Mainos
Mainos

Paula Lehtomaki

Nettivieras

(22.03.04) Tulevaisuususkoa opiskeluun!

Ministeri Paula Lehtomäki muistuttaa, että opintotuki on kokonaisuus, josta yhden osan muodostaa opintolaina. Lehtomäki korostaa, että kokonaisuuden ansiosta yliopisto-opiskelu mahdollistuu Suomessa kaikkien tuloluokkien perheiden lapsille.

Ennen viime torstaita osallistuin opiskelijamielenosoitukseen edellisen kerran syksyllä 1992. Tuhansien muiden joukossa, haalariasuisena ja ylioppilaslakki päässä, vein opiskelijoiden viestiä kansanedustajille eduskuntatalon edessä. Kokemus jäi muistona mieleen, vaikkei asiaa saatukaan eteenpäin.

Tunnelmaa oli myös perjantaisessa opiskelijoiden suurmielenosoituksessa. Sisältö ja sanoma tietenkin siinäkin se tärkein tarkoitus. Opiskelijoiden ääni kuuluu kyllä. Silmiinpistävää oli kuitenkin se, miten opiskelua kuvattiin sanoilla kurimus ja ahdistus. Myös lainanottoa kuvattiin kuin palloa jalassa. Mihin on kadonnut ilo ja into opiskeluun sekä luottamus itseen ja tulevaisuuteen? Toivottavasti ne ovat vain piilossa banderollien takana.

Osana hallituksen asettamaa kovaa työllisyystavoitetta pyritään opintoaikojen lyhentämiseen. Kukaan ei voi kiistää, ettei korkeakoululaitoksessa olisi merkittävää tyhjäkäyntiä, joka vaatii perusteellista remonttia. Yli puolet kirjoilla olevista opiskelijoista suorittaa vuodessa alle 20 opintoviikkoa tai ei lainkaan. Kestää myös turhan kauan, ennen kuin lukion jälkeen se oma opintoala löytyy. En usko, että opintoajan rajaus sinänsä olisi tehokkain ratkaisu parempaan lopputulokseen, vaikka se voi työkalupakissa yhtenä välineenä ollakin. Paljon työtä pitää tehdä myös yliopistolaitoksen sisällä. Aivan liian usein akateeminen vapaus tarkoittaa akateemista heitteillejättöä. Ohjausta ja työntöä tarvitaan, vaikka opiskelijalla itsellään onkin vastuu opintojensa etenemisestä. Tässä työssä opiskelijajärjestöillä olisi varmasti paljon annettavaa.

Opiskelu venyy tuntuvasti myös siitä syystä, että opiskelijat tekevät töitä elantonsa eteen. Onkin totta, että opintorahalla ja asumislisällä on yksistään vaikea pärjätä. Opintotuki on kuitenkin kokonaisuus, josta laina muodostaa yhden osan. Tämän kokonaisuuden ansiosta yliopisto-opiskelu mahdollistuu Suomessa kaikkien tuloluokkien perheiden lapsille. Jostakin syystä opintolainan ottamisesta on opiskelijoille kasvanut kummallisen vastenmielinen peikko. Kohtuullisessa määrin opiskelijoiden pitäisi uskaltaa myös rahoittaa opiskeluaikaa lainalla. Omaan tulevaisuuteen on rohjettava satsata. Työhalukkaille, työkykyisille, koulutetuille nuorille kyllä riittää pitemmässä juoksussa Oy Suomi Ab:ssä töitä. Hallitus sitoutui kehysriihessä siihen, että opintolainojen takaisinmaksua aletaan helpottaa myös verokompensaatiolla. Valtiontakuun lisäksi lainamuotoisen tuen houkuttelevuutta yritetään siis lisätä myös uusin keinoin. Henkinen kynnys kohtuulliseen riskinottoon pitää vielä ylittää.

Suomessa arvostetaan korkeakouluopiskelua. Siitä osoituksena yliopistojen toimintamäärärahoja on kasvatettu, eikä esimerkiksi lukukausimaksuja meillä kannata juuri kukaan. Opiskelua on muistettava myös opiskelijoiden itsensä arvostaa. Opiskeluaika on väliaikainen tila ihmisen elämässä usein harvinaisen eläväinen ja riemukas! Sanotaan, ettei työpaikan saanti ole opintojen jälkeen varmaa. Ei olekaan, kuten ei mikään muukaan tässä maailmassa! Nuoren suomalaisen polven tulevaisuutta ei voi eikä saa rakentaa vain pelotteiden varjoon. Oulun Rotuaarillekin rakennettiin viikolla opintoputki, jossa "esitellään tulevaisuuden opiskelijan elämää uhkakuvien mukaan". Todelliset tulevaisuushaasteet ovat muualla kuin kohtuullisen opintolainan takaisinmaksussa. Tarvitaan rutkasti tervettä itseluottamusta. Sitä pitää alkaa ajoissa kehittää. Tulevaisuususkoa opiskeluun!

Paula Lehtomäki, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme