Mainos
Mainos

(27.09.02) Perheiden huolet otettava tosissaan!

Keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki haluaa lisää huomiota perheiden ongelmille: Perheiden huolet otettava tosissaan!

Lasten ja nuorten turvallisuuden tunne on monisäikeinen asia. Yleensä ensimmäinen aikuisille mieleen tuleva ajatus on, että lasten ja nuorten turvallisuus edellyttää nimenomaan lapsiin ja nuoriin suunnattuja toimia.

Lasten turvallisuus riippuu kuitenkin suoraan aikuisten maailman turvallisuudesta tai turvattomuudesta. Vaihtoehdot typistyvät turvalliseen ja mukavaan tai epävarmaan ja pelottavaan.

Perhe on ykköstekijä. Onko perheessä tilaa, aikaa ja rauhaa olla lapsen ja nuoren kanssa? Onko vanhemmilla taloudellisesti mahdollista olla lastensa kanssa? Ovatko työelämämme pelisäännöt ja lait sovitettu yhteen lapsiperheiden tarpeiden kanssa?

Pakotetaanko esimerkiksi pääkaupunkiseudun korkeilla asuntojen hinnoilla ja elinkustannuksilla molemmat vanhemmat kokopäivätyöhön silloinkin, kun lasten ja nuorten kannalta toisen tai molempien vanhempien lyhyempi työviikko olisi parempi ratkaisu? Nämä ovat kriittisiä kysymyksiä koko kansakunnan tulevaisuutta ajatellen.

Olisi vakavasti harkittava, että alle 16-vuotiaiden lasten vanhemmille voitaisiin antaa mahdollisuus tehdä nykyistä lyhyempää työviikkoa. Toisiko esimerkiksi 30-tuntinen työviikko helpotusta lapsiperheiden arjen ongelmiin? Asia on selvittämisen arvoinen. Perheiden huolet on otettava tosissaan!

Huume- ja päihdetyössä järkevintä olisi aikuisten parissa tehtävä työ. Huumeteollisuus on kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden muoto, jossa taloudellista voittoa tavoittelevat täysikasvuiset aikuiset ja jossa nuoria käytetään häikäilemättä hyväksi.

On myös selvää, että lasten ja nuorten holtiton alkoholin käyttö on suorassa suhteessa siihen, mitä aikuiset tekevät. Lapset ottavat mallia aikuisten alkoholikulttuurista niin Suomessa kuin Etelä-Euroopassa. Juuri siksi Suomessa on lapsijuoppoja, Etelä-Euroopassa ei.

Myös koulu tuottaa turvallisuutta tai turvattomuutta. Koulu on avainasemassa lapsen ja nuoren kehityksen kannalta. Lapsi viettää kymmenen vuoden aikana lähes puolet (6-8 tuntia) valveillaoloajastaan koulussa tai koulumatkalla.

Koulun pitäisi pystyä arvostamaan lasten kykyjä ja taitoja siten, että valmista epäonnistumisen mallia ja kroonista huonouden tunnetta ei syntyisi jo koulussa. Kaverisuhteet tai ilman niitä jääminen ovat asia, johon koulun tulisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota.

Yksinäinen ja masentunut lapsi saa valitettavasti olla koulussa täysin vailla huomiota, kun sen sijaan pienelläkin opettajien häirinnällä lapsi saa itsensä heti huomion keskipisteeksi.

Miltä näyttää nuoren sukupolven tulevaisuus? Onko nuorille tarjolla työtä? Minne on kadonnut takavuosien ajatus takuutyöstä peruskoulutuksensa päättäville nuorille?

Tällä hetkellä karmea realiteetti on se, että jo ala-asteella alkaa karsinta siitä, kuka syrjäytyy työelämästä. Viimeistään yläasteella peli on pelattu monien osalta. Oppilashuollon työntekijät voivat vain seurata katseella, kun koulut tuottavat työttömiä ja syrjäytyviä nuoria. Näinhän käy välttämättä silloin, kun 10 prosenttia ikäluokasta jää vaille jatkokoulutuspaikkaa, työtä tai työhön valmennusta.

Aikuisten ongelmat ovat myös lasten ongelmia. Kun puhutaan nuorten turvallisuudesta, ei voi ohittaa mielenterveystyötä. Psyykkiset tekijät ovat suurin ennenaikaiselle eläkkeelle joutumisen syy Suomessa.

Tutkimusten mukaan noin joka viides suomalainen kärsii masennuksesta. Vuodesta 2000 lähtien maamme eniten myyty lääke on ollut masennuslääke. Suomessa työuupumus on arvioitu nopeimmin kasvavaksi kansanterveysongelmaksi. Lapsiin tämä heijastuu siten, että lähes puolet perheistä päätyy eroon, kun lapset ovat vielä alaikäisiä.

Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ei ole nimensä veroinen. On tehtävä paljon työtä, jotta elinympäristömme olisi tasapainoinen eikä ihmisten tarvitsisi sinnitellä seuraavaan päivään vain pakosta.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme