Mainos
Mainos

(21.2.03) Huumelinja pidettävä tiukkana

Keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki kiittelee huumekeskustelun tuomista osaksi vaalikampanjaa. Hän kuitenkin varoittaa, että huumelinjaa ei saa löysentää.

Suhtautuminen huumeisiin on noussut vaalikeskustelussa näkyvästi esille. Hyvä niin. Keskustan kanta asiaan on selvä: huumeiden käytön on oltava rangaistavaa myös tulevaisuudessa.

Tässäkin raja sallitun ja kielletyn sekä vaarallisen ja turvallisen välillä on pidettävä kirkkaana. Toisenlainen viesti veisi maton alta vanhempien, koulujen, viranomaisten, järjestöjen sekä muiden tahojen määrätietoiselta työltä huumeita vastaan.

Mutta huumeisiin liittyvistä ongelmista ja varsinkin niiden ratkaisukeinoista on syytä keskustella.

Huumausaineiden kokeilut, käyttö ja haitat ovat lisääntyneet koko 1990-luvun ajan. Stakesin selvitysten mukaan kokeilujen voimakkain kasvutrendi saattaa olla hidastumassa, mutta huumeiden käytön haitat lisääntyvät silti edelleen voimakkaasti.

Myöskään tuoreet tiedot huumausainerikollisuuden vähenemisestä eivät anna aihetta itsetyytyväisyyteen. Juuri julkistetun rikostutkinnan tilaa koskeneen selvityksen mukaan törkeiden huumausainerikosten lasku vuonna 2002 johtui merkittäviltä osin kirjaamistavan muutoksesta.

Muutoinkin tilastot heijastavat poliisin omankin arvion mukaan enemmän valvonnan kohdentumista kuin huumetilannetta, joka ei ole välttämättä parantunut. Esimerkiksi lokakuussa 2002 julkaistun nuorisobarometrin perusteella voidaan pikemminkin arvioida, että huumeiden tarjonta nuorten keskuudessa on koko ajan lisääntynyt.

Mitä sitten pitäisi tehdä?

Avainasiana huumeongelman hillitsemisessä on sekä huumausaineiden tarjonnan että kysynnän vähentäminen.

Jo sovittuja huumetorjuntastrategioiden toteuttamista on jatkettava. Suomen rajat on pidettävä valvonnassa ja viranomaistoimenpiteitä on tehostettava niin, että huumeiden maahantuontia kyetään tehokkaasti estämään. Lähialueyhteistyö on avainasemassa myös huumeiden torjunnassa.

Kokeiluna toteutettua paikallistason huumeiden myynnin ja levityksen ehkäisemistä on jatkettava ja parhaat käytännöt on otettava käyttöön koko maassa.

Huumeiden salakuljettajia, välittäjiä ja huumeiden levittäjiä on kohdeltava ankarasti. Suomella ei ole varaa lieventää huumerikoksiin liittyvää tiukkaa linjaa. Myynnin ja levityksen rajoittamisessa on puututtava erityisesti huumeiden julkiseen levitykseen ja häiriötä aiheuttavien myyntipisteiden toiminnan lopettamiseen.

Huumeiden uhriksi joutuneiden vieroitus- ja hoitomahdollisuuksien takaaminen on keskeistä. Tällä hetkellä hoidon kysyntä ja tarjonta eivät riittävästi kohtaa eikä hoitoonohjaus toimi kunnolla.

Keskussairaalapaikkakunnille sairaaloiden yhteyteen on perustettava huumevieroituksen osaamiskeskuksia, joissa yhdistyy lastensuojelun, päihdetyön sekä lääketieteen asiantuntemus ja josta osaaminen säteilee ympäristökuntiin. Terveyskeskusten on ohjattava huumeriippuvaiset nykyistä tehokkaammin hoitoon. Hoidon saaminen ei saa jäädä kiinni yksilön maksukyvystä; valtiovallan onkin yhdessä kuntien kanssa huolehdittava huumevieroitushoidon rahoituksesta.

Yksi keino nuorten huumeiden käytön ja syrjäytymisen ehkäisemiseen on työpajojen vakinaistaminen ja rahoituksen turvaaminen. Työpajojen huumetyölle on myös luotava selkeät pelisäännöt.

Tärkeää on jatkuvasti huolehtia koulu-, sosiaali-, terveys- ja nuorisotoimen sekä poliisin riittävistä resursseista ja ammattitaidosta monimutkaisten huumeongelmien edessä.

Keskustan puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme