Mainos
Mainos

(22.8.03) Vain menestyvä yritys työllistää, sakottamalla ei työllisyys parane

Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä vaatii kirjoituksessaan hallitukselta toimia työttömyyden vähentämiseksi ja yritysten toimintaedellytysten parantamiseksi.

Itälä, Ville

Suomen yrittäjät julkistivat alkuviikosta tietoja yrityksien tilinpäätöksistä vuodelta 2002. Suomalaisyrityksille kuuluu kokonaisuutena onneksi edelleen kohtuullisen hyvää. Liikevaihto kasvoi ja vakavaraisuus parani entisestään. Valitettavasti ei kuitenkaan aivan viime vuosien tahtiin.

Työllisyyden parantuminen kulkee käsikädessä yrityksiemme kunnon kanssa. Tosiasia on, että suomalaiset yritykset ja yrittäjät ovat viime vuosina uudet työpaikat luoneet. Palkkauspäätökset on tehty yrityksissä ympäri Suomea. Tavoite 100 000 uuden työpaikan luomisesta vaatii terveitä pk-yrityksiä.

Hallituksen ensimmäinen budjettiesitys on nyt julkaistu. Valitettavaa on, että hallitus ei tunnu ottavan talousennusteita vakavasti eikä ryhdy todellisiin toimenpiteisiin työllisyyden kohentamiseksi.

Tehottomaksi osoittautuneeseen aktiivisen työvoimapolitiikan pakettiin laitetaan nyt sosialidemokraattien ehdoilla taas lisäpanostuksia. Sen sijaan olisi pitänyt tehdä sellaisia toimia, jotka vaikuttavat suoraan aitojen työpaikkojen syntyyn. Tällainen keino olisi ollut mm. työnantajien sivukulujen alentaminen. Hallitus on selkeästi unohtamassa hallitusohjelmassa olevan lupauksensa työvaltaisten alojen palkkojen sivukulujen huojennuksista.

Kun tähän lisätään hallituksen päättämättömyys yrittäjien osinkoverotusta ja sukupolvenvaihdoksia koskevissa asioissa, lisääntyy yrittäjien epävarmuus tulevaisuudesta entisestään.

Samanaikaiset puheet irtisanomissakosta taas saattavat olla todella tuhoisia. Uhkakuva lisäkustannuksista ei kannusta yrityksiä uusien työntekijöiden palkkaamiseen. Työllisyytemme kivijalka on pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Yritykset ajautuvat todellisiin vaikeuksiin, jos ne velvoitetaan maksamaan työntekijöille useiden kuukausien palkka korvaukseksi irtisanomisesta. Pienimmät saattavat jopa kaatua.

Irtisanomissakkoa on perusteltu Eurostatin vertailulla työnantajalle koituvista irtisanomiskustannuksista eri maissa. Arvion mukaan esimerkiksi Saksassa kustannukset ovat kuusi kertaa korkeampia kuin Suomessa. Saksassa työnantajan onkin neuvoteltava yritysneuvoston kanssa sosiaalisuunnitelma, jonka osana sovitaan irtisanottaville maksettavasta irtisanomisrahasta.

Tämä malli saattaisi johtaa yhä laajempaan vuokratyövoiman käyttöön ja epätyypillisien työsuhteiden lisääntymiseen. Ei kai se voi olla palkansaajienkaan etu?

Ehdottajilta unohtuu myös oleellinen seikka; maissa, joissa irtisanomisen korvaukset ovat korkeampia kuin Suomessa, ovat vastaavasti työttömyys- ja sosiaaliturvaverkot paljon heikompia. Työttömyysturvaa ja irtisanomissuojaa ei voi siis erottaa toisistaan vaan rehellisyyden nimissä vertailut on tehtävä kokonaispakettina.

Vallitsevassa taloustilanteessa yritysten tulevaisuuden usko on keskeinen tekijä, jota ei saa heikentää. Työllisyystilanteemme ei kestä tällaisia tarpeettomasti luotuja epävarmuustekijöitä.

Hallituksen pitäisi nyt rivakasti luoda toimenpiteillään luottamusta ja pitkäjännitteisiä toimintamahdollisuuksia. Yrityksien tulee voida suunnitella tulevaisuutta ilman että tarvitsee odottaa hallituksen ratkaisuja.

Muutenkin yrittäjyyttä todellisesti tukevat toimet puuttuvat Jäätteenmäen/Vanhasen hallituksen alkutaipaleelta melkein kokonaan. Vouhkattu yrittäjyyden politiikkaohjelma on oikeastaan sisällöltään lähes sama kuin Kokoomuksen vaatimuksesta käynnistetty edellishallituksen yrittäjyyshanke. Myös tuloksia tuli.

Kiitostakin toki täytyy antaa. Hallituspuolueet ansaitsevat tunnustuksen siitä, että nyt päätettiin ALV-liukumasta eli siitä, että pieni yritys ei heti 8500 euron liikevaihdon ylitettyään joudu maksamaan täyttä 22 prosentin arvonlisäveroa. Lopullinen malli on vielä auki, mutta hyvä jos toteutuu. Tässäkin jäi tosin parannettavaa; liukuman ulkopuolelle jätettiin maatalousyrittäjät. Jälleen pyyhkäistiin yksi asia maton alle, selvitykseen. Matto vaan on pian niin kuhmurainen, että siihen kompastuu vikkeläjalkaisinkin.

Ville Itälä, puheenjohtaja, Kansallinen Kokoomus rp.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme