Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

(27.6.03) Elintarvikevirasto Helsinkiin

EU:n maatalousneuvottelujen lopputulos kertoo osaltaan, mikä merkitys on hyvin hoidetulla Eurooppa-politiikalla kansallisille eduillemme. EU:n maatalousuudistus lähtee nyt etenemään suomalaisten kannalta kohtuullisen hyvään suuntaan. Ylituotantoa suosivaa tukijärjestelmää uusitaan, mutta siten, että maataloustuotannon mahdollisuudet myös täällä pohjoisessa säilyvät.

Maatalousministeri Juha Korkeaoja joukkueineen ansaitsee aidon tunnustuksen onnistuneesta neuvottelustrategiasta. Suomalaiset hyväksyivät EU:n välttämättömän maatalousuudistuksen pääsuuntaviivat mutta toimivat sinnikkäästi kansallisten erityispiirteidemme huomioonottamiseksi tukipolitiikassa. Tässä onnistuttiin vähintäänkin kohtuullisella tavalla.

Samaa lähtökohtaa voi suositella myös Euroopan Unionin tulevaisuuskeskusteluun, kun konventin tulokset tulevat kansallisesti arvioitaviksi. Konventin työ antaa lujan perustan hallitusten välisille tuleville neuvotteluille. EU:n päätöksenteko selkiintyy ja vahvistuu. Kansalaisten oikeudet tulevat EU:n tulevassa perussopimuksessa myös kunnolla esille.

Tohtori Teija Tiilikainen teki hallituksen edustajana kiistatta hyvää ja arvostettua työtä konventissa. Ei ollut hänen vikansa se, että hänelle annetut neuvotteluvaltuudet eivät mahdollistaneet kompromissien rakentamista ja niihin osallistumista.

Toinen tohtori, kansanedustaja Kimmo Kiljunen nousi konventtivalmisteluissa vahvaksi persoonaksi. Hän saavutti arvostetun ja näkyvän aseman konventin suuressa sosialistiryhmässä ja sai nopeasti hyvän puheyhteyden myös konventin johtoon. Kiljusesta on lyhyessä aikaa tullut eturivin sosialidemokraattisia ulkopolitiikan taitajia, mihin tietysti hyvät lähtökohdat antaa hänen vahva aikaisempi kansainvälinen taustansa.

Kun tulevaisuudessa EU-valtioiden määrä nousee pitkälti yli kahdenkymmenen on selvää, että yksin tästä syystä rakenteet kaipaavat uudistuksia. Moni kokouksissa istunut tietää, että kuuden kuukauden välein vaihtuva puheenjohtajuus ei ole kovin tehokas toimintamuoto. Suomen vihreätkin näyttivät kesän puoluekokouksessa mallia ja mahdollistavat jatkossa kuusi vuotta kestävän puheenjohtajuuden.

Pysyvämmän EU-neuvoston puheenjohtajuuden estäminen ei siis voi kuulua Suomen EU-politiikan kärkiasioihin. Sen sijaan kansallisestikin on merkitystä sillä, että Suomi säilyttää jatkossakin mahdollisuuden omaan komissaariin. Tasapuolisen komissioratkaisun puolesta kannattaa työskennellä. Mallin rakentelussa voisi käyttää hyväksi EU-komissaarimme Erkki Liikasen kokemusta ja ajatuksia.

EU-politiikka on myös kansallisten etujen ajamista. Tältä kannalta on merkitystä sillä, että EU:n elintarvikevirasto sijoitetaan Suomeen. Maataloustuotannon tulevaisuuden kilpailukyvylle on merkitystä sillä, että profiloidumme eurooppalaisittainkin ruokaturvallisuusasioissa ja elintarvikeviraston sijoittumisella Helsinkiin on laajempaakin merkitystä.

Entisen ulkomaankauppaministerin, Jari Vilenin tuore ulostulo, jossa kannatettiin elintarvikevirastosta luopumista oli paha kömmähdys. Se heikensi Suomen neuvotteluasetelmia ja aiheuttaa epätietoisuutta. Hallituksen puolelta tarvitaan nyt selventävää puheenvuoroa, sillä on arvattavissa, että entisen EU-ministerin julkisuushakuinen kannanotto on raportoitu kaikkiin EU-pääkaupunkeihin.

Kun Helsingillä on neljäntoista jäsenmaan kannatus viidestätoista on Suomen pidettävä tiukasti kiinni elintarvikeviraston sijoittamisesta Helsinkiin. Italian pääministeri on jo kertaalleen - viime maaliskuussa - hyväksynyt elintarvikeviraston sijoittamisen Suomeen. Komissio on ollut valmistelussa mukana ja rakentanut mallin, jossa Italian Parma saisi asiassa oman kymmenyksensä. Meillä ei siis ole mitään syytä aloittaa tässä asiassa Italian kanssa uutta iltalypsyä puhumattakaan periksi antamisesta maalle, jossa jo ennestään on lukuisia EU-virastoja.

Elintarvikevirasto on tärkeä Helsingille, Suomelle ja Suomen maataloudelle. Tässä helpossa asiassa mitataan myös EU-politiikan tasapuolisuutta pienten ja suurten, vanhojen ja uusien jäsenmaiden välillä.

Suomella onkin kaikki syyt pitää nyt tiukasti kiinni elintarvikeviraston sijoittumisesta Helsinkiin Italian ja Suomen pääministereiden maaliskuussa käymän keskustelun mukaisesti. Hallituksen on tässä asiassa syytä pitää huolta oikeudenmukaisuuden ja aikaisempien tehtyjen sopimusten kunnioittamisesta. Tällaisessa kansallisessa asiassa olisi toivottavaa, että myös oppositio tukisi yhteistä linjaa.

Kaikesta huolimatta: kun elintarvikeviraston avajaisia aikanaan vietetään Helsingin Viikissä, on Jari Vilen syytä kutsua yhtenä kunniavieraana mukaan. Olihan hän omana ministeriaikanaan puhumassa hankkeen puolesta.

SDP:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme