Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

(19.09.03) Omasta komissaarista kamppailtava

SDP:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma haluaa Suomen yhä kamppailevan omasta komissaarin paikasta.

SDP:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma

Konventin ehdotus sopimukseksi Euroopan unionin perustuslaista on ollut syyskuun ajan tiiviin tarkastelun kohteena eduskunnassa. Eduskunnan valiokunnat ovat kuulleet suomalaisten huippuasiantuntijoiden käsityksiä konventtiehdotuksesta ja siihen liittyvästä hallituksen selonteosta.

Perusviesti näyttää yllättävänkin selkeältä. Konventin ehdotus vahvistaa unionin toimintakykyä, selkeyttää päätöksentekoa ja tekee siitä myös unionin kansalaisille entistä avoimemman.

Jäsenmaiden ja unionin keskinäisessä työnjaossa ja toimivaltuuksissa ei tapahdu suuria muutoksia. Sen sijaan EU:n toimielinten välillä konventin ehdotus merkitsee selkeitä muutoksia.

Konventin ehdotuksen muutamat epäkohdat ovat korjattavissa. Sopimusehdotus avataan joka tapauksessa hallitusten välisissä neuvotteluissa. Oman vaikuttamisen onnistumisen kannalta on tärkeää, että ponnistelumme keskittyvät olennaiseen.

Kolme asiaa on tässä harkinnassa erityisen merkityksellisiä: oma komission jäsen, suomalaiset hyvinvointipalvelut ja avoin puolustusyhteistyö.

Suomelle merkittävin kysymys näyttäisi olevan komission kokoonpano jatkossa. Perustuslakiehdotus supistaisi komission jäsenten määrää, mikä vääjäämättömästi tarkoittaisi sitä, että kaikki maat eivät saisi komissioon edustusta. Suomella on kaikki syyt pitää tiukasti kiinni siitä periaatteesta, että komission pöydän ääressä on myös vastedes kaikkien jäsenmaiden tasaveroinen edustus. Oikeudesta omaan komissaariin kannattaa taistella.

Komission tuore kannanotto on meille arvokas tuki: Siinä sanotaan nyt selvästi, että kaikilla jäsenmailla tulisi olla äänivaltainen komissaari myös jatkossa. Eduskunnan olisikin nyt syytä antaa hallitukselle selkeä tuki tässä tavoitteessa. Laaja poliittinen tuki hallitukselle - myös oppositiosta - on nyt tärkeätä.

Suomalaisille ja kaikille pohjoismaalaisille tärkeät hyvinvointipalvelut on jatkossakin oltava omassa määräysvallassamme. Siinä suhteessa konventtiteksti antaa hyvän pohjan, mutta sitä on tarve selkiinnyttää.

Puolustusyhteistyössä Suomelle on tärkeää, että yhteistyö on avointa kaikille jäsenmaille. Varmistamalla yhteistyön avoimuuden pidämme huolta myös siitä, että voimme olla mukana omien kansallisten etujemme kannalta meille tärkeissä yhteistyöhankkeissa.

Eero Heinäluoma, SDP:n puoluesihteeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme