Mainos
Mainos

Arto Ojala

Nettivieras

(19.06.03) Kriisistä toimintaan

Maassa vallitsee poliittinen kriisi. Toimitusministeriö on vallassa. Toimitusministeriö ei tietenkään kykene tekemään minkäänlaisia linjaratkaisuja. Onneksi on juhannus ja onneksi Jäätteenmäen hallituksen poliittiset puolueet ovat luvanneet muodostaa uuden hallituksen pikaisesti samalle pohjalle ja saman ohjelman varaan. Edellä sanottu ei ole järjestömiehen puoluepoliittinen kannanotto -se ei minulle kuulu- vaan kannanotto siihen, että maassa tarvitaan linjakkaita talouspoliittisia päätöksiä vielä kesän aikana. Aikaa ei ole hukattavaksi uuden hallituspohjan etsintään ja uusiin hallitusohjelmaneuvotteluihin.

Vienti ei kansainvälisillä markkinoilla vedä ja tuotteiden hintataso on ollut laskeva, toistaiseksi. Investoinnit eivät kotimaassa ole kasvussa ainakaan vientiteollisuudessa. Olin toissa viikolla tilaisuudessa kuulemaan parin saksalaisen teollisuuden nokkamiehen arviota Saksan talouskehityksestä. Vaikka heidän arvionsa ei luvannutkaan nopeata ja voimakasta talouden kasvukäännettä, oli puheenvuoroissa kuitenkin havaittavissa orastavaa optimismia. Mihin se perustui? Veroratkaisuihin ja liittokansleri Schröderin Agenda 2010-ohjelmaan, joka lupaa uudistuksia työmarkkinoiden toimintaan ja sosiaaliturvan rakenteisiin. Ja kun teollisuuspatruunan puheessa on optimismia havaittavissa, on se aina lupaava asia. Tämä arvio luo myös optimismia siihen, että kotimaisen kysynnän varassa on mahdollista kulkea yli vientiyritysten taantuman.

Jäätteenmäen hallitus teki linjakkaan lisäbudjettiratkaisun kuukausi sitten. Siitä on annettava hyvä arvosana. Verotuksen merkittävä keventäminen lisää optimismia ja luottamusta kuluttajien keskuudessa. Palveluelinkeinoille se on ratkaisevan tärkeätä. Ministeri Kalliomäen julkiset kannanotot verolinjan jatkumisesta hallituksen ensi vuoden budjettia koskevien neuvottelujen yhteydessä ovat rohkaisevia. Aletaan vihdoinkin ymmärtää, että talouteen tarvitaan uutta dynamiikkaa. Dynamiikkaa, joka parantaa työllisyyttä, alentaa sosiaalisten tulonsiirtojen tarvetta ja luo talouteen positiivisen nousukierteen. Akateeminen väittely siitä, onko verotuksen keventämisellä dynaamisia vaikutuksia vai ei, näyttää heitetyn sinne mihin se kuuluukin eli roskakoriin.

ETLA:n äskettäin julkistama selvitys kansantalouden kehitysnäkymistä vuosina 2003-2007 osoittaa selkeästi, missä uusien työpaikkojen syntymisen painopiste on. Yksityisiin palveluihin arvioidaan syntyvän 92 000 uutta työpaikkaa seuraavien viiden vuoden aikana. Vuosi sitten vastaava arvio oli 44 000 työpaikkaa. Miksi näin? Kaksi tärkeää syytä. Yritykset ottavat laajalti käyttöön uutta tietoteknologiaa, jota tuotetaan palvelusektoreilla. Ja siksi, että työn verotuksen uskotaan edelleen kevenevän ja luovan kasvudynamiikkaa. Teollisuuden osalta työllisyyden vähentymisarvio on kasvanut 19 000:sta 67 000:een. Miksi? Jälleen kaksi tärkeää syytä. Tietoteknologia kuten edelläkin. Mutta sen lisäksi arvio, ettei yritysverotuksellinen kilpailukyky ja työvoimakustannuskilpailukyky kannusta investoimaan tuotannolliseen toimintaan Suomessa riittävästi.

Uudella hallituksella riittää siis puuhaa eikä vitkutteluun ole varaa. Kansakunnalla ei ole varaa odotella. Kaikki tärkeät asiat on Jäätteenmäen hallituksen laajassa ohjelmassa mainittu. Nyt tarvitaan vain pikaista toimeenpanoa uuden hallituksen toimesta. Lukuisten työryhmien työt ja selvitykset on pikaisesti käynnistettävä. Lisäbudjetin päätös, joka helpottaa sukupolvenvaihdoksia yrittäjillä, oli oikein. Yritysverotuksen verokantoja alentava uudistus on saatava pikaisesti työstettyä, epävarmuus johtaa varojen ottoon pois yrityksestä. Ja se taas ei ole kansantalouden etu. Sitä paitsi verokilpailu ympäröivissä maissa Ruotsia myöten kiristyy. Siinä kilpailussa on työpaikkojen nimissä pysyttävä mukana. Dynaaminen markkinatalous vaan on tällaista; työpaikat ja vauraus syntyvät sinne, missä se tuotantotoiminnan kannalta on edullisinta.

Asiat tuntuvat kovasti samanlaisilta kuin Sailaksen työllisyysryhmässä esitettiin. Niin ovatkin. Kun vielä valmistellaan toimet, joilla koulutusaikoja lyhennetään, työssäoloaikaa kokonaisuutenaan pidennetään ja sosiaaliturvan kannustavuutta työssäoloon lisätään, ollaan toimivammassa ja dynaamisemmassa hyvinvointiyhteiskunnassa kuin tällä hetkellä. Positiivinen kasvukierre on kaikkien meidän etumme. Toimitusministeriö on siis nopeasti muutettava toimivaksi hallitukseksi, saumattomaan yhteistyöhön. Suomi ei koskaan ennen ole ollut talouden rakenteeltaan näin vahva kuin nyt; vaihtotaseylijäämien seurauksena kansakunta on niin vaurastunut, että muut maat ovat Suomelle velkaa eli rahoitamme tällä hetkellä jo muiden maiden kulutusta ja investointeja. Tämä tosiasia antaa uudelle hallitukselle mahdollisuudet uudenlaiseen dynaamiseen talouspolitiikkaan, johon koskaan aiemmin ei ole ollut varaa. Se on mahdollisuus joka on syytä käyttää!

Toivotan kaikille työn raskauttamille lukijoille rauhallista Juhannusta ja rentouttavaa kesää!
Arto Ojala, Toimitusjohtaja, Palvelutyönantajat

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme