Mainos
Mainos

(13.12.) Laajentuminen pitää kääntää EU:n vahvuudeksi

Tutkimuspäällikkö Teija Tiilikainen haluaa hälventää EU:n laajentumiseen liittyviä pelkoja. Tiilikaisen mukaan EU:n laajentumisessa toteutuu vanha unelma kahtiajakautuneen Euroopan jälleenyhdistymisestä: Laajentuminen pitää kääntää EU:n vahvuudeksi.

EU:n laajentumiseen liittyy paljon pelkoja. Kuvitellaan, että unionin rahavirrat kääntyvät lopullisesti uusiin jäsenmaihin tai että näistä maista lähtee liikkeelle suuri joukko työnhakijoita Länsi-Euroopan työmarkkinoiden ja sosiaaliturvajärjestelmien taakoiksi. Nykyisen jäsenmaiden vallan pelätään kaventuvan EU:ssa jäsentulvan puristuksessa.

EU:n itälaajentumisen historiallinen merkitys jää helposti vähempiarvoisten huolenaiheiden jalkoihin. Eurooppa kärsi konkreettisesta kahtiajakautumisestaan neljän vuosikymmenen ajan. Eurooppa oli tuolloin paitsi kahtiajakautunut, niin myös pelinappula Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välisessä kaksintaistelussa. Tuolloin ei kyseenalaistettu Itä- ja Keski-Euroopan maiden kuulumista Eurooppaan. Unelma Euroopan jälleenyhdistymisestä eli.

Nyt on tullut aika muuttaa unelma todellisuudeksi. Ongelma on siinä, että Länsi-Euroopan maat ehtivät käyttää suotuisammat poliittiset olosuhteet hyväkseen ja rakentaa pitkälle menevän yhteistyöjärjestelmän vakautensa ja vaurautensa takeeksi. Lännen ja idän väliin ehti syntyä paitsi elintasokuilu, niin myös kuilu ihmisten asenteissa. "Eurooppa" jota EU eräällä tavalla nyt symboloi ei olekaan enää kaikkien yhteinen Eurooppa, jossa vahva tukee heikompaa ja rikas köyhempää. Euroopan unioni onkin alkanut näyttäytyä etuoikeutettujen liittona, jonka korkeaa elintasoa ja sisäistä vakautta laajentuminen nyt uhkaa järkyttää. Asenteissa kylmän sodan jakolinja elää yhä.

Huomattavat mittasuhteet omaava laajentuminen koettelee lähivuosina EU:n toimintatapoja ja päätöksentekojärjestelmää. Unionin ei kuitenkaan pidä lamaantua, vaan kääntää laajentuminen vahvuudekseen yhtä hyvin eurooppalaisella kuin laajemmallakin kansainvälisellä areenalla. Eurooppalaisen talousalueen koko kasvaa ja kilpailuasema maailmataloudessa vahvistuu. Eurooppalainen talousalue ei kuitenkaan ole mikä tahansa taloudellinen yhteenliittymä, vaan sen perustana on pitkälle menevä poliittinen unioni. Sen avulla taloudellinen potentiaali voidaan kääntää kokonaisvaltaiseksi valta-asemaksi ja vaikuttamiseksi. Laajentuneessa unionissa tulee kartoittaa yhteisiä päämääriä kansainvälisen talouden ja politiikan alalla. Jos yhteisiä päämääriä on ja myös kykyä sitoutua niihin on myös entistä vahvempi potentiaali niiden edistämiseksi.

Euroopassa laajentuneesta unionista tulee entistä merkittävämpi tukipilari mantereen vakauskehityksessä ja kaikenlaisten konfliktien ehkäisemisessä. Venäjän ja Baltian maiden välejä koko kylmän sodan ajan hiertäneet ongelmat tulevat nyt ratkaistaviksi EU:n ja Venäjän välillä. EU:n koosta saattaa olla apua myös tässä suhteessa. Laajentuneella EU:lla on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa uusien epävakaiden naapuriensa poliittis-yhteiskunnalliseen kehitykseen.

Euroopan jälleenyhdistyminen ei käy käden käänteessä. Se puhuttaa ja huolettaa vielä pitkään. EU:n laajentuminen on kaikesta huolimatta kylmän sodan jälkeisen Euroopan tärkein panostus omaan tulevaisuuteensa.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme