Mainos
Mainos

24.05. Sadan vuoden yksinäisyys

Ministeri Suvi-Anne Siimes pohtii kirjoituksessaan vasemmiston työllisyyspolitiikkaa otsikolla: Sadan vuoden yksinäisyys.

SDP:n puheenjohtajuutta parhaillaan tavoittelevaa Erkki Tuomiojaa on totuttu pitämään puhdasverisenä 60-lukulaisena. Hakiessaan perusteluja molempien vasemmistopuolueiden yhdistämiselle hän siirtyy kuitenkin suoraan 1900-luvun alkuun eli kansalaissotaa edeltäneelle aikakaudelle.

Työväenliikkeen sadan vuoden takainen historia on toki arvokas asia. Itse näen, että vasemmistopuolueita yhdistäviä tekijöitä tulee siitä huolimatta etsiä mielummin tulevaisuudesta kuin menneisyydestä käsin.

Yksi tulevaisuuden haasteista on pohjoismaisen hyvinvointivaltion turvaaminen. Mielestäni hyvinvointivaltiota ei uhkaa niinkään sen täydelliseen romuttamiseen pyrkivä uusliberalismi kuin sen sisällölliseen uudelleenmäärittelyyn tähtäävä vaivihkainen toiminta.

Tuo uudelleenmäärittelypaine kohdistuu etenkin ansioturvaa täydentäviin vähimmäisturvaetuuksiin ja sen pontimena on työn ensisijaisuutta lähes äärimmäisyyteen asti korostava ajattelu. Vasemmiston kannalta ongelmallista on se, että SDP tuntuu antavan tuon paineen alla yhä enemmän myöten.

Onko SDP siis irtautumassa työväenliikkeen satavuotisesta solidaarisuusperinteestä? Ja onko 60-lukulaisten liikehdintä erilaisten heikkojen ja marginaalisten ryhmien sosiaalisten oikeuksien puolesta kokonaan lakkaamassa? Ja minkälaisen kannan asiaan ottaa SDP:n edessä oleva puoluekokous?

Työ on toki minunkin mielestäni pääsääntöisesti ensisijaista ja työllisyyden parantaminen tärkeää. Mutta jos vähimmäisturva ja kaikille yhteiset etuudet hukutetaan yksinomaan työn kerryttämän asioturvan alle, tien päässä häämöttää pikemminkin saksalainen kuin pohjoismainen hyvinvointimalli. Se tie pikemminkin loitontaa kuin yhdistää vasemmistopuolueita.

Mielestäni vasemmiston tärkein haaste on yhteisen maailman, ei yhteisen puolueen rakentaminen. Ja maailma on aidosti yhteinen vain, jos vastuut ja velvoitteet kuuluvat jatkossakin kaikille. Tällä hetkellä suomalaiset sosiaalidemokraatit horjuvat näiden perinteiden määrittelyssä.

Säällisen toimeentulon takaavaa työtä ei jatkossakaan riitä varmuudella kaikille. Siksi myös työn kerryttämä ansioturva jää usein vaillinnaiseksi. Jos kunnollista perusturvaa ei ole, yhä useampi pätkä- ja silpputyöläinen, maahanmuuttaja ja pitkäaikaistyötön jää tulevaisuudessa syrjään ja sosiaaliturvan ulkopuolelle. Se ei ole uhka vain täällä Suomessa vaan koko Euroopassa.
Suvi-Anne Siimes, ministeri valtiovarainministeriössä, Vasemmistoliiton puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme