Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

(12.12.03) Tervetullut mielenilmaisu

SDP:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma pitää palkansaajien mielenilmausta tervetulleena viestinä yritysten yhteiskuntavastuuta koskevaan keskusteluun.

Suomi on pieni maa ja suomalaiset ovat pieni kansakunta. Pärjätäksemme olemme tottuneet huolehtimaan toisistamme. Yhteisöllisyys on vahva osa suomalaista identiteettiä.

Syksyn irtisanomiset ovat rikkoneet tätä toisistamme välittämisen kulttuuria. Pitkäkin, usean vuoden palvelus saman työnantajan palveluksesta on tänä syksynä voinut päättyä irtisanomisilmoitukseen. Irtisanomisten syyt ovat myös radikaalisti muuttuneet. Enää kyse ei ole taloudellisista tekijöistä tai työn vähyydestä. Uutena ilmiönä on tullut voittoa tuottavien yritysten irtisanomiset pörssikurssien nousun turvaamiseksi. Juokseminen neljännesvuositulosten perässä on johtamassa siihen, että pidemmän ajan pärjääminen voidaan tällöin uhrata.

Entisaikaan katsottiin tulevaisuuteen ja yritysten patruunat ajattelivat yhteisön etua sekä kantoivat yhteiskuntavastuunsa todella mallikkaasti. Rakennettiin tehtaan asuntoja ja järjestettiin päivähoitoa tehtaan työläisille. Nykyisin yhteiskuntavastuu näyttää liian monesti olevan vain neliväriesitettä ja mainosta oopperajuhlien käsiohjelmassa.

Fiksut yrityskonsultit voisivat tuoda kuultavaksi entisajan pitkäkatseisia vuorineuvoksia. Heillä olisi paljon annettavaa suomalaiseen optiokeskusteluun.

Elisan yksipuolinen ilmoitus lähes tuhannen hengen vähentämisestä käynnisti vastarinnan. Elisan irtisanomisilmoituksen jälkeen Suomi ei ole entisensä. Yhä useampi kyselee yritysten yhteiskuntavastuun perään. Voiton tuottamisen ohella yrityksiltä vaaditaan muitakin arvoja kuin neliväriesitteiden tuottamista. On kyse aidosta ympäristövastuusta ja vastuusta myös omasta henkilöstöstä.

Vastuu henkilöstöstä myös vaikeina aikoina näyttää - mielenkiintoista kyllä - tuottavan yrityksille myös taloudellisesti. Tästä löytyy tänään paljonkin tutkimustulosta. Suuressa 90-luvun lamassa henkilöstön äkkivähentämistä välttäneet yritykset olivat nousun koittaessa ne firmat, jotka menestyivät parhaiten. Ja ylipäänsä sellaiset yritykset, jotka ovat ottaneet henkilöstön miettimään todellisesti myös työyhteisön kehittämistä, ovat tutkimusten mukaan pärjänneet sanelujohtamista paremmin. Todelliseen yhteistoimintaan suuntautuneille työpaikoilla on viime vuosina tehty myös myönteistä työllisyystalkoota: näillä työpaikoilla on työllistetty keskimäärin kuusi työntekijää enemmän kuin sanelutaktiikan omaksuneilla työpaikoilla.

Palkansaajain mielenilmaus 12.12. on tervetullut viesti yritysten yhteiskuntavastuuta koskevaan keskusteluun. Työnantajain olisi nyt valtioviisasta lähteä todellisiin keskusteluihin yritysten yhteistoimintamenettelyjen ja työntekijöiden työsuhdeturvan parantamisesta. Tästähän ovat SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen ja STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää tehneet kannattamisen arvoisia esityksiä.

Maan hallitus ei voi ummistaa silmiään siltä hädältä, joka tänään koettelee satoja ja tuhansia työpaikkoja. Kiireisin asia on yhteistoimintalain pikainen uusiminen. Vanhasen hallitus voisikin nostaa työllisyysastetta koskeviin keskusteluihin myös uudet ajatukset työpaikkojen yhteistoimintamenettelyjen ja työntekijöiden työsuhdeturvan parantamisesta. Näin toimimalla voitaisiin parhaiten tehdä selvää pesäeroa työntekijöiden oikeuksia heikentävään työreformikeskusteluun. Ja näin toimimalla hallitus voisi myös tasoittaa käytännössä tietä seuraavalle tulokierrokselle.

Eero Heinäluoma, SDP:n puoluesihteeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme