomessa on keskustalaisille hätävara, johon turvaudutaan vain äärimmäisissä olosuhteissa. Maassamme on muodostettu tällainen hallitus ainoastaan vuonna 1991, kun SDP ilmoitti rökälevaalitappion jälkeen jo vaaliyönä jättäytyvänsä oppositioon.

Keskusta on viime vaalituloksen pohjalta maan suurin puolue, mutta SDP sanelee punamultahallitusten tahdit yksinään. Jäätteenmäki-skandaalissa demarien keskuudessaan päättämä epäluottamus kaatoi keskustalaisen pääministerin ja siten koko hallituksen. SDP:n alaskääntämä peukalo vaikutti myös Keskustan sisäiseen sielunmaisemaan. Kun SDP:n puoluesihteeri Heinäluoma suositteli kollegalleen Lankialle puheenjohtajan vaihtamista, ei Jäätteenmäen eroilmoitusta tarvinnut kauaa odottaa.

Tilannetta ulkopuolisena seuranneelle on jäänyt mielikuva, että SDP valitsi hallitusvaihdoksen yhteydessä myös Keskustalle uuden puheenjohtajan, Matti Vanhasen. Lokakuussa Keskustan kenttäväki tulee toteamaan ylimääräisessä puoluekokouksessa sen mitä SDP on jo heidän puolestaan päättänyt. Voiko keskustalaista kenttää tämän enempää nöyryyttää?

Kuinka pitkälle keskustalainen kenttä on valmis nöyrtymään näennäiseen hallitusvaltaan, jossa kerta toisensa jälkeen vain demarit saavat tahtonsa lävitse? Tällainen tilanne on mahdollinen vain, koska porvarikenttä on hajanainen, eikä pysty yhteistyöhön. SDP käyttää tilannetta hyväkseen, koska tietää keskustalaisten pitävän porvarihallitusta utopiana. Eikö koko porvarikentän olisi syytä miettiä, miten loisimme paremmat edellytykset yhteistyölle?

Ratkaisevaa on, saako Keskusta tulevassa budjetissa mitään porvarillisia tavoitteita läpi. Keskustan vaaleja edeltäneet mittavat lupaukset ovat jo nyt riekaleina. Toteutuuko kotihoidon tuen korotus, entä kansalaisille tärkeä terveydenhoitotakuu? Säilyykö yhteisöverojen hyvitysjärjestelmä ja jatkuvatko tuloveroalennukset? Haluavatko keskustalaiset torjua edes peltojen ja metsien tuplaverotuksen tai kuntien yhteisöverotuottojen siirtämisen kokonaan valtiolle?

Miten sosialidemokraattien asema on voinut vahvistua näin paljon porvarillisessa maassa? Punamultahallitusten alku on ollut demareiden todellista voittokulkua. SDP käyttää alle neljänneksen vaalikannatuksella yli 80 prosenttia maan budjettivallasta. Samalla keskustalaisen Matti Vanhasen uusvanhan hallituksen uusvanha ohjelma on sosialidemokraattisin jota maassamme on koskaan ollut. SDP sai ohjelmaan jo Jäätteenmäen aikana lähes kaiken haluamansa. Ei ole ihme, että SDP:n kannatus on vaalien jälkeen noussut ja Keskustan romahtanut.

Viimeistään Keskustan uuden puheenjohtajan aloittaessa kautensa on saatava käyntiin asiallinen keskustelu myös tulevasta porvariyhteistyöstä. En usko Vanhasen Keskustan tyytyvän nykyiseen asemaansa ajopuuna sosialidemokraattisessa virrassa. Sitä eivät hyväksy puolueen aktiivit saati äänestäjätkään. Nyt porvariyhteistyötä uhkaa jo pelkästään se, voidaanko tämänhetkistä Keskustaa edes pitää porvarillisena puolueena. Siksi vasemmalle Jäätteenmäki puolueensa vei. Matti Vanhasta odottaa kova haaste, jonka yhteydessä kannattaa varmasti harkita myös nykyistä tiiviimpää yhteistyötä Kokoomuksen kanssa.
Ville Itälä, Kokoomuksen puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme