Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

(30.01.03) Suomen etu vaatii vahvaa Eurooppa-politiikkaa

SDP:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma korostaa kirjoituksessaan, että Lipposen hallituksen luomaa vahvaa Eurooppa-linjaa ei saa tärvellä. Suomen etu vaatii hänen mielestään yhä vahvaa Eurooppa-politiikkaa.

Suomi on Euroopan unionissa saavuttanut jäsenyyden ensimmäisen yhdeksän vuoden aikana tukevan aseman. Pääministeri Paavo Lipposen kahden hallituksen politiikka on luonut vahvat ja arvostetut perusteet suomalaiselle Eurooppa-politiikalle. Sateenkaarihallitusten luoma Eurooppa -politiikka on myös kansallisesti nauttinut vahvaa kannatusta.

Pääministeri Matti Vanhasen hallituksen Eurooppa-politiikan ohjelma lähtee edellisen hallituksen aikaan saamasta työstä. Hallituspuolueet ovat yhdessä sopineet politiikan periaatelinjaukset ja nyt tarvitaan taitoa ja tarmoa sen käytäntöön viemiseksi.

Väestöltään pieni ja sijainniltaan reuna-alueisiin lukeutuva kansankunta ei voi ulkoisilla vahvuuksillaan ja päälukuvoimalla vaikuttaa Euroopan kehitykseen ja siihen liittyvään päätöksentekoon. Vahvuutemme on yhteistyö, aktiivinen osallistuminen ja aloitteellisuus politiikan eri osa-alueilla.

Kun liityimme EU:n jäseneksi, jäsenyys oli enemmän kuin talouspolitiikkaa. Se ratkaisu oli seuran valintaa. Se oli turvallisuusratkaisu ja ratkaisu liittymisestä arvoyhteisöön, joka oli omaksunut vapauden, kansalaisoikeudet ja demokratian arvot ohjenuoraksi. Mukana olo EU:ssa on myös meille noiden arvojen tunnustamista.

Euroopan unioni on meille myös oikea arvoyhteisö, jossa voimme edistää meille tärkeitä pohjoismaisen hyvinvointivaltion yhteiskunnallisia arvoja. Meillä ei ole mitään syytä jättää Euroopan unionia pelkästään talouselämän temmellyskentäksi. Ihmisten Euroopassa täytyy olla esillä myös tavallisten kansalaisten ja työntekijöiden oikeudet. Yhä useammassa asiassa me tarvitsemme Euroopan unionin lakeja, jotta hyvinvointiyhteiskunta voi Suomessa säilyä.

Kansainvälisessä verokilpailussa tarvitaan eurooppalaisia miniminormeja esimerkiksi pääomaverotuksessa. Sukupuolten tasa-arvon ja työntekijöiden oikeuksien edistämiseksi ja turvaamiseksi me myös tarvitsemme eurooppalaista minimilainsäädäntöä. Ja kun ympäristösaasteet eivät tunne rajoja, on ainoa tie ympäristömme suojeluun eurooppalainen sekä maailmanlaajuinen yhteistyö.

Eurooppalaisessa muistissa säilyy pitkään toisen maailman sodan kokemukset. Euroopan unionissa on työskenneltävä vahvasti ja varmasti ehkäistäksemme maailmanpalojen syttymiset. Tätä taustaa vasten tarkasteltuna, tulee meidän erityisesti korostaa Euroopan unionin rauhanyhteisöllistä merkitystä.

Suomalaisten on tärkeää muistaa, että unioni on myös turvallisuusyhteisö. Siihen kuuluvat maat tuntevat solidaarisuutta toisiaan kohtaan ja kehittävät yhteistyötä myös puolustus- ja turvallisuuspolitiikan alueilla. Osallistuminen kehittyvään puolustuspolitiikkaan vahvistaa myös Suomen turvallisuutta.

Lipposen hallitusten vahvaa Eurooppa-linjaa ei saa tärvellä. Nyt, kun kymmenen uutta jäsenmaata ensi vappuna liittyy unioniin, niin pahin vahinko mitä voi tapahtua, on jääminen passiiviseen sivustaseuraajan asemaan. Jos kuvitellaan, että meitä tullaan erikseen pyytämää mukaan muiden joukkoon huomaamme, että pian edellämme on useita uusia ja innokkaita keskustelijoita.

Suomella ei ole varaa katsella Euroopan rajamailta, mitä muut päättävät ja tekevät. Vaihtopenkiltä ei maaleja tehdä ja paitsiossa seisomalla syötötkin loppuvat. Kansainvälisessä joukkuepelissä yhteen pelaaminen on erityisesti myös kansallinen etu.

Vanhasen hallituksen lähtökohdissa on hyvä sateenkariperintö. Hallituksella on politiikassaan velvoite aktivoitua ja nyt on lähestyttävä ja haettava tukea oppositiosta, erityisesti kokoomuksesta. Toivottavaa myös olisi, että vasemmistoliitto saisi Eurooppa-ajattelunsa kokoon. Sekin voisi olla yhteistyössä mukana.

Suomi on historiansa aikana pärjännyt aina silloin, kun se on ollut suurissa kysymyksissä yhtenäinen. Tätä linjaa me edelleen tarvitsemme pärjätäksemme pienenä suurten joukossa. Aktiivinen ja rakentava yhteistyö turvaa meille taloudelliset edut niin aluepolitiikassa, maatalouspolitiikassa kuin rakennepolitiikassa, jossa on kyse satojen miljoonien eurojen suorista eduista. Siksi Suomen etujen vaaliminen ja niiden edistäminen edellyttää hallitukselta selkeää ja vahvaa linjaa sekä yhtenäistä Eurooppa-henkeä.
Eero Heinäluoma, SDP:n puoluesihteeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme