Mainos
Mainos

(17.04.03) Sisäministerin tilinpäätös

Edellisen hallituksen sisäministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä suomii kovin sanoin Jäätteenmäen hallituksen ohjelmaa kirjoituksessaan otsikolla: Sisäministerin tilinpäätös.

Itälä, Ville

Tutustuin perusteellisesti Jäätteenmäen johdolla valmisteltuun hallitusohjelmaan. Aivan kuin koko hallitusohjelmaa, leimaa myös sisäisen turvallisuuden osaa suurpiirteisyys ja konkretian puute. Vaalikampanjan aikana Jääteenmäki ei esittänyt selkeitä tavoitteita. Sama linja jatkuu. Hänen tulevan hallituksensa ohjelmasta ei löydy selkänojaa sisäisen turvallisuuden parantamiseen.

MTV:n nettikolumnissaan Poliisi ja petetyt lupaukset (3.1.2003) Jäätteenmäki haukkui hallituksen työn kansalaisten turvallisuuden parantamiseksi ja lupasi kuun taivaalta päästyään valtaan. Nyt kun hänellä on mahdollisuus lunastaa vaalien alla tekemänsä lupaukset on tulos vähintäänkin hämmentävä. Tulevalla hallituksella ei tunnu olevan minkäänlaista visiota. Esimerkiksi poliisien resurssipulan ja uhkaavan poliisimäärän laskun edessä piiloudutaan erilaisten selvitysten ja raporttien hämärän verhon taakse.

Hallitusohjelmassa lukee mm. seuraavasti: Kansalaisten turvallisuuden lisäämiseksi sekä erityisesti huumausaine-, väkivalta- ja uusintarikollisuuden vähentämiseksi laaditaan kattava, sektorirajat ylittävä sisäistä turvallisuutta käsittelevä ohjelma. samalla ratkaistaan poliisin organisaation tehostaminen palvelutason parantamiseksi.

Arvoisa pääministeri Jäätteenmäki, selvittäminen on hyvä asia mutta kysynkin, miksei poliisin ylijohdon kanssa yhdessä valmisteltu poliisin organisaatiouudistus kelvannut teille kun hallitus sitä juuri ennen vaaleja esitti. Kyseinen hallituksen esitys sisälsi esityksen poliisin toiminnan tehostamisesta siirtämällä resursseja hallinnosta kenttätyöhön.

Keskusta on jatkuvasti vaatinut lisää resursseja poliisille sekä lisää poliisimiehiä. Muutama evästys tulevalle pääministerille: poliisin budjettirahoituksen määrä on nimellisesti kasvanut viime hallituskaudella noin 100 miljoonalla eurolla. Tämä on suhteellisesti paljon enemmän kuin muilla hallinnonaloilla. Samalla poliisimiesten määrä on noussut kahdella sadalla sitten Pekkarisen päivien.

Poliisien koulutusmäärää on nostettu. Tässäkin asiassa Jäätteenmäki syytti edellistä hallitusta tempoilusta. Hän syytti hallitusta poliisien kouluttamisesta työttömäksi. Logiikkaa on mahdotonta ymmärtää.

Tärkeää poliisien kannalta oli viimein toteutettu palkkauudistus. Poliisien palkat nousevat keskimäärin yli kahdeksan prosenttia tupokorotuksen lisäksi. Palkkauudistuksen käytännön toteuttamisessa tuntuu kuitenkin olevan suuria ongelmia. Poliisin ylijohto ei ole riittävästi sitoutunut palkkauudistuksen toteuttamiseen ja sen kehittämiseen koko poliisikenttää tyydyttäväksi. Järjestelmän sisällä pitää tehdä muutoksia, jotta poliisin luottamus järjestelmään syntyy. Varsinaisesti nämä eivät ole ministerin päätettävissä olevia asioita, vaikka pääministeri Jäätteenmäki näistä puhuikin ennen vaaleja.

Poliisin toimintaedellytysten eteen on tehty kuluneella vaalikaudella hyvää työtä.

Ulkomaalaislain osalta on hallitusohjelmaan kirjattu tavoite lain nopeasta hyväksymisestä toteuduttava. Eduskunnan istuntokauden lopussa käsittelemättä jättämä hallituksen esitys on sellaisenaan valmis hyväksyttäväksi. Maan edun kannalta on välttämätöntä, ettei siihen kirjattuja linjauksia muuteta, tärkeimpänä pykälä ns. pikakäännytyksestä.

Turvallisuustilanne on koko maailmassa ja Suomessakin muuttunut merkittävästi viime vuosien aikana. Erityisesti syyskuun 11. päivän tapahtumien jälkeen voi sanoa ettei mikään ole ennallaan. Olemme pystyneet hyvin vastaamaan muuttuneen turvallisuusympäristön haasteisiin.

Terrorismin torjuntaan on satsattu, poliisin toimivaltuuksia on lisätty, lainsäädäntöä kehitetty ja kansainvälistä yhteistyötä viety harppauksin eteenpäin. Rajavalvontamme on ehkä maailman paras ja yhteistyömenetelmät on sovitettu jämäkästi yhteen. Tässä on onnistuttu: mikään ei viittaa siihen, että terrorismi uhkaisi suomalaisia tai Suomessa olevia kansainvälisiä kohteita.

Huumausainepolitiikassa on noudatettu tiukkaa täyskiellon linjaa. Hyvä, että edes tässä asiassa ei uusi hallitus pyri keksimään pyörää uudelleen, vaan lupaa jatkaa jo hyvin viitoitetulla tiellä. Ainoa oikea linja on tiukka ei kaikille huumeille.

Tulevalle hallitukselle ja ministerille jätettävä perusta on hyvä. Suomi on edelleen yksi maailman turvallisimpia maita. Näin on oltava myös jatkossa ja siksi tulen oppositiosta seuraamaan ja vaatimaan, että sama linja jatkuu.

Ville Itälä, Kokoomuksen puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme