Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieraat

(16.5.03) Voimakkaiden toimien aika

SDP:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma peräänkuuluttaa voimakkaita toimia talouden parantamiseksi.

Maailmantalouden uutiset ovat juuri nyt valitettavan heikkoja. Yhdysvaltain talous yskii edelleenkin, vaikka Irakin sodan nopea päättyminen antaakin toivoa paremmista talousnäkymistä. Keski-Euroopan talousuutiset ovat olleet heikkoja. Saksan talous näyttää painuneen jo lamaan.

Suomi on pärjännyt eurotalouksien keskuudessa tähän saakka hyvin. Talouskasvu on ollut euroalueita nopeampaa ja työllisyyskehitys on säilynyt plus-merkkisenä viime kuukausiin saakka. Maailmantalouden vaikeudet ovat kuitenkin selvästi rantautumassa nyt Suomeen. Yt-neuvottelut näyttävät muuttuvan monissa yrityksissä myös irtisanomisiksi.

Taloustilanteen vakavuutta ei ole vielä riittävästi tiedostettu myöskään poliittisessa päätöksenteossa. Eduskunta-opposition käynnistämä välikysymys ja siitä käyty keskustelu oli tästä esimerkkinä. Välikysymyskeskustelun perusteella voisi olettaa, että Suomen suurin ongelma on, missä järjestyksessä eduskuntaan on erilaisia menojen lisäyspapereita toimitettu eikä se, miten taloutemme pohja kestää käynnissä olevan vaikea ajan ylitse.

Hallitukselta odotetaan nyt johtajuutta ja kykyä laittaa asiat tärkeysjärjestykseen. Hallitukselta tarvitaan nyt voimakkaita toimia kotimaisen talous- ja työllisyyskehityksen tukemiseksi. Päätöksenteon hetki on, kun lisäbudjetista ja lähivuosien menokehyksistä päätetään ensi viikolla.

Suomen talouden ja työllisyyden kehitys nojaa lähikuukaudet voimakkaasti kotimarkkinoihin. Veroaseen käyttö kotimarkkinoiden vahvistamiseksi on nyt perusteltua.

Hallituspuolueiden maltillinen runsaan miljardin euron veronkevennyslinja vaalikauden aikana on perusteltu, mutta suhdannetilanteen kannalta on järkevää käyttää arvioitua veronkevennysvaraa heti. Yksi mahdollisuus on ensi vuodeksi arvioitujen kevennysten toteuttaminen jo tämän vuoden heinäkuun alusta lukien. Kevennykset pitäisi voimakkaasti kohdistaa pieni- ja keskituloisiin, jotta saavutettaisiin parhaat työllisyysvaikutukset..

Lisäbudjetissa ja ensi vuoden kehyksessä on lisättävä myös suoria työministeriön käytössä olevia työllisyysmäärärahoja. Määrärahojen lisäyksen pitäisi hallituksen aloittaessa olla selvästi yli 100 miljoonaa euroa, jotta hallitusohjelman yhteydessä sovittuihin työllisyyspolitiikan tavoitteisiin voidaan päästä.

Erityisen vaikea on maamme teollisen kehityksen pitkäaikaisen selkärangan metalliteollisuuden tilanne. Telakoiden, autoteollisuuden ja junanvaunuteollisuuden tulevaisuuden varmistamiseksi tarvitaan nyt selkeitä ja päämäärätietoisia otteita. Kauppa- ja teollisuusministeriö on tässä avainasemassa.

Hallituksen työllisyyttä tukevat toimet valuvat osin hukkaan, jos samaan aikaan kunnat vähentävät henkilöstöään. Kuntien niin kuin muunkin julkisen vallan on nyt kannettava myös työllisyysvastuutaan eikä lähdettävä irtisanomisten ja henkilöstön vähentämisen tielle. Hallituksen onkin käytävä nopeasti neuvottelupöytään kuntien kanssa, jotta kunnilta voidaan saada riittävät vakuudet osallistumisesta työllisyysvastuun kantamiseen.

Veronkevennykset on välttämätöntä hyvittää täysimääräisesti ja ilman mitään kommervenkkejä kunnille. Samassa yhteydessä voidaan hakea ratkaisua talousvaikeuksiin joutuneiden pääkaupunkiseudun ja eräiden muiden yhteisöverotuottojen laskusta kärsivien kuntien ongelmiin. Hallituksen työllisyysstrategia edellyttääkin, että se onnistuu luomaan kuntatalouteen riittävä vakautta.

Eero Heinäluoma, SDP:n puoluesihteeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme