Mainos
Mainos

(25.10.2002) Irlannin kansanäänestysten opetukset

Tutkimuspäällikkö Teija Tiilikainen neuvoo EU-maita ottamaan esimerkkiä Irlannin EU-kansanäänestyksestä.

Irlannissa järjestettiin viime viikonloppuna jo toinen kansanäänestys EU:n perussopimuksia muuttavasta Nizzan sopimuksesta. Toisin kuin kesän 2001 kansanäänestyksessä, tulos oli tällä kerralla selkeän myönteinen. Äänestysprosentti oli myös reilusti korkeampi kuin edellisellä kerralla.

Irlannin EU-kansanäänestykset osoittavat paremmin kuin hyvin kansanäänestysinstrumentin plussat ja miinukset. Kansalaisten mielenkiinnon kasvu EU-asioita kohtaan on kansanäänestysten ehdoton plussa. On sanottu, ettei missään tunneta tällä hetkellä teknistä ja vaikeaselkoista Nizzan sopimusta yhtä hyvin kuin Irlannissa. Kansanäänestykseen valmistautuminen ajaa poliittiset liikkeet käymään selkokielistä keskustelua teknisistäkin kysymyksistä ja havainnollistamaan niiden merkitystä kansalaisten kannalta. EU-asioiden yhteydessä tällainen poliittinen keskustelu ja poliittisten vastakkainasettelujen hakeminen on vielä harvinaista herkkua, ja pitkällä tähtäimellä se vahvistaa EU:n legitimiteettiä.

Kansanäänestysten käyttöön liittyvät ongelmatkin näkyvät Irlannin äänestysten kohdalla selkeästi. Kansanäänestys on aina hyvin vahva poliittinen instrumentti riippumatta tulosta hämärtävistä taustatekijöistä kuten alhaisesta äänestysaktiivisuudesta tai vinoumista poliittisissa kampanjoissa. Irlannin kesän 2001 kansanäänestyksessä puoli miljoonaa irlantilaista kuudesosa maan äänioikeutetusta väestöstä löi pysyvän leimansa maan EU-politiikkaan. Kansanäänestyksen tulkittiin olevan irlantilaisten epäluottamuslause EU:n laajentumista kohtaan. Kanta aiheutti huomattavaa ärsytystä yhtä hyvin unionin nykyisissä jäsenmaissa kuin hakijamaissakin ja irlantilaisia syytettiin itsekkyydestä ja haluttomuudesta luopua EU:lta saamistaan suurista tuista köyhempien maiden hyväksi.

Irlantilaisiin lyöty laajentumiskriittinen leima on kuitenkin vahvasti ristiriidassa irlantilaisten perinteisesti hyvin myönteisen integraatioasenteen kanssa. Mielipidetiedusteluissa irlantilaiset ovat jo vuosikymmeniä olleet eräs EU:n integraatiomyönteisimmistä kansakunnista. Toiseksi, EU:n laajeneminen ei noussut päällimmäiseksi kysymykseksi kesän 2001 kansanäänestystä edeltäneessä poliittisessa keskustelussa. Irlantilaisten päällimmäisin huoli Nizzan sopimukseen liittyen näytti tuolloin koskevan sitä mahdollisuutta puolustuspoliittisen yhteistyön syventämiseen, jonka Nizzan sopimuksen tulkittiin tarjoavan. Mielipidetiedustelut ovat kaiken aikaa todistaneet irlantilaisten vahvaa tukea myös EU:n laajenemiselle.

Eri puolilla EU:a tullaan lähitulevaisuudessa järjestämään lukuisia kansanäänestyksiä yhtä hyvin uusiin unionijäsenyyksiin kuin muihinkin perussopimusmuutoksiin liittyen. Irlannin kansanäänestykset tarjoavat tässä suhteessa opettavaisen esimerkin, jota kansanäänestyksiä valmistellessa kannattaa pohtia huolellisesti.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme