Mainos
Mainos

Paula Lehtomaki

Nettivieras

(19.12.03) Terve itsekkyys ja me-henki

Ministeri Paula Lehtomäki korostaa terveen itsekkyyden arvoa kilpailukyvyssä sekä yhteiskunnan ongelmien ratkaisussa.

Joulu on tunnetusti epäitsekkyyden aikaa. Tuskinpa sitä muuten hikoilisi lahjaostoksilla jouluruuhkassa tai stressaisi jouluruuista. Tervettä itsekkyyttä ei kannata silti unohtaa joulunakaan.

Terve itsekkyys on oikein käytettynä hyvä voimavara. Se motivoi yksilöä toimimaan ja yrittämään parastaan. Terve itsekkyys ei tarkoita pelkkää omaan napaan tuijottamista tai yksisilmäistä omien etujen ajamista muiden kustannuksella. Terve itsekkyys ei myöskään kadehdi suureen ääneen muita vaan kilvoittelee itse parempiin suorituksiin ja tuloksiin.

Itsekkyys voi olla voimavara myös yhteiskunnassa. Halu ponnistella eteenpäin saa aikaan positiivisen perusvireen. Usko ja toivo ohjaavat myös taloutta.

Joulun lähestymisestä huolimatta viime aikojen perusvire tuntuu olevan mollivoittoinen. Irtisanomisuutisista on tullut viikoittaisia. Ne koskettavat kipeästi myös niitä joita irtisanominen ei koske. Voitontavoittelun lisäksi yrityksiltä perätään nyt yhteiskunnallista vastuuta. Kilpailukykyyn kuuluu myös solidaarisuus, me -henki.

Me-henkeen puolestaan kuuluu se, että kaikkia tarvitaan. Työttömyyden sijaan on tarjottava työtä mahdollisimman monelle - myös heille, joiden osaaminen ei käy yksiin työmarkkinoiden vaatimusten kanssa. Siksi hallituksen asialistalla on selvittää mahdollisuus alentaa työnantajamaksujen kustannuksia yhtenä työllistämiskeinona.

Työllisyyden ja osallisuuden lisäämiseen pyritään myös yritysverouudistuksella. Kritiikkivyöryn keskellä oli vähällä unohtua, että yritykset maksavat uudistuksen jälkeen veroja vähemmän kuin ennen. Yrittämiseen pitääkin olla riittävät kannustimet - ja yrittämisellä on lupa jopa rikastua.

Terve kansallinen itsekkyys on voimavaramme myös eurooppalaisissa ympyröissä. Mutta sielläkin tarvitaan välillä reilua me-henkeä. Viime aikoina on nähty miten tiukasti ja yksisilmäisesti kansallisia etuja ajetaan. Yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi niistä pitää kuitenkin osata jossain vaiheessa myös luopua.

Suomi palasi viime viikon EU-huippukokouksesta virastopäätös taskussaan. Halu ajatella myös kokonaisuutta oli vaikuttamassa siihen, että kantaa virastoasiassa tarkistettiin. Ilman tätä joustoa kiistely kymmenen eurobyroon sijoittamisesta jatkuisi varmasti edelleen.

Lopputuloksen osalta on turha murehtia sitä mitä joku muu sai. Terveen kansallisen itsekkyyden hengessä voimme olla tyytyväisiä siihen mitä ratkaisu meille toi.

Yhteiskunta on kokonaisuus, jossa eri osat kytkeytyvät toisiinsa monin tavoin. Elämä on yhteispeliä. Hyvinvointiyhteiskuntamme perustuu siihen, että kaikki osallistuvat voimiensa mukaan yhteisen hyvän ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Siinä työssä tarvitaan aimo annos tervettä itsekkyyttä ja kunnon satsi hyvää yhteishenkeä.

Paula Lehtomäki, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme