Mainos
Mainos

28.6. Työllisyys ja tasa-arvo kuntoon!

Keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki pohtii kirjoituksessaan työllisyyttä ja tasa-arvoa: Työllisyys ja tasa-arvo kuntoon!

Työelämän epätasa-arvo on kansallinen häpeätahra. On lohdutonta, että edelleen, tänäkin päivänä, naisen tienaama euro on vain 80 sentin arvoinen.

Sukupuoleen perustuvien palkkaerojen poistaminen on lähivuosien suurimpia haasteita. Asia kyetään hoitamaan kuntoon, jos yhdessä niin tahdomme. Kertarysäyksellä se ei kuitenkaan onnistu.

On laadittava pitkän tähtäimen työllisyys- ja tasa-arvosopimus, jossa eri osapuolet sitoutuvat vuoteen 2010 mennessä toteuttamaan käytännössä periaatteen "sama palkka samasta ja samanarvoisesta työstä". Tässä myös hallituksen ja eduskunnan on oltava mukana.

Tavoitteeksi vuoteen 2010 mennessä on mielestäni asetettava kaksi yhtä tärkeää asiaa:

1) Työttömyys on painettava selvästi alle 5 prosentin tason ja 2) Naisten ja miesten palkkaerot on kurottava kiinni.

Suurtyöttömyyteen Suomella ei ole enää varaa, ei inhimillisesti eikä taloudellisesti. Seuraavan hallituksen on ensi töinään sovittava työn tekemistä, työn antamista ja yrittäjyyttä kannustavista toimenpiteistä.

Työmarkkinajärjestöjä voi kiittää monista turvallisuutta luoneista ratkaisuista työelämässä. Mutta tasa-arvon edistämisessä ne ovat epäonnistuneet. Epäkohdat on vihdoinkin korjattava.

Tähänastisissa tuposopimuksissa on ollut 0,2-0,4 prosentin tasa-arvoeriä. Jos jatketaan samalla tavalla, kestää sata vuotta ennen kuin samapalkkaisuus toteutuu. Se on liian pitkä aika.

Hyvinvointiyhteiskunta pelastetaan vain, jos suurtyöttömyyden ongelma ratkaistaan. Se edellyttää kykyä ja rohkeutta tehdä uudistuksia ja taitoa harjoittaa vastuullista talouspolitiikkaa.

Hyvien palveluiden turvaaminen kuuluu kansalaisten ykköstoiveisiin. Paranevien peruspalveluiden rahoitus edellyttää erityisesti kahta seikkaa: talouden kasvua ja työttömyyden vähenemistä. Talouspolitiikan tavoitteiden kärki tulee suunnata näihin kahteen asiaan.

Talouden kasvu toteutuu yrityksissä. Näin ollen valtiovallan päätöksenteossa täytyy systemaattisesti ottaa huomioon yrittämisen edellytykset.

Pitkällä aikavälillä vain menestyvä yrittäjä voi luoda turvattuja työpaikkoja. Ja hyvin voivat työntekijät tekevät hyvää työtä. Tällaisessa tilanteessa kaikki hyötyvät.

Taloudellisen kasvun aikaansaaminen on ennen muuta yrittämisen edellytysten parantamista ja Suomen kansantalouden kilpailukyvystä huolehtimista. Se tarkoittaa mm. sitä, että yhteiskunnan rakenteet ovat turvalliset, luotettavat ja kannustavat. Kansantalouden yksi luotettavuustekijä on julkisen talouden tasapaino. Työttömyyttä ei poisteta vain kasvuun tähtäävällä talouspolitiikalla. Seitsemän vuoden talouskasvu ei ole vähentänyt työttömyyttä alkuunkaan toivotulla tavalla. Tarvitaan hyvin kohdennettuja sosiaali- ja työvoimapoliittisia uudistuksia.

Se edellyttää monia toimenpiteitä työn tekemisen, työn antamisen ja yrittämisen edellytysten parantamiseksi. Erityisesti heikosti palkatun työn tekeminen tarvitsee uusia kannusteita, kuten työllistämisen sivukulujen keventämistä, mutta myös työn tekijän verotuksen keventämistä. Pahimmat työttömyysalueet tarvitsevat lisäksi omat täsmätoimenpiteensä.

Oikeudenmukainen, turvallinen ja inhimillinen tulevaisuus kuuluu kaikille suomalaisille: Helsingin lähiöistä Kainuun ja Lapin syrjäkulmille, Pohjanmaan lakeuksilta Savon ja Karjalan kunnaille. Suomen jokaisesta kolkasta on pidettävä huolta. Ihmisarvon on oltava sama asuinpaikasta riippumatta. Sekin on tasa-arvoa.

Anneli Jäätteenmäki, Suomen Keskustan puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme