Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

(27.12.) Uudenvuoden lahja

SDP:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma vaatii pikaisia toimia pääkaupunkiseudun asuntopulan ratkaisemiseksi Nettivieras-kirjoituksessaan otsikolla: Uudenvuoden lahja.

Heinäluoma, Eero

Joulun yltäkylläisyyden keskellä yhteiskunnassamme muhii edelleen monenlaisia ongelmia, jotka odottavat ratkaisujaan. Yksi pulma on kasvukeskuksissa, erityisesti pääkaupunkiseudulla vallitseva asuntopula.

Vaikka asumisen taso on noussut hurjasti menneinä vuosikymmeninä, olemme edelleen pohjoismaisia mittoja jäljessä erityisesti asumisväljyydessä. Monilla nuorilla itsenäistyminen viivästyy, kun kohtuuhintaista vuokra-asuntoa ei ole saatavilla. Samaan aikaan on keskuudessamme iso joukko ihmisiä kokonaan vailla asuntoa. Asia, josta kansanedustaja, lääkäri Ilkka Taipale on väsymättä muistuttanut kaikkia päätöksentekijöitä.

Asumisen tukemisesta löytyy myös varsinaisia kummallisuuksia. Vanhentuneet aravatuotannon ehdot ovat johtaneet siihen, että arava-asunnoista peritään markkinakorkojen yli meneviä korkoja. Alkuperäinen ajatus sosiaalisesta asuntotuotannosta on näin kääntynyt päälaelleen: pienituloiset joutuvat maksamaan lainoistaan valtiolle korkeampia korkoja kuin hyvätuloiset normaaleista pankkilainoista.

Vuokra-asuntotuotannon hiipuminen aiheuttaa kertaantuvia ongelmia. Ahon hallituksen aikana purettu vuokrasäännöstely johti vain lyhytaikaisesti vuokra-asuntojen tarjonnan lisääntymiseen mutta pitkäaikaisesti vuokratason nousuun. Pula vuokra-asunnoista pakottaa omistusasumiseen ja tämä on osaltaan ruokkinut omistusasuntojen hintojen jatkuvaa nousua.

Jos sosiaalista asuntotuotantoa ei saada uudelleen liikkeelle, on tästä tulossa seuraavan nousun pullonkaula. Pula asunnoista tulee uusien, erityisesti palvelualan työpaikkojen täyttymiselle esteeksi. Tästä huolesta on erityisesti pääkaupunkiseudun elinkeinoelämä jo moneen kertaan varoittanut.

Tupon yhteyteen kootussa työllisyyspaketissa tehtiin pieniä päätöksiä asuntotuotannon vauhdittamisesta. Isommat asuntopolitiikan päätökset jäivät odottamaan uutta virkamiesvalmistelua. Asuntoasioista vastaava ministeri Siimes piti parempana erottaa asuntopolitiikan asiat tuposta.

Tarkoituksena oli, että asuntoasioista hallituksessa tehtäisiin uusia päätöksiä vielä ennen joulua. Tämä aikataulu ei pitänyt ja asuntotuotannon vauhdittamista koskevat päätökset ovat edelleen valmistelussa.

Asuntotuotantoa vauhdittavia päätöksiä tarvitaan pikaisesti. Asuntotuotannon vauhdittamiseksi ja oikeudenmukaisuuden lisäämiseksi on arava-järjestelmää myös remontoitava. Edelleen liian korkeita arava-korkoja on alennettava. Eduskunta kiirehti osaltaan joulukuussa uusia päätöksiä. Asuntoministerillä on nyt näytön paikka!

Asuntopulmista kärsiville hallituksen uudet asuntopolitiikan linjaukset sopisivat hyvin uuden vuoden parhaaksi lahjaksi. Uusia päätöksiä tarvitaan vielä nykyisen hallituksen aikana ja tammikuu on samalla ehdoton takaraja. Muutoin uhkana on uustuotannon kärsiminen pidempiaikaisesti ja sosiaalisen asuntotuotannon vaarantuminen.

Eero Heinäluoma, SDP:n puoluesihteeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme