Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

(12.03.04) Äänestäminen helpoksi

SDP:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma toivoo kirjoituksessaan, että äänestämispaikat vietäisiin sinne, missä kansalaiset luontaisesti liikkuvat.

SDP:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma

Presidentti Koivisto näytti aikoinaan mallia, kun vaalitoimitus vietiin ennakkoäänestyksen muodossa posteihin. Arkisessa tuulipuvussa äänestänyt presidentti käänsi omalla esimerkillään uuden lehden suomalaiseen vaalihistoriaan.

Ennakkoäänestysmahdollisuudesta huolimatta edelleenkin useat ihmiset astelevat perinteikkäästi Suomen lippujen liehuessa päättämään, ketkä saavat päättää meidän yhteisistä asioistamme. Kuitenkin äänestäminen ennakkoon on lisännyt suosiotaan viime vuosina.

Ennakkoäänestäminen on osoittautunut varsin hyväksi menetelmäksi tarjota äänestysmahdollisuus sellaisille ihmisille, jotka eivät varsinaisena vaalipäivänä ehdi tai pysty käyttämään äänioikeuttaan. Tämä on hyödyttänyt kiireisiä ihmisiä, vieraspaikkakuntalaisia opiskelijoita, varusmiehiä, vuorotyötä tekeviä ja niitä, jotka haluavat tehdä oman ratkaisunsa viivyttelemättä.

Suomessa on myös hyviä esimerkkejä kuinka äänestysmahdollisuuden muutoksella on aikaansaatu vaaleihin kiinnostusta ja vilskettä. Joensuussa seurakuntavaalit vietiin ostoskeskukseen ja sen tuloksena äänestysaktiivisuus lähes kaksinkertaistui. Tärkeä kirkon luottamushenkilövaali jalkautui sinne, missä ihmiset arkisin asioivat ja liikkuivat. Vaalit rantautuivat näin ihmisen arkipäivän yhdeksi luonnolliseksi osaksi. Se saavutti myös kansalaisten hyväksynnän ja käytäntöä pidettiin edistyksellisenä.

Kun postiäänestykseen siirryttiin, oli myös siinä ajatus tuoda vaalit sinne, missä ihmiset asioivat. Sittemmin postiverkosto on harventunut ja ihmisten tarve hakea palveluita postista on vähentynyt. Enää postiäänestys ei vastaa täysin tarkoitustaan. Nyt ihmisten tavoittaminen vaatii uudenlaista ajattelua.

Loistava esimerkki uudesta ajattelusta löytyy Porista. Porin kaupunki on tehnyt uusia uria avaavan päätöksen äänestysjärjestelmän edelleen kehittämisestä. Porissa on mahdollista äänestää kauppakeskuksissa ensi kesäkuussa. Seurakuntavaalien esimerkki saa näin jatkoa nyt valtiollisten vaalien tiimoilla.

Kauppakeskuksista on muodostunut viime vuosina paikkoja, joissa hyvin monet ihmiset asioivat säännöllisesti. Joillakin paikkakunnilla on tullut tavaksi, että lapsiperheet esimerkiksi viikonloppuisin suorittavat ruoka- ja vaateostoksensa sekä ruokailevat yhdellä reissulla kauppakeskuksissa. Keskuksista on muodostunut ajanvieton paikkoja siinä missä pikaisten ruokaostosten areenoita. Joka tapauksessa ihmisten arkeen ne liittyvät hyvin keskeisesti ja niissä suomalaiset liikkuvat luontaisesti työajan ulkopuolella.

Äänestäminen ja siihen liittyvät järjestelyt tulee nähdä julkisena palveluna. Kuten mitä tahansa julkista palvelua, myös äänestysjärjestelmää on mahdollista parantaa ja edelleen kehittää.

Internet-äänestyksestä on puhuttu paljon, mutta se on vielä tulevaisuutta. Se, mitä nyt voidaan tehdä, on etsiä äänestämiselle sellaisia paikkoja, missä ihmiset ovat ja asioivat muutoinkin. Tätä taustaa vasten kauppakeskukset ovat erittäin hyviä paikkoja myös vaalien äänestysareenoiksi.

Siirtyminen posteihin oli harppaus ihmisten mahdollisuudelle käyttää äänioikeuttaan. Oikeusministeriön tulee nyt ottaa seuraava askel, jotta äänestyspaikat siirtyvät sinne, missä kansalaiset luontaisesti liikkuvat. Ministeriöltä kaivataan selkeitä ohjeita kunnille, jotta kunnissa voidaan tehdä päätöksiä äänestyspaikkojen sijoittamisesta kauppakeskuksiin. Oikeusministeri Koskinen on tunnettu toiminnan mies. Tässä hänellä on nyt toiminnan paikka.

Jos kerran kirkko voi viedä oman vaalitoimituksensa ihmisten pariin kauppakeskuksiin, niin voiko poliittinen järjestelmä olla kirkkoa vanhoillisempi?

Eero Heinäluoma, SDP:n puoluesihteeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme