Mainos
Mainos

Paula Lehtomaki

Nettivieras

(15.10.) Venäjällä on väliä

Ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäki on huolissaan suomalaisten negatiivisesta suhtautumisesta Venäjää kohtaan.

Maanantaina julkaistiin mielipidekysely, jonka mukaan suomalaiset suhtautuvat eurooppalaisia huomattavasti nuivemmin Venäjään. Vaikka otos ei ollut kovin suuri, selkeä poikkeama muista oli erikoista luettavaa. Kyselyn tulos ei ollut minulle mieluinen lähtötoivotus yhdeksännelle ministerimatkalleni Venäjälle, tällä kertaa Moskovaan ja Rostoviin.

Syitä asenneilmapiiriin on haettu aina talvisodasta maidemme väliseen elintasokuiluun saakka. Varmaankin olemme jossain määrin myös vanhentuneiden stereotypioiden ja mielikuvien vallassa. Ehkä meillä on taipumus myös mystifioida Venäjää ja kaikkea siihen liittyvää. Venäjä on "idän jättiläinen" ja "slaavilaisen sielun" kotimaa. Ilmeisesti on myös niin, että suomalaiset suhtautuvat ylipäätään suurvaltoihin kielteisemmin kuin monet muut.

Kyselyn esiin nostamilla mielikuvilla on varmasti tekemistä sen kanssa, että suomalaiset koululaiset niin kovin niukasti valitsevat opiskeltavakseen venäjän kielen. Viime kevään abiturienteista vain 144 kirjoitti pitkän venäjän. Lauantaina 60-vuotistaivaltaan juhlivalla Suomi-Venäjä-seuralla onkin vielä työsarkaa monella rintamalla.

Tämän päivän naapurisuhteiden todellisuutta on se, että yhä useamman suomalaisen leipä tulee Venäjältä. Venäjä on viime vuosina noussut ulkomaankauppamme kärkikolmikkoon, ja kauppa on kasvanut kohisten myös tämän vuoden alkupuoliskolla. Venäjä näyttäisi jatkossakin olevan nopeasti kasvava markkina-alue, jossa meillä on jalkamme oven välissä. Venäjän markkinat ovat kuitenkin hyvin kilpaillut, joten itsestään selvyys jatkuva menestys ei ole. Skarppausta tarvitaan.

Suomalaista taloutta ruokkii myös naapureidemme viime vuosina vilkas turismi maahamme. Venäläisiä käy Suomessa vuosittain toista miljoonaa, ja heidän täällä käyttämänsä rahasumma tuo merkittävän lisän matkailualalle. Maiden välinen yhteistyö ei siis ole vain uhkien ja ongelmien ratkomista, vaan myös merkittävien mahdollisuuksien hyödyntämistä.

Tietenkin Venäjä-suhteessa on haasteita yllin kyllin. Vähäisimpänä niistä ei ole yhteisten ympäristöuhkien ennakointi ja torjunta. Monet asiat etenevät hitaasti - mutta kuitenkin etenevät. Esimerkiksi monia kaupankäynnin käytännön hankaluuksia on saatu purettua.

Viimeaikaiseen Venäjä-keskusteluun on kuulunut myös sen ruodinta, millaisessa tilassa maidemme väliset suhteet ovat. Ainakin ne ovat hyvin aktiiviset. Ylintä valtiojohtoa myöten yhteydenpito venäläisten kollegojen kanssa on vilkasta, ja siinä kehittyy myös sellaisia henkilökohtaisia tuttavuuksia, joilla on merkitystä asioiden hoidon kannalta. Myös kansalaisten tasolla arkielämän kokemuksia yhteistyöstä on paljon. Näiden linkkien kehittymistä edesauttaa mm. lähialueyhteistyö, jossa on mukana runsaslukuinen joukko erilaisia kansalaisjärjestöjä.

Suomessa on peräänkuulutettu oman Venäjä-strategian tarvetta. Sinänsä strategista ajattelua ja politiikan koordinaatiota kyllä tarvitaan, mutta yksittäinen paperi tarjoaisi vain rajallisesti uutta. Eri hallinnon aloilla ja politiikkasektoreilla on kyllä olemassa erilaisia Venäjää koskevia tavoitteita ja toimintasuunnitelmia, mutta yhteistyön tiivistämiseen on tarvetta.

Euroopan unionin ja Venäjän välisen strategisen kumppanuussuhteen kehittyminen on meidän kannaltamme luonnollisesti hyvin tärkeä asia. Siksi on edelleen välttämätöntä, että Suomi toimii aloitteellisesti, aktiivisesti ja rakentavasti EU:n piirissä. Meidän oman etumme mukaista on, että naapuriyhteistyö toimii hyvin niin Pohjoisen ulottuvuuden toimintaohjelman, kuin uusiutuvan unionin naapuruuspolitiikankin piirissä.

Yksin EU:n varaan Venäjä-suhdettamme ei kuitenkaan ole jätetty, eikä niin pidä tehdä jatkossakaan. Venäjä ei ole Suomelle yksi maa muiden joukossa. Se on iso naapuri, pian kenties suurin kauppakumppanimme. Laajasti katsottuna Venäjä on Suomen kannalta tärkein yksittäinen maa.

Paula Lehtomäki
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme