Mainos
Mainos

Jyrki Katainen

Nettivieras

(22.10.04) Miksi totuus ei enää riitä SDP:lle?

Kunnallisvaalikampanjan yhteydessä on nähty arvoton ja teennäinen näytelmä, jossa erityisesti SDP on lähtenyt pelottelemaan ihmisiä palvelujen ideologisella yksityistämisellä, kirjoittaa kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen. Hänen mukaansa suuren osan palveluista tuottaa jatkossakin kunta, koska siellä on osaamista ja valmis palvelurakenne.

Kokoomus on tehnyt kansanedustaja Jere Lahden johdolla vahvan tutkimustietoon perustuvan selvityksen "Enemmän ja parempia palveluja" hyvinvointipalvelujen kehittämisestä. Raportti kehottaa kaikkia kuntia tekemään palvelustrategian. Raportissa esitetään ratkaisuja, joilla voidaan parantaa kuntapalvelujen laatua. Tällä tavoin päästään eroon perusteettomista pätkätöistä ja avataan uusia mahdollisuuksia hoivayrittäjien ja järjestöjen tarjoamille hyvinvointipalveluille.

Raportissa todetaan, että "jatkossakin hyvinvointipalvelujen järjestäminen on oltava julkisella sektorilla." Raportissa todetaan myös, että "kunnat tuottavat tulevaisuudessakin merkittävän osan hyvinvointi- ja tukipalveluista itse, mutta laatu ja kustannusvertailtavuuden parantaminen edellyttää nykyistä monipuolisempaa palveluiden tuotantorakennetta". Raporttiin voi tutustua osoitteessa www.kokoomus.fi.

Kokoomus haluaa kehittää kuntatyönantajan vetovoimaisuutta ja päästä eroon pätkätöistä, joista kärsivät erityisesti koulutetut naiset. Yhtälailla haluamme arvostaa kaikkea sitä työtä, mitä hoivayrityksissä, Mannerheimin Lastensuojeluliitossa sekä urheilu- ja mielenterveysjärjestöissä jo tällä hetkellä tehdään. Kunnat ostavat jo tällä hetkellä osan palveluista näiltä tahoilta. Kokoomus ei halua asettaa kunnissa, hoivayrityksissä ja järjestöissä hyvinvointipalvelutyötä tekeviä ihmisiä ja eri palvelutuottajia eriarvoiseen asemaan. Ikääntyvässä Suomessa ei yksinkertaisesti ole varaa ylenkatsoa ketään eikä mitään tahoa, joka haluaa osallistua hyvinvointipalvelujen kehittämiseen ja tuottamiseen.

Kunnallisvaalikampanjan yhteydessä on nähty arvoton ja teennäinen näytelmä, jossa erityisesti demarit ovat lähteneet pelottelemaan ihmisiä palvelujen ideologisella yksityistämisellä. Vaalien lähestyessä demarien retoriikka siirtyy aina pari piirua vasemmalle. Halutaan tehdä eroa porvaripuolueisiin. On ikävää, jos vielä tämän päivän sivistysyhteiskunnassa kampanjasanoma halutaan rakentaa pelottelun ja asioiden tahallisen vääristelyn varaan.

Lakisääteisiä palveluja ei voi yksityistää, koska viranomaisilla on aina vastuu palvelujen laadusta, saatavuudesta ja hinnasta riippumatta siitä, kuka palvelut tuottaa. Hyvinvointi- ja tukipalvelut tuottaa se, joka ne laadukkaimmin ja kustannustehokkaimmin tekee. Kunnan ei kannata ostaa yhtään palvelua ulkopuolelta, mikäli sillä ei saavuteta kuntalaisen kannalta parempaa laatua ja kustannustehokkuutta. Jatkossakin suuren osan palveluista tuottaa kunta, koska siellä on osaamista ja valmis palvelurakenne. Esimerkiksi peruskoulutus ja valtaosa terveydenhuollosta ovat asioita, joita ei tule missään olosuhteissa ulkoistaa.

En ihmettele yhtään, jos monen kuntalaisen mielestä demarien linja on vähintäänkin sekava. SDP:n puheenjohtaja PaavoLipponen totesi puheessaan toukokuussa Sdp:n hyvinvointiseminaarissa "Kansalaisen, palvelun käyttäjän, näkökulmasta katsoen ei ole keskeisintä, kuka näitä palveluita tarjoaa. Laadun ja saatavuuden turvaaminen edellyttää olemassa olevien varojen mahdollisimman tehokasta käyttöä. Ei ole itseisarvo, että julkinen sektori tarjoaa kaikki hyvinvointipalvelut." (www.paavolipponen.org) Vaalien alla ääni kellossa on muuttunut täysin.

Entistä sekavammaksi demarien puheet tekee, kun katsoo käytännön tekoja eri kunnissa. Lahden kaupungissa SDP on suurin puolue ja yhdessä Vasemmistoliiton kanssa muodostaa enemmistön. Siellä on tehty yksimielinen päätös ostaa kaikki keskustan terveysaseman lääkäripalvelut ulkoa. Samoin Oulunsalossa hyvinvointilautakunta on vasemmistoliittolaisen puheenjohtajansa johdolla yksimielisesti päättänyt ostaa neljäsosan päivähoitopalveluista yksityisiltä palveluntuottajilta. Askolan kunnassa Keskusta ja SDP ovat suurimmat ryhmät. Kokoomuksella on ainoastaan kaksi valtuutettua. Kuitenkin Askolassa on päätetty ostaa merkittävä osa teknisen toimen palveluista yksityiseltä yrittäjältä.

Eilen YLE:n suuressa vaalitentissä puheenjohtaja Lipponen syytti Kokoomusta siitä, että kokoomusjohtoisessa Naantalissa pätkätyöntekijöiden osuus olisi 34%. Väite on pöyristyttävä kaikessa virheellisyydessään. Väitteellään hän halusi osoittaa Kokoomuksen esiin nostaman vaalitavoitteen pätkätöiden poistamisesta olevan ristiriidassa tekojemme kanssa.

Aluetyöterveyslaitoksen johtamassa Kunta10 -tutkimuksessa selvitetään vakinaisen ja määräaikaisen henkilökunnan tekemän työn määrää. Naantalissa määräaikaisen työn osuus on jo toistakymmentä vuotta ollut tutkimuskuntien alhaisimpia. Vuonna 2003 Naantalissa määräaikaisen työn osuus kaikesta teetetystä työstä oli vain 19 %, kun se korkeimmillaan tutkimuskunnissa oli reilusti yli 30 %. Lähes kaikki Naantalin määräaikaiset työntekijät ovat sairauslomien, äitiyslomien ja vuorotteluvapaiden sijaisia, joita ilman palveluja ei voi tuottaa. Tämä Euroopan parhaita työelämän olosuhteita seuraava tutkimus osoittaa kiistattomasti, että kokoomusvetoinen Naantali käyttää todella vähän tilapäisiä työntekijöitä. Puheenjohtaja Lipponen on anteeksipyynnön velkaa Naantalin kaupungin johdolle ja työntekijöille.

On surullista, että SDP:n vaalikampanjoinnissa mikään ei ole enää pyhää. Aseiksi eivät enää riitä omat arvot ja tavoitteet, vaan keinoiksi on otettu jo kilpailijoiden mustamaalaus ja virheellisen tiedon tahallinen levittely. Onko poliittinen kulttuuri, jossa puhutaan "niin totta kuin osataan", pesiytymässä myös demarileiriin?

Jyrki Katainen, puheenjohtaja, Kansallinen Kokoomus rp

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme