Mainos
Mainos

(25.04.03) Salaisia pöytäkirjoja ei ole

Pääministeri Anneli Jäätteenmäki vakuuttaa MTV3:n Nettivieras-kirjoituksessaan, ettei hallitusneuvottelujen yhteydessä ole sovittu mistään salaisesta lisäpöytäkirjasta.

Anneli Jäätteenmäki, Keskustan puheenjohtaja

Hallituksen nimittämisen jälkeen uusi oppositio on hyökännyt ärhäkästi hallituksen kimppuun niin kuin parlamentarismissa kuuluukin. Keskustelussa on lupa käyttää värikästäkin kieltä, mutta väärien tietojen levittäminen ei ole korrektia.

Esimerkiksi sopii julkisuudessa viljelty väite, että hallitusneuvottelujen yhteydessä olisi sovittu jostakin salaisesta lisäpöytäkirjasta. Siinä muka olisi päätetty, miten ja kuinka paljon hallitus aikoo todellisuudessa käyttää rahaa eri tarkoituksiin vaalikauden aikana.

Totuus tästäkin asiasta paljastuu itse hallitusohjelmasta. Siteeraan sitä suoraan: "Kansantalouden kasvuperustan vahvistamiseksi sekä julkisten palvelujen ja sosiaaliturvan epäkohtien korjaamiseksi hallitusohjelmassa on sovittu vuoden 2007 tasossa 1,12 miljardiin euroon kohoavista menonlisäyksistä vaalikauden aikana."

Hallitusohjelman eri luvuissa kerrotaan tarkemmin ne kohteet, mihin tarkoituksiin tämä 1,12 miljardia euroa on tarkoitus ohjata.

Puheilla salaisesta lisäpöytäkirjasta saatetaan viitata erääseen laskelmaan, jonka hallitusneuvottelujen talousryhmä teki ohjeeksi muille työryhmille. Siinä on eritelty neuvotteluryhmittäin, miten menolisäykset painottuvat. Valpas media uutisoi tämän yhden liuskan mittaisen laskelman sisällön jo tuoreeltaan hallitusneuvottelujen aikana.

Sittemmin tämä laskelma on toimitettu tiedoksi mm. kaikille ministereille ja kansliapäälliköille, jotta sitä voitaisiin hyödyntää normaalissa budjettikehysten valmisteluprosessissa. Toisin sanoen kaikki Säätytalolla sovitut asiat tulevat julkisiksi sitä mukaa kun budjettivalmistelu etenee.

Säätytalon talousryhmän työllä oli sikäli tärkeä merkitys, että muut työryhmät tarvitsivat talousraameja oman työnsä pohjaksi. Hallitusohjelman kirjoittaminen alkoi edetä ripeästi sen jälkeen kun nämä raamit olivat tiedossa.

Kuten hallitusohjelman varsinaisessa tekstissä on kerrottu, tässä yhden liuskan laskelmassa on kerrottu vain, kuinka paljon nykyistä enemmän rahaa voidaan käyttää eri tarkoituksiin vuonna 2007. Sitä ennen tehdään kuitenkin kolme budjettia, ja niiden osalta Säätytalolla ei tehty mitään muita päätöksiä kuin mitä hallitusohjelmaan on kirjattu: esimerkiksi lapsilisiä korotetaan ensi vuonna, kotihoidontukea ja alimpia sairaus- ja äitiyspäivärahoja vuonna 2005 sekä kansaneläkkeitä vuonna 2006.

Jälkikäteen ajatellen tämä mystinen yhden liuskan laskelma olisi voitu aivan hyvin julkistaa hallitusohjelman liitteenä. Mutta sen asiallinen sisältö ja merkitys käyvät kyllä riittävän hyvin selville itse hallitusohjelman tekstistäkin.

Anneli Jäätteenmäki, Pääministeri, Keskustan puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme