Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

(24.10.03) Jorma Ollilan haaste otettava vastaan

SDP:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma korostaa, että tarvitsemme uudenlaista kuntien yhteistoimintaa. Hän viittaa Nokian pääjohtajan hiljattaiseen puheeseen.

Heinäluoma, Eero

Nokian pääjohtaja käytti arvokkaan puheenvuoron Teknologiateollisuus ry:n 100-vuotisjuhlissa. Hän analysoi mielenkiintoisesti vientiteollisuutemme menestyksen syitä ja esitti oman näkemyksensä tulevaisuuden haasteista. Ollila on yksi niistä yritysjohtajista, joita on syytä kuunnella silloinkin kun ei itse aina jää hänen kaikkia arvolähtökohtiaan. Ollilan tuore puheenvuoro ansaitsee kiitokset ja se kannustaa myös poliittisia päättäjiä osallistumaan keskusteluun.

Ollila varoitti niin kansakuntaa kuin yrityksiäkin pysähtyneisyyden vaaroista. Lamakuilun pohjalta on noustu, mutta suuri kysymys kuuluu, miten tästä eteenpäin.

Ollila korostaa osaamisen merkitystä ja siihen haasteeseen Vanhasen hallitus on jo tarttunut. Osaamispanostuksia kasvatetaan vaalikauden aikana pitkälti yli 200 miljoonan euron panoksella. Tutkimus- ja tuotekehityspanostuksilla tulemme olemaan Euroopan eturivissä myös tämän vaalikauden päättyessä.

Ollila teki aika kovan arvion pääkaupunkiseutupolitiikkamme onnistumisesta. Kuten Ollila totesi Suomen pääkaupunkiseutu poikkeaa epäedukseen erityisesti kansainvälisten yritysten merkittävien toimipisteiden vähäisyyden takia. Tähän haasteeseen pitäisi yhdessä tarttua niin pääkaupunkiseudun kunnallisten ja muidenkin päättäjien kuin myös koko valtiovallan.

Meidän on luovuttava pääkaupunkiseudun ja muun Suomen vastakkainasettelusta. Itämeren toiselta puolen puhumattakaan kauempaa - katsoen Suomen pääkaupunkiseutu on yksi kokonaisuus ja yhtenäinen metropoli. Helsingin seutu ei todellakaan kilpailee samassa sarjassa kuin Outokumpu tai Pihtipudas vaan siinä Itämeren sarjassa, jossa ovat Tukholma, Kööpenhamina, Hampuri, Tallinna tai Pietari.

Ollilan haasteeseen on nyt tartuttava niin kunnallisessa kuin valtiollisessakin päätöksenteossa. Esitänkin, että poliittinen valta lähtisi voimalla kehittämään pääkaupunkiseutua koko Suomen veturina. Tässä asiassa on uusien oivallusten ei vanhojen vastakkainasettelun aika. Tässä yhtyvät yritysten ja ihmisten tarpeet.

Tarvitsemme uudenlaista kuntien yhteistoimintaa, jotta keinotekoiset kuntarajat eivät toimi vaikkapa asuntojen rakentamisen ja tasapainoisen kaavoittamisen esteenä.

Hallitus on asettanut erityisen selvitysmiehen, kokeneen vaikuttajan ja entisen Kuntaliiton toimitusjohtajan Jussi-Pekka Alasen, tekemään esitystä nykyisten kuntien yhteistyön kehittämisestä koko seudun kilpailukyvyn parantamiseksi. Hänen työhönsä liittyy paljon odotuksia. Jorma Ollilan puheenvuoro on vahva tuki selvitysmiehen työlle.

Pääkaupunkiseudun yhteistyötä ja vetovoimaa parantavia päätöksiä tarvitaan nyt pikaisesti. Paavo Lipposen aloite erityisestä Kainuun hallintokokeilusta etenee hyvää vauhtia ja on tuonut uutta elinvoimaa tuolle alueelle. Eikö nyt pääkaupunkiseudulle tarvittaisi aivan ikioma Kainuun malli. Sellainen malli, jossa kuntarajat eivät olisi esteinä tarpeellisten palveluiden saannille ja jossa asuntopolitiikka ja myös alueen tunnetuksi teko kansainvälisille yrityksille olisivat yhteisiä asioita.

Samaan aikaan on vietävä eteenpäin Vuosaaren satamahanketta ja muita käytännöllisiä alueen elinkeinoelämälle ja vetovoimalla tärkeitä hankkeita. Vilkas kulttuurielämä on yksi tunnettu monien yritysten sijaintipäätöksiin vaikuttava tekijä. Siksi onkin toivottavaa, että Vanhasen hallituksen myönteinen päätös lähteä mukaan pääkaupungin kulttuurielämälle tärkeään musiikkitalohankkeeseen saavat jatko myös muissa päättäjissä.

Suomi on tähän asti pärjännyt varsin hyvin yrityskilpailussa osaavalla työvoimalla, yhteistyötyökykyisillä työmarkkinoilla, sekä korkealla teknologiapolitiikalla ja sen rahallisilla yhteiskuntapanostuksilla. Suomalaisen yritysympäristön kehittäminen ei ole tietenkään pelkkää metropolipolitiikkaa, sillä päätöksentekijöillä on vastuu koko Suomesta. Sen johdosta osaamisperusteista aluepolitiikan uudistyötä on jatkettava ja tarvittaessa meillä on oltava valmius myös uusiin nopeisiin ratkaisuihin. Kuitenkaan alueiden välistä vastakkainasettelua meidän ei kannata täällä Euroopan rajamaalla ruokkia.

Pääkaupunkiseudun kehitysmahdollisuuksia turvaavien ratkaisujen aikaansaanti vaatii tuekseen myös onnistunutta talouspolitiikkaa ja yritysten kasvumahdollisuuksia tukevia käytännön päätöksiä. Talouden muutokset, niin lamassa kuin nousussakin, näkyvät ensimmäisenä Helsingin seudulla. Tältä kannalta katsoen yritysverotuksen uudistuspäätökset vielä tämän syksyn aikana ovat tärkeitä. Niissäkin tarvitaan ennakkoluulottomuutta ja määrätietoisuutta sekä kokoavaa yhteistä ajattelua turhien vastakkainasettelujen sijasta.

Vanhasen hallituksella on osaltaan kaikki mahdollisuudet ottaa Ollilan haaste vastaan. Siitä hyötyisi niin pääkaupunkiseutu kuin koko maa, suomalainen yrityselämä kuin suomalainen palkansaaja.

Eero Heinäluoma, SDP:n puoluesihteeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme