Mainos
Mainos

(29.10.) Arvokeskustelua ja allekirjoituksia

Roomassa allekirjoitetaan tänään ehdotus EU:n uudeksi perustuslaiksi. Suomen eduskunnassa kerätään puolestaan parhaillaan allekirjoituksia perustuslakia koskevan kansanäänestyksen järjestämistä ehdottavaan lakialoitteeseen.

Uuden komission kokoonpanon ja työnjaon piti olla tähän päivään mennessä selvä. Myös komission luottamuksen piti olla paitsi kirkossa kuulutettu, myös europarlamentin äänestyksessä hyväksytty. Toisin kuitenkin kävi.

Pelkät katolisen kirkon kuulutukset eivät tällä kertaa riittäneet. Italian hallituksen nimittämän ja Vatikaanin vahvasti tukeman komissaariehdokkaan Rosso Buttiglionen europarlamentin edessä esittämistä henki-lökohtaisista mielipiteistä syntyi ennenkuulumaton kohu. Sen seurauksena komission uudeksi puheenjoh-tajaksi kaavailtu Barroso joutui ottamaan joukkueensa nimittämiselle kuukauden jatkoajan.

Kohun myötä syntyneen eurooppalaisen arvokeskustelun laineet ovat lyöneet korkealle myös täällä Suomessa. Onko kohussa kyse vain Bottiglionen katolisiin arvoihin kohdistuvasta vainosta vai europarlamen-tin valtapyrkimyksistä? Ja onko oikeasti niin, että EU:n oikeus-, pakolais- ja maahanmuuttoasioita ei voi uskottavasti hoitaa ihminen, jonka omat näkemykset esimerkiksi homoseksuaalisuudesta ovat selkeässä ristiriidassa EU:n arvoihin kuuluvan syrjimättömyysperiaatteen kanssa? Näitä kysymyksiä on pohdittu myös täällä Suomessa, ei vain medioissa vaan myös monissa kahvipöytäkeskusteluissa.

EU:n integraation syventämistä on usein vastustettu väitteellä, että todellista demokratiaa voi olla vain kansallisvaltiossa. On totta, että suora kansanvalta on EU:ssa vielä lapsen kengissä eikä yhtä yhtenäistä Euroopan kansaa ei todellakaan ole olemassa, aivan kuten ei yhteistä eurooppalaista julkisuuttakaan. Siitä ei kuitenkaan seuraa, etteikö niin voisi olla joskus tulevaisuudessa.

Muutos on itse asiassa jo alkanut. Komission nimittämiseen liittynyt kohu on tehnyt Bottiglionen nimen ja ajatukset monille tutuksi. Tutuksi on tullut myös se, että europarlamentti ei ole pelkkä kumileimasin. Myös uuden perustuslain olemassaolo tunnetaan, vaikka sen sisältö ei vielä kaikille aukeakaan.

Muutos kertoo siitä, että ihmisten tietoa ja tietoisuutta Euroopasta ja yhteisistä eurooppalaisista asioista voidaan lisätä sillä, että asioista puhutaan ja keskustellaan. Eurooppalaiset arvot ja asiat eivät tapahdu vain jossain kaukana. Ne koskevat ja koskettavat myös meitä täällä Suomessa. Niin tekee myös EU:n uusi perustuslaki.

Komission nimitysprosessin loppunäytös koittaa kuukauden kuluttua, mutta EU:n uusi perustuslaki allekirjoitetaan jo tänään. Sen jälkeen kaikissa EU-maissa alkaa perustuslain voimaansaattaminen.

Monissa jäsenmaissa voimaansaattamismenettelyyn kuuluu se, että perustuslain hyväksymisestä järjestetään kansanäänestys. Kansanäänestyksen järjestämiseen on päädytty myös useissa sellaisissa jäsenmaissa, joiden kansallinen lainsäädäntö ei sitä edellytä. Tämän päivän tietojen mukaan noin puolet EU-maiden kansalaisista saakin ilmaista oman kantansa uuteen perustuslakiin. Kansanäänestys järjestetään varmasti tai erittäin todennäköisesti myös suurimmassa osassa niin sanottuja vanhoja EU - 15 maita. Suomi ei kuitenkaan ole näiden maiden joukossa. Mielestäni sen pitäisi olla

Avoimuutta ja demokratiaa ei voi uskottavasti edistää EU:ssa, ellei ole valmis tekemään työtä näiden sa-mojen arvojen eteen myös omassa maassaan. Uskottavuutta ei tarvita vain EU:n oikeus-, pakolais- ja siir-tolaisasioiden hoitamiseen. Sitä tarvitaan myös Euroopan unionin laajempaan kehittämiseen. Siksi toivon, että pääministeri Vanhanen uskaltaisi nyt syntyneessä uudessa tilanteessa harkita omaa kansanäänestyskantaansa uudelleen.

Perustuslakia koskevan kansanäänestyksen järjestämisessä ei ole kysymys vain Suomesta. Siinä on kyse myös Euroopasta. EU:sta tulee aidosti parempi, jos se on myös ihmisten oma. Ja ihmisten omaksi se tulee vain sillä, että myös kansalaisilta kysytään kantaa heidän nimissään tapahtuvaan integraation syventämiseen.

Suvi-Anne Siimes
Vasemmistoliiton puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme