Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

(23.04.04) Komissaaripeli ennenaikaista - "Pappikin on vielä paitasillaan"

SPD:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma tyrmää kirjoituksessaan ajatuksen pätkäkomisaarin nimittämisestä muutamaksi kuukaudeksi Erkki Liikasen jälkeen.

Eero Heinäluoma

Suomen Pankki saa uuden pääjohtajan 12. heinäkuuta. Komissaari Erkki Liikanen palaa takaisin Suomeen oltuaan 14 vuotta Euroopan uudessa ytimessä, Brysselissä. Liikanen on tehnyt erinomaista työtä avainpelaajanamme EU:ssa, ensin Suomen EU-lähettiläänä ja sitten kaksi kautta komissiossa

Liikanen tuo pankkiin vahvan eurooppalaisen osaamisen ja antaa erinomaiset mahdollisuudet säilyttää maamme vahva ja arvostettu asema myös Euroopan Keskuspankkijärjestelmässä.

Pankin pääjohtajavalinta on oma itsenäisen ratkaisunsa eikä siihen ole liitetty mitään muita ratkaisuja kuten mm. pääministeri Vanhanen on korostanut.

Liikasen ehdokkuus pääjohtajaksi on kuitenkin laittanut lisää vauhtia suomalaiseen komissaaripeliin. Komissaaripaikkaan näyttää liittyvän myös yhdenlaista poliittista kampanjointia. Tämä on sikäli turhaa, ettei komissioratkaisuja kuitenkaan tulla tekemään sillä perusteella, mikä on tarjokkaitten ilmoittautumisjärjestys tai vuoronumero.

Ajatus muutaman kuukauden pätkäkomissaarista on erityisen epäonnistunut, jos tavoitteena on Suomen asioiden hyvä hoito. Mitä hyötyä tällaisesta kesävänrikistä olisi sen paremmin Suomelle kuin komissiollekaan? Pätkäkomissaari on ratkaisu, jota ei kannata tavoitella, siihen voi enintään ajautua.

Hallituspuolueiden välillä Liikasen seuraajasta komissiossa ei ole käyty mitään keskusteluja. Keskustelu ns. rivikomissaarista onkin kovin ennenaikaista niin kauan kuin isompaa kalaa ollaan hakemassa. Tulee mieleen itäsuomalainen sananlasku: Ei hötkyillä, pappikin on vielä paitasillaan!

Hallitus on yhdessä sopinut, että Suomi tarjoaa komission puheenjohtajaksi eduskunnan puhemies Paavo Lipposta, jolla on valmiiksi laaja arvostus Euroopassa yli perinteisten puoluerajojen.

Jos tavoittelemme tosissamme keskeisiä tehtäviä EU:n johtopaikoilta, ei samaan aikaan ole mielekästä käydä kiistaa varavaihtoehdoista. Tällainen B-kisa ei ulospäin antaisi kovin vakuuttavaa kuvaa uskostamme päätavoitteen toteutumiseen.

Eurooppa-vaalien tulos vaikuttaa ilman muuta komission puheenjohtajaratkaisuun vaikkakin kyseessä on vahvasti myös henkilöratkaisu. Sosialistien paluu hallitukseen Espanjassa on viime viikkoina tuonutkin uutta jännitystä kamppailuun Euroopan eduskunnan suurimman puolueen asemasta.

On selvää, että sosialidemokraattien hyvä menestys Suomessa ja muualla vahvistaisi Lipposen mahdollisuuksia sillä henkilökohtaisessa kannatuksessa hän on jo nyt vahvoilla.

Komission puheenjohtaja ratkeaa EU:n huippukokouksessa 17.-18. kesäkuuta. Tuolloin on myös tiedossa neljä päivää aikaisemmin käytyjen Eurooppa-vaalien tulos. Huippukokouksessa on Suomella paljon pelissä. Kun huippukokouksen ratkaisut on nähty, on luonteva hetki palata komissaarikeskusteluun.

Jos onnistumme tavoitteissamme saada ensimmäinen suomalainen EU:n johtopaikoille, on eteneminen myös hallituksen päätöksenteossa helppoa. Kaikissa tapauksissa hallituksen on haettava yhteistä käsitystä kovasta ehdokkaasta komissioon, jotta painavien salkkujen jaossa voisimme menestyä. Tässä mielessä tohtori Alpo Rusin ehdotus keskustella komissaarivalinnalle asetettavista kriteereistä on oikeaan osunut. Tässä tarvitaan hallitusryhmien hyvää ja avointa yhteistyötä. Eikä haittaisi, jos lopputulokselle tulisi tukea myös oppositiosta.

Huippukokouksessa on kuitenkin esillä paitsi tärkeitä henkilöratkaisuja myös vielä tärkeämpiä asiaratkaisuja. Odotukset ovat voimakkaat, että Irlannin huippukokouksessa voitaisiin saavuttaa sopu uudesta perustuslaista. Kun tästä neuvotellaan on hallituksemme vietävä topakasti eteenpäin aiemmin päätettyjä tavoitteitamme. Niihin kuuluu hyvinvointipalvelujen puolustaminen ja oman komissaarin säilyttäminen myös jatkossa. Hallituksen tulee edessä olevissa neuvotteluissa pitää tiukasti kiinni siitä, että Suomella on jatkossakin oma komissaarinsa. Tässä ei ole syytä horjua eikä antaa väärille tulkinnoille sijaa.

Eero Heinäluoma, SDP:n puoluesihteeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme