Mainos
Mainos

(28.2.03) Paniikkijarrutusta ei pidä tehdä

Kokoomuksen puheenjohtaja, sisäministeri Ville Itälä peräänkuuluttaa viisaan talouspolitiika jatkamista MTV3:n Nettivieraana kirjoituksessaan otsikolla: Paniikkijarrutusta ei pidä tehdä.

Ville Itälä

Kokoomus asetti käytävälle vaalikampanjalle standardin. Julkaisimme ensimmäisenä puolueena vaaliohjelmamme. Se sisälsi kuusi konkreettista tavoitetta, jotka oli tarkoin harkittu, mitoitettu ja suunnattu. Vaikka euro ei ole arvo, se on väline, joka täytyy huomioida. Siksi myös laskimme ohjelmamme kustannukset ja osoitimme, että valtiontalous on ylijäämäinen ohjelmamme toteutuessa kolmen prosentin keskimääräisen kasvun olosuhteissa.

Kuuden kohdan ohjelma johti siihen, että muut suuret puolueet ja vihreät ovat noudattaneet samaa mallia - kulkeneet korulauseista kohti konkretiaa. Vaalikeskustelu saatiin realistisemmalle tasolle ja samalla ihmiset saivat paremman mahdollisuuden vertailla puolueiden tarjoamia vaihtoehtoja.

Toinen strateginen tavoite, jossa Kokoomus on onnistunut on puoluekokouksessa tekemämme linjaus: palvelut ennen tulonsiirtoja. Kun nyt tarkastelee suurten puolueiden ohjelmien painopisteitä voi havaita, että muut ovat tulleet kokoomuksen linjoille. Niin SDP:n kuin Keskustankin ohjelmat painottavat enemmän palvelupanoksia kuin tulonsiirtoja. Molemmissa puolueissa muutos on merkittävä kun seuraa vielä syksyllä eduskunnassa vellonutta keskustelua.

Keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki vaati viime viikolla hallitusta antamaan oppositiollekin tiedon maan talouden tilasta. Jäätteenmäki tiesi tai ainakin hänen olisi luullut tietävän, että tämän viikon tiistaina hallitus kehysriihestään kertoo tilanteen ei vain oppositiolle vaan kaikille.

Kuluvan ja ensi vuoden kasvuennusteita tarkistettiin alaspäin. Talouden arvioidaan kasvavan tänä vuonna 2,3 ja ensi vuonna 2,4 prosenttia. Työttömyysasteen ennustettiin pysyvän nykytasolla ensi vuonna.

Kansainvälinen tilanne sisältää talouskehityksen näkökulmasta useita eri riskitekijöitä. Sellaisia ovat mahdollisen Irakin sodan lisäksi euroalueen hidas talouskasvu ja Yhdysvaltojen velkavetoinen tukala tilanne. Myönteisenä tekijänä on edelleen kuluttajaluottamuksen pysyminen varsin hyvällä tasolla.

Suomen tilanne on suhteellisesti varsin hyvä. Kilpailukykymme on hyvä, kustannuskehitys ja työrauha turvattu, yritysten taseet kunnossa ja kotitalouksien velkaantuneisuus varsin vähäistä.

Seuraavan hallituksen haasteena on vaikuttaa työllisyyteen, kasvuun ja kuluttajaluottamuksen ylläpitoon. Kasvun vahvistaminen on välttämätöntä.

Viisasta talouspolitiikkaa on syytä jatkaa. Paniikkijarrutus ei nyt kannata. Pidemmällä aikavälillä ikääntymiskehitykseen vastaaminen käy vaikeaksi jos menokuri karkaisi tai jos talouskasvu jäisi vaatimattomaksi. Työllisyysaste on avainasemassa.

Työllisyysaste on tällä hetkellä noin 66 prosentin tasolla. Liian moni suomalainen on vailla työtä. Haasteista selviäminen edellyttää vahvasti talouskasvua, erityisesti yksityisen sektorin kasvua suosivaa talouspolitiikkaa. Vain siten voidaan ylläpitää julkista sektoria ja turvata hyvinvointipalvelut.

Kasvun ja työllisyyden osalta huomio kiinnittyy kahteen suomalaiseen erityispiirteeseen: yrittäjien määrä työikäisestä väestöstä on kansainvälisesti alhainen ja työttömyys kohdistuu enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa vähemmän koulutettuun väestönosaan.

Yrittäjyyden ollessa talouskasvun, työllisyyden ja aluekehityksen kannalta avainasemassa, tulee sen edistäminen nostaa seuraavan vaalikauden ykkösasioiden joukkoon. Tähän nähden on torjuttava sellainen verouudistusta, joka heikentää yritysten ja yrittäjien mahdollisuuksia luoda talouskasvua ja työpaikkoja.

Vastauksen löytäminen vähemmän tuottavan, mutta silti yhteiskunnallisesti tärkeän työn ongelmiin on työllisyyden avainkysymyksiä. Olisi aika siirtyä itsepalveluyhteiskunnasta palveluyhteiskuntaan ja kannustaa ihmisiä tärkeään, hyvinvointia lisäävään palvelutyöhön ja luoda tälle työlle edellytyksiä. Nyt tuo työ maksaa tavalliselle palkansaajalle mm. työn verotuksen johdosta liikaa. Siksi onkin tarpeen kokeilla mallia, jossa alennetaan tarkoitettujen töiden sosiaalivakuutusmaksuja ja siten lisätään työn kysyntää.

Samalla kun julkisten peruspalveluiden turvaaminen edellyttää tiukan linjan ylläpitämistä julkisten menojen osalta, tarvitaan selviä painotuksia. Terveydenhoito ja koulutus on pidettävä kunnossa. Hyvin hoidettu terveydenhuolto on merkittävä panostus tulevaisuuteen.

Helsingin Sanomat tutki ihmisille tärkeimmät vaaliteemat. Kolmen kärki oli selvä. terveydenhuolto, vanhusten hoito ja työllisyys. Myös huumeet nousivat listalla hyvin korkealle.

Kokoomuksen kuuden kohdan ohjelma vastaa ihmisten huolenaiheisiin ja antaa porvarillisen näkökulman näiden kysymysten ratkaisemiseen. HS listalla talouskasvun jatkuminen tuli sijalle 19.

Kasvuhakuisena puolueena kokoomus nostaa talouskasvun vahvasti esille. Kasvua tarvitaan, jotta palvelupuoli voidaan toteuttaa ja työllisyysaste saadaan nousemaan.

Alle kolmen prosentin keskimääräisellä talouskasvulla kaikkien puolueiden vaaliohjelmat ovat roskakorissa, sillä sitä pienemmällä kasvulla julkinen talous on pakkasen puolella reippaasti. Jos tyydytään vain 2,5 prosentin kasvuodotukseen voidaan ohjelmien täysimääräinen toteuttaminen unohtaa. Tässä jätän sitten omaan arvoonsa Jäättenmäen lipsahduksen, jonka mukaan keskustan ohjelma toteutuu nollakasvulla.

Ville Itälä, kokoomuksen puheenjohtaja, sisäasiainministeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme