Mainos
Mainos

(16.8.2002) Nettivieraana Ville Itälä

Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä vaatii kirjoituksessaan työllistävää tulo- ja menoarviota otsikolla: Budjettiratkaisun on tuettava työllisyyttä.

Olen aikaisemmin tällä palstalla avannut keskustelua työllisyydestä. Työllisyyden on oltava politiikan tekemisen ydinkysymys ensi viikon budjettiriihessä ja ensi kevään hallitusneuvotteluissa. Työttömyysasteen juuttuminen nykyiselle tasolleen on inhimillinen ongelma ja uhka koko julkisen talouden kestävyydelle väestön ikääntyessä.

Pian perustettava työllisyysryhmä ja seuraava hallitus ovat kovan haasteen edessä. Rakennetyöttömyyden murtaminen vaatii kovia ratkaisuja.

Budjettiratkaisun on tuettava työllisyyttä. Hallituksen budjettiesitykseen voidaan sisällyttää paljon työllisyyttä parantavia elementtejä. Nykyinen työvoimapolitiikan volyymi riittää, vaikka työministeriö esittääkin reilua lisäystä aktiivisiin työvoimatoimenpiteisiin. Toimenpiteitä toki tarvitaan, ne on vain suunnattava työllistämisvaikutuksiltaan tehokkaampiin ja vaikuttavampiin muotoihin.

Lisää työpaikkoja luodaan seuraavin toimenpitein:

1. Tuloveronkevennyksiä jatketaan. Tuloverokevennykset on tehtävä kaikille kautta linjan ja työllisyyden tukemiseksi kevennysten on painotuttava pienituloisiin.Verotuksen progressio ei saa kiristyä.

Sairausvakuutusmaksua ei pidä korottaa - sovitusta pidetään kiinni. Kuitenkin veronkevennysten vaikutuksen on oltava tasoltaan samaa luokkaa kuin Niinistön alkuperäisessä esityksessä. Kaikkein tärkeintä on se määrä, joka veronmaksajan kukkaroon palkkapäivänä jää.

2. Pienenä, mutta silti tärkeänä askeleena, hallituksen on harkittava kotitalousvähennyksen parantamista. Näin voidaan auttaa perheiden arkea, torjua harmaata taloutta ja tukea työllisyyttä. Vähennystä on nostettava nykyisestä 40 prosentista ensi vuoden alusta 60 prosenttiin, myös vähennyksen enimmäismäärää pitää nostaa 900 eurosta 1200 euroon.

3. Aktiivisen työvoimapolitiikan keinovalikoimaan kuuluvalle starttiyrittäjyydelle on suunnattava enemmän resursseja. Lisäksi starttirahapäätöksiä voisi tehdä nykyistä pidemmälle ajalle, mutta samalla laskevalla tukitasolla. Esimerkiksi tälle mallille löytyy mm. Irlannista.

4. Kaikkein vaikeimmin työllistyvien pitkäaikaistyöttömien työllistymistä tuetaan yhdistelmätuen avulla. Yhä useamman työttömän on saatava hyödyntää tätä tukimuotoa. Työttömyyden keston ehtoa nykyisestä 500 päivästä pitää lyhentää 400 päivään.

5. Yritysten tukityöllistämiseen on panostettava, koska se on osoittautunut työllistämisen tehokkaimmaksi välineeksi.

6. Työllisyysmäärärahoja on suunnattava homekoulujen korjaamiseen. Näin voidaan samalla työllistää työttömiä sekä turvata koululaisille ja opettajille terveellinen kouluympäristö. Näin saadaan kaikille pysyvää hyvää.

7. Osaamiskeskusohjelmien määrärahat on turvattava. Suhteellisen pienellä tuella on saatu aikaan yli 20 000 pysyvää työpaikkaa. Osaamiskeskusohjelmat ovat parhainta osaamiseen perustuvaa alue- ja työllisyyspolitiikkaa.

Työllisyyspolitiikka on paljon muutakin kuin ns. aktiivista työvoimapolitiikkaa. Eri vaihtoehtoja on verrattava kustannustehokkuuden kannalta. Todellisten työpaikkojen syntymistä ja osaamisen kasvattamista on suosittava.

Ministeri Filatov otti kesällä kantaa sosiaaliseen yrittäjyyteen. Ajatus on hyvä ja kokeilemisen arvoinen. Kaikkien työpanosta tarvitaan. Kun sosiaalista yrittäjyyttä kannustetaan on huolehdittava siitä, ettei se vääristä kilpailua.
Ville Itälä, sisäministeri, Kokoomuksen puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme