Mainos
Mainos

Paula Lehtomaki

Nettivieras

(30.4.04) Tulppa irti palveluista!

Ministeri Paula Lehtomäki vaatii lisävoimaa palveluiden tarjonnan esteiden raivaamiseksi ja olisi valmis mm. kotitalousvähennyksen uuteen tarkasteluun.

Vappua vietetään tänä vuonna poikkeuksellisen jännittävässä tilanteessa. Vappuaamuna Euroopan unioni on laajentunut kymmenellä uudella jäsenmaalla ja 75 miljoonalla uudella eurokansalaisella. Sisämarkkinat kasvavat, mutta myös kilpailu kiristyy. Elintasoerot ja sitä myöten palkkaerot ovat tuntuvat.

Samaan aikaan kotimaassa hikoillaan työllisyyden ja kilpailukyvyn kanssa. Hallituksen tärkein tavoite työllisyyden nostamisesta ei ole edennyt lähimainkaan toivotulla tavalla. Yrityskenttä kaipaa uusia pienyrityksiä - myös työllistämään. On selvä asia, että on rohkeasti tehtävä ne toimet joista on jo sovittu, mutta yhtä rohkeasti katseltava myös sitä, mitä muuta voitaisiin tehdä.

Yritysten ja työpaikkojen etsinnässä ei aina tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Palveluissa on vielä runsaasti kasvun varaa ja ehkä erityisesti kodin seinien sisäpuolella. Ostovoiman kasvusta huolimatta kotitaloudet ovat lisänneet palveluiden kulutusta vain vähän. Tarpeen ja toteutuneen kysynnän välissä on tulppa, jonka poistamiseksi tarvitaan myös kotitalousvähennyksen uutta tarkastelua.

Palveluiden kauppa on kansainvälisen kaupan nopeimmin kasvava sektori. Palveluiden liikkuvuus on EU:ssakin vapaata - noin periaatteessa. Todellisuudessa vapaus on jäänyt paperille ja palvelujen tarjonnan esteen ovat hyvin yleisiä. Hyvin toimivat palvelumarkkinat antaisivat kuitenkin uutta kasvupotkua koko unionin talouteen. Tämän tavoitteen eteen Suomenkin kannattaa ponnistella.

Suomessa palveluiden osuus BKT:stä on verrattain pieni. Samoin niiden rooli kokonaisviennissä on vähäinen, verrattuna esimerkiksi Ruotsiin. Ala siis suorastaan huutaa kasvun voimaa ja virkistystä.

Alikehittyneen palvelusektorin taustalla vaikuttaa ainakin osaltaan se, että ala on meillä melko suljettu ja kilpailu rajoitettua. Hyvä esimerkki on kuntasektori, jossa uudet ja erilaiset palvelujen tuottamismallit etenevät hitaasti. Lähes itseisarvon asemassa näyttää olevan, että kunta itse tuottaa kaikki palvelunsa - vaikka sitten laadun tai tehokkuuden kustannuksella.

Kansainvälisessä kaupassa Suomi on toiminut vapauttamisen puolesta ja myös hyötynyt itsekin tuntuvasti vapaammasta kaupankäynnistä. Palvelukaupan suhteen ollaan kuitenkin eri linjoilla. Sen vapauttamispyrkimykset kohtaavat meillä tiukkaa vastarintaa. Rajoitusten purkamisen edessä toiset ovat ryhmittyneet suorastaan impivaaralaiseen siilipuolustukseen.

Hyvinvointipalveluiden järjestäminen tulee toki turvata jatkossakin parhaaksi näkemällämme tavalla. Sen nimissä ei kuitenkaan pidä torpedoida kaikkia palvelukaupan uudistuksia.

Tänä vappuna muutosvoimat suomalaisen työn ja toimeentulon tulevaisuuden ympärillä jylläävät vahvana. Työllisyyden turvaamiseksi pitää uskaltaa ottaa reippaitakin askelia.

Työllisyyden nostamiseen tuskin on erityisiä vippaskonsteja. Pikemminkin huomio pitää kiinnittää tuttuihin asioihin: korkean osaamisen perustuvaan vientiin ja kotimaan palvelumarkkinoiden virkistämiseen.

Paula Lehtomäki, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme