Mainos
Mainos

(22.11.) Poliisille riittävät valtuudet paritusrikosten selvittämiseen

Sisäministeri Ville Itälä vaatii poliisille lisävaltuuksia paristusrikosten selvittämiseen kirjoituksessaan otsikolla: Ihmiskauppa - laajalle levinnyt laiton bisnes.

Ville Itälä

Suomea velvoittavat kansainväliset säännökset edellyttävät ihmiskauppaa koskevien rangaistussäännösten sisällyttämistä lainsäädäntöömme. YK:n ja Euroopan unionin piirissä on solmittu yleissopimuksia ja tehty puitepäätöksiä, joissa pyritään puuttumaan ihmis- ja perusoikeuksia loukkaavaan ihmiskauppaan ja -salakuljetukseen sekä lapsipornografiaan ja lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Suomen on kuljettava tässä taistelussa eturintamassa.

Ihmiskauppa, käytännössä nykyajan orjakauppa, kohdistuu erityisesti lapsiin ja naisiin. Ammattimaisesti järjestäytyneet rikollisjärjestöt ovat luoneet laittoman maahantulon järjestämisestä eli ihmissalakuljetuksesta, ja ihmiskaupasta sen kaikissa muodoissa, erään tuottavimmista toimialoistaan. Samalla tavalla kuin huumekaupasta saatavilla tuloilla rahoitetaan terrorismia, ihmiskaupasta saatavat varat päätyvät myös muun rikollisen toiminnan käyttöpääomaksi.

Prostituutio on ihmiskauppaa

Viime viikkoina on julkisuudessa keskusteltu vilkkaasti keinoista puuttua erääseen ihmiskaupan ilmentymään, prostituutioon. Jo aikaisemmin tänä vuonna eduskunnalle antamani järjestyslakiesitys tarjoaa mahdollisuuden puuttua häiritsevään seksipalveluiden ostoon ja myyntiin. Vaikka kyse onkin yleisen järjestyksen turvaavasta sääntelystä, näyttää laki kuitenkin suuntaa suhtautumisessa prostituutioon. Asenneilmaston muutoksesta kertovat nekin selvitykset, jotka osoittavat kansanedustajien enemmistön tukevan seksuaalipalvelujen oston kriminalisointia.

Katson, että meidän on kaikin keinoin pyrittävä turvaamaan naisten perusoikeudet sekä estämään ja selvittämään järjestäytyneen rikollisuuden toiminta sen kaikissa muodoissaan. Valtionsyyttäjä Päivi Hirvelä osuu mielestäni ongelman ytimeen kirjoittaessaan 19.11.2002 Helsingin Sanomissa, että " erityisesti seksuaalisuus on alue, joka on ihmisen kaikkein yksityisintä aluetta. Prostituutio muuttuu kuitenkin yksityisasiasta yhteiskunnalliseksi ongelmaksi silloin, kun sen kautta rahoitetaan rikollista toimintaa". Seksuaalipalveluiden oston kriminalisointi on eräs erittäin varteenotettava keino puuttua prostituutioon.

Mallia kriminalisoinnille haetaan muun muassa Ruotsista. On kuitenkin huomattava, että Ruotsin esimerkki osoittaa, ettei seksin oston säätäminen rangaistavaksi ole ongelmatonta. Prostituutio on siirtynyt kaduilta sisätiloihin ja samalla myös paritustoiminta on lisääntynyt. Lain valvonta on osoittautunut haasteelliseksi. Haluan, että kriminalisoinnin vaikutukset kuitenkin ensitilassa perusteelliset selvitetään.

Tehokkaat pakkokeinot toimivia työkaluja myös paritusrikosten selvittämisessä

Paritusta koskeva sääntely Suomessa ei riittävästi huomioi paritustoiminnan saamia järjestäytyneen rikollisuuden piirteitä. Toiminnan organisoituminen ja linkittyminen muuhun vakavaan rikollisuuteen on uusi piirre suomalaisessa yhteiskunnassa. Poliisille tulee luoda edellytykset tehokkaasti puuttua parittajien toimintaan.

Poliisin oikeus tiettyjen pakkokeinojen, kuten telekuuntelun ja -valvonnan käyttöön tulee laajentaa koskemaan myös paritusrikoksia. Tämä on epäilemättä eräs tehokkaimmista keinoista puuttua prostituutioon sen nykymuodoissaan. Pakkokeinojen laajentamiseen on nyt erinomainen tilaisuus. Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen esitystä esitutkinta- ja pakkokeinolain muuttamiseksi. Tässä yhteydessä eduskunta voi niin halutessaan ottaa merkittävän askeleen paritusrikosten estämisessä.

En voi ymmärtää ministeri Biaudet'n vastustusta pakkokeino-oikeuksien laajentamisesta paritusrikoksiin. Jotta prostituutioon voidaan tehokkaasti puuttua, tulee myös poliisille antaa riittävät työkalut tehtävien suorittamiseen.

Ville Itälä, Kokoomuksen puheenjohtaja, sisäasiainministeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme